Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

«Αχρεωστήτως»!

Το χρηματικό βοήθημα τοκετού (ύψους 900 ευρώ για μια κύηση, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 ευρώ για τρίδυμη κύηση), μια κατάκτηση κάτω από την πίεση του εργατικού ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, καταργήθηκε στην πράξη από τον Αύγουστο του 2012. Με Υπουργική Απόφαση, το δικαιούνται μόνο γυναίκες, που γεννούν εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, δηλαδή στο σπίτι τους (!), παρακάμπτοντας τους φανερούς κινδύνους που προκύπτουν από μια τέτοια πρακτική, καθώς είναι γνωστό ότι στο σπίτι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές ή άλλοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού και της μητέρας. 

Είναι ένας επικίνδυνος αναχρονισμός, που θέτει τη μητρότητα στο απόσπασμα, επειδή για το κεφάλαιο αποτελεί κόστος που περιορίζει τα κέρδη του, ενώ ταυτόχρονα είναι το κλάμα… για την υπογεννητικότητα, χωρίς να αγγίζει όμως, τις ταξικές - πολιτικές ευθύνες των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τις υλοποιούν, αλλά και το σιγόντο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιο δημογραφικό πρόβλημα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο γηράσκει ταχύτατα.

Δεν έφτανε αυτή, η επαίσχυντη απόφαση, που πυροβολεί τη μητρότητα υλοποιώντας τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, η σημερινή «δεύτερη φορά αριστερή» (πρώην αντιμνημονιακή) κυβέρνηση, ενώ το θέμα της επιστροφής του επιδόματος είχε ανασταλεί κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, αυτή το επαναφέρει.


Εκατοντάδες είναι οι μητέρες που λαμβάνουν ειδοποιητήρια, με τα οποία το ΙΚΑ τις καλεί να επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το επίδομα με προσαυξήσεις και τόκους, να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ή διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν διαδικασίες κατασχέσεων.

«Αχρεωστήτως καταβληθέν» ονομάζει το επίδομα τοκετού, και όχι ένα χρωστούμενο χρηματικό βοήθημα με το οποίο τα νέα ζευγάρια, οι νέες μητέρες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα στην ανεργία και στη φτώχεια που τους μαστίζει, κάλυπταν κάποια από τα πρώτα έξοδα των νεογέννητων παιδιών τους, τροφή, πάνες, γάλα, εμβόλια και τόσα άλλα.

Η απάντηση του υφυπουργού Εργασία στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, είναι αποκαλυπτική της αριστεροσύνης της κυβέρνησής του.

Δεν καταργεί τις αποφάσεις για επιστροφή του επιδόματος τοκετού η κυβέρνηση, διότι καταβλήθηκε αχρεωστήτως και το μόνο που θα επανεξετάσει είναι η επιβάρυνση με τόκους και προσαυξήσεις.

Δεν του έφτανε το ευρωενωσιακό «αχρεωστήτως», προχώρησε και στην εκτίμηση ότι κάποιες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι επειδή το θεωρούν καλύτερο (!), ακολουθώντας τους προπομπούς και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι γνωστές (ΜΚΟ), που μπήκαν αμέσως στη δράση για «έναν αξέχαστο τοκετό στο σπίτι»!

Το 2015, με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τόσο παραγόμενο πλούτο, είναι χρωστούμενο ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, όπου θα καλύπτονται δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες, για τις έγκυες όλος ο προγεννητικός έλεγχος και όλη η διαδικασία εγκυμοσύνης και τοκετού (εξετάσεις, φάρμακα, επέμβαση).

Στην κοινωνία, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο, η μητρότητα και η εργασία βρίσκονται σε αντίθεση. Αντίθεση που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο καπιταλισμός. Αντίθεση που την έλυσε ο σοσιαλισμός.
Για να έχει η μητέρα, που γεννά ένα παιδί, τη συγκεκριμένη στήριξη και φροντίδα από το κράτος, προϋπόθεση είναι μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων, ανατροπή του καπιταλισμού.

Της Κάλι Καρά
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: