Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη δράση των ΜΚΟ

Με αφορμή τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.
 
Η Ερώτηση αναφέρει:

«Με βάση ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, την οποία καταθέτουμε, καθώς και πλήθος καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η παρουσία και η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες, είναι ανεξέλεγκτη.

Ερωτάται ο κ. υπουργός και καλείται να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω στοιχεία:


  • Ποιες ΜΚΟ - ελληνικές και ξένες - δραστηριοποιούνται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με πόσα άτομα και ποια η δράση και ο σκοπός κάθε μίας εξ αυτών.
  • Η αδειοδότηση, επιτήρηση και ο έλεγχος των ΜΚΟ από ποιες κρατικές υπηρεσίες γίνεται. Για τη δράση τους στα κέντρα και τους καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν σε Μανταμάδο, Μόρια, Καρά Τεπέ, σκάλα Συκαμιάς, πλαζ Μυτιλήνης και οπουδήποτε αλλού στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν και ποια κρατική υπηρεσία έχει την ευθύνη για την επιτήρηση και λειτουργία τους. Για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών από ΜΚΟ, στην ευρύτερη περιοχή της Εφταλούς, έχει δοθεί άδεια, σε ποια ΜΚΟ, με τι σκοπό.
  • Υπάρχουν δομές φιλοξενίας ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη ΜΚΟ;
  • Ποια κέντρα και σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας σχεδιάζονται να ιδρυθούν ή να λειτουργήσουν από ΜΚΟ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν.
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν γίνει από υγειονομικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ) για παροχή, μέσω κάθε λογής ΜΚΟ, ιατρικών υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες από άτομα που φέρονται να είναι γιατροί, χωρίς να έχουν πάρει πιστοποίηση από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: