Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΚΚΕ: Ερώτηση για να σταματήσει η λειτουργική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κάσπακα στη Λήμνο

Ερώτηση για να σταματήσει η λειτουργική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κάσπακα στη Λήμνο κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Οι άγριες περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε δραστική μείωση των μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά και των αναπληρωτών που εργάζονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε κλείσιμο και υποβιβασμούς σχολείων είτε άμεσα, με νόμους, είτε έμμεσα με τη λειτουργική υποβάθμισή τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Δημοτικό Σχολείο του Κάσπακα στη Λήμνο όπου φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, συνεχίζεται η λειτουργική υποβάθμισή του με τη δικαιολογία του μικρού αριθμού μαθητών, καθώς το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης, αγνοούν παντελώς τη φωνή των γονέων των παιδιών του Κάσπακα, αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Λήμνου. Ειδικά φέτος η υποβάθμιση του σχολείου βαθαίνει με τη μη λειτουργία μέχρι τώρα και του Ολοήμερου Τμήματος.


Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων του σχολείου αυτού προς τον υπουργό Παιδείας, το Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ως διθέσιο, δηλαδή με δύο δασκάλες που η κάθε μια έχει επιφορτιστεί να κάνει μάθημα ταυτόχρονα σε τρεις διαφορετικές τάξεις (Α΄, Γ΄ και Δ’, καθώς και Β΄, Ε΄ και ΣΤ΄) και επιπλέον για τη φετινή χρονιά ακόμη δεν έχει λειτουργήσει το Ολοήμερο Τμήμα του σχολείου. Αυτή η κατάσταση αποβαίνει σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών, που στερούνται από το σχολείο τους επίσης και γυμναστή και δάσκαλο Αγγλικής Γλώσσας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων:

"Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας που είχαμε προς τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, σχετικά με το διορισμό τρίτου δασκάλου, αυτή επικαλέστηκε τις εντολές της Περιφερειακής Διεύθυνσης και του υπουργείου Παιδείας, που της απαγορεύουν να ζητήσει τρίτο δάσκαλο λόγω μικρού αριθμού παιδιών (κάτω από 30).
Θεωρούμε απαράδεκτο να βλέπει το υπουργείο Παιδείας τα παιδιά μας ως αριθμούς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι είναι το καθένα μια προσωπικότητα που ζει στις δυσμενείς συνθήκες ενός ακριτικού νησιού και χρειάζεται για το λόγο αυτό την αυξημένη προσοχή και φροντίδα της Πολιτείας. Άλλωστε αυτό πιστεύουμε είναι και το νόημα της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
Επίσης, είναι απαράδεκτο οι Διευθύνσεις και το υπουργείο Παιδείας να αγνοούν παντελώς το αίτημα των κατοίκων του χωριού μας, της Τοπικής Κοινότητας, του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου και της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να λειτουργεί το σχολείο με τρεις δασκάλους…
Πώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αφουγκράζονται τη φωνή της κοινωνίας, αν αγνοούν τα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων;".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Ποιες ενέργειες θα κάνει για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των γονέων και της Τοπικής Κοινωνίας για τον άμεσο διορισμό τρίτου δασκάλου για τα πρωινά τμήματα και δασκάλου για το Ολοήμερο Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου του Κάσπακα, καθώς και για την τοποθέτηση γυμναστή και δασκάλου Αγγλικής Γλώσσας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: