Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

Επίκαιρη Ερώτηση για τα χειρουργεία του νοσοκομείου Σάμου

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος σχετικά με τον κίνδυνο να κλείσουν τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου. 

Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας 

Θέμα: Με κλείσιμο κινδυνεύουν τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου

Με τον κίνδυνο να κλείσουν απειλούνται τα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με κύριο αυτό της Κεντρικής Αποστείρωσης του Νοσοκομείου λόγω βλάβης των κλιβάνων. 

Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα αποστείρωσης εργαλείων και υλικών για την τέλεση έκτακτων και τακτικών χειρουργείων καθώς και μικροεπεμβάσεων. Η αποστείρωση των εργαλείων και υλικών που γίνονταν προσωρινά από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν είναι πλέον ούτε αυτή εφικτή, καθώς ο κλίβανος παρουσίασε βλάβη. Δεδομένου ότι ο κλίβανος είναι ο μοναδικός στον Νομό, τίθεται άμεσα πρόβλημα ασφάλειας όλων των κατοίκων.
Ο κλίβανος της Κεντρικής Αποστείρωσης λειτουργεί από το 1989 και υποστηρίζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου (Κλινικές, Εξωτερικά Ιατρεία και Μονάδες). Πλέον η λειτουργία του και η ασφάλεια των εργαζόμενων που τον χειρίζονται είναι επικίνδυνη. Υπάρχει ακόμη ένας δεύτερος κλίβανος για έκτακτες ανάγκες, ο οποίος εγκαταστάθηκε το 1991, αλλά ούτε αυτός λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια.


Από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου έχει κατατεθεί έκθεση στη Διοίκηση και σε όλους τους αρμόδιους του Νοσοκομείου για την κατάσταση και την επικινδυνότητα των κλιβάνων πριν από ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, η διοίκηση φέρει ευθύνες γιατί δεν έχει φροντίσει ώστε να αντικατασταθούν οι κλίβανοι έγκαιρα και να αποκατασταθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα, διότι η αδυναμία αποστείρωσης δεν είναι το μόνο πρόβλημα του χειρουργείου. Υπάρχουν σημαντικές βλάβες στις κτιριακές υποδομές (εισροή υδάτων από την οροφή, κατεστραμμένες ψευδοροφές και πατώματα) που εμποδίζουν την ασφαλή χρήση του χώρου και εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανοίγοντας από τη μια το δρόμο της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο και διαμορφώνοντας από την άλλη μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε άμεσα να αντικατασταθούν οι κλίβανοι αποστείρωσης και να αποκατασταθούν οι βλάβες στο χώρο του χειρουργείου ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της λειτουργίας τους και να μην μπει σε κίνδυνο η υγεία εργαζομένων και ασθενών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: