Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΧΩΡΙΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ 37 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Tο μέγεθος της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζει τόσο το επίσημο κράτος όσο και οι εδώ εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης το μείζον θέμα της ασφάλειας του μαθητικού πληθυσμού στο νομό μας, κατέδειξε στο τελευταίο Nομαρχιακό Συμβούλιο σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (NAΣ) B. Παλαιολόγου για τη σεισμική θωράκιση των σχολικών μας μονάδων.

Tα συμπεράσματα της συζήτησης είναι άκρως ανησυχητικά, αφού όπως φάνηκε 37 σχολεία του νομού μας είναι ανυπεράσπιστα απέναντι στους σεισμούς. Tα προβλήματα των διδακτηρίων αυτών καταγράφηκαν από μελέτη του Πολυτεχνείου και ήταν τόσο σοβαρά, που στη συνέχεια ο OΣK ζήτησε “άμεσες παρεμβάσεις”. Ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές ουδέποτε έγιναν είτε γιατί κάποιοι Δήμαρχοι αμέλησαν να συντάξουν τις σχετικές μελέτες, είτε γιατί ουδείς κρατικός φορέας έβαλε το χέρι στην τσέπη για τις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται.

Aναλυτικότερα: Eντελώς ανυπεράσπιστα σε περίπτωση σεισμού είναι 37 σχολεία του Νομού μας. Έλεγχος κλιμακίου του ΟΣΚ που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2005 και στις αρχές του 2006 σε όλα τα σχολεία της Λέσβου, της Λήμνου και του Άη Στράτη κατέδειξε σοβαρά προβλήματα στις σχολικές αυτές μονάδες.
Σε έγγραφό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ, Παναγιώτης Παταργιάς, προς τη Νομαρχία (και κοινοποίηση στους Δήμους), για τα εν λόγω σχολεία, ζητούσε “παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας”, για να ενισχυθεί η αντισεισμική θωράκισή τους. Και ενώ οι προειδοποιήσεις αυτές θα έπρεπε να προκαλέσουν έναν μικρό “σεισμό” από πλευράς Δημάρχων, μόλις πέντε Δήμοι εκπόνησαν τις απαιτούμενες μελέτες. Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από τη Νομαρχία και τελικώς τον Μάρτιο του 2008 ο Νομάρχης, απέστειλε έγγραφο προς τον κ. Παταργιά με το οποίο ζητούσε την εξασφάλιση επιπλέον πιστώσεων για την αποκατάσταση των φθορών στα επικίνδυνα σχολεία. Πέραν όμως τούτου ουδέν.

Το θέμα συζητήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΝΑΣ Βαγγέλη Παλαιολόγου, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να απαιτηθούν μετ΄ επιτάσεως οι απαραίτητοι πόροι. «Να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις και εάν χρειαστεί να βγουν και οι μαθητές από τις τάξεις τους», είπε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της ομιλίας του. Παρών στη διάρκεια της συζήτησης μετά από πρόσκληση της Νομαρχίας ήταν και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου Παναγιώτης Πιττός. Μιλώντας στα “ΑΙ.Ν.” δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που υπέδειξε ο ΟΣΚ θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με τη δέουσα σοβαρότητα.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΜΕΣΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥTΟΨΙΑ ΤΟΥ ΟΣΚ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
- Κτίριο 5ου Δημοτικού Σχολείου
- Κτίριο 7ου Δημοτικού Σχολείου
- Κτίριο 6ου Δημοτικού Σχολείου
- Συγκρότημα κτιρίων 3ου Γυμνασίου και 2ου και 3ου Λυκείου
- Συγκρότημα κτιρίων Πειραματικού Λυκείου και 4ου Ενιαίου Λυκείου, 1ου Γυμνασίου και Εσπερινού Γυμνασίου και 1ου Δημοτικού Σχολείου
- Συγκρότημα κτιρίων 3ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου, 10ου Νηπιαγωγείου, και Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου
- 5ο Ενιαίο Λύκειο και 2ο ΠΕΚ

ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΑΣ
- Κτίριο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παλαιόκηπου
- Κτίριο Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου

ΔΗΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
- Κτίριο Νηπιαγωγείου Πλωμαρίου
- Συγκρότημα κτιρίων Γυμνασίου
-Ενιαίου Λυκείου Πλωμαρίου

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
- Κτίριο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βρίσας

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
- Κτίριο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σκαλοχωρίου
- Συγκρότημα κτιρίων Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Καλλονής

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ
- Κτίριο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Πέτρας

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΔΡΟΥ
- Κτίριο 1ου ΤΕΕ Μούδρου (Εργαστήριο)

ΔΗΜΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ
- Κτίριο 1ου Νηπιαγωγείου Μύρινας
- Κτίριο Γυμνασίου Μύρινας

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ
- Κτίριο Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας



πηγή: Β. Κασκαράς, εφημερ. "Αιολικά Νέα", 02/12/2009
.....



Δεν υπάρχουν σχόλια: