Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Του Σταύρου Τάσσου *
Σήμερα, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, 25 άτομα, επιστήμονες και τεχνικοί, στοιχειωδώς καλύπτουν την 24ωρη βάρδια, και την επεξεργασία δεδομένων περίπου 80 σταθμών μετά την ενοποίηση των σεισμολογικών δικτύων της χώρας, από περίπου 30 που ήταν πριν γίνει αυτή η ενοποίηση, και με προοπτική οι σταθμοί αυτοί να γίνουν 100. Από τα 25 άτομα οι 12 (6 επιστήμονες και 6 τεχνικοί) είναι συμβασιούχοι οι συμβάσεις των οποίων δεν ανανεώνονται και φεύγουν άμεσα. Από τους 13 που μένουν οι 2 λείπουν σε λοχεία, ένας μετατάσσεται σε άλλη υπηρεσία και οι 2 σύντομα συνταξιοδοτούνται. Ετσι λοιπόν 8-10 εργαζόμενοι καλούνται να καλύπτουν την 24ωρη βάρδια και να επεξεργάζονται έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αδύνατο να γίνει, και απλά η 24ωρη βάρδια θα σταματήσει.

Αυτά προς δόξα της ενημέρωσης του λαού και των αρχών, της έρευνας, της κοινωνίας της γνώσης, αλλά και της «πράσινης ανάπτυξης», δηλαδή... πράσινα άλογα σε μαύρο φόντο, αφού ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. Ας σταματήσουν λοιπόν να μας κοροϊδεύουν με τα παραμύθια και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα περί αναγκαίων μέτρων που όμως είναι έξω από τη φυσιογνωμία και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, της ευρωπαϊκής και διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, είτε κυβερνητικής, είτε συνδικαλιστικής, που δίκαια θεωρείται από το κεφάλαιο ως καλύτερη επιλογή από τη δεξιά για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Η πολιτική αυτή αποτελεί το σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, και βέβαια των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, και των εφοπλιστών, αλλά και δεν είναι έξω από τα όρια του «εξανθρωπισμένου καπιταλισμού» των απανταχού οπορτουνιστών. Πολιτική που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και στοχοπροσηλωμένα δεκαετίες τώρα, και με μεγαλύτερη ένταση από τη δεκαετία του 1990, στην Ελλάδα, την ΕΕ, αλλά και σε όλες τις χώρες του «ελεύθερου» κόσμου.

Γιατί τι άλλο έκαναν όταν από τότε καθιέρωναν και γενίκευαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις στρατιές των συμβασιούχων και των stagier, δημιουργούσαν τα γραφεία της ενοικίασης των εργαζομένων, δηλαδή τα σύγχρονα δουλοκτητικά γραφεία, τη μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Δηλαδή όλες αυτές τις ρυθμίσεις που ξεριζώνουν εδώ και τώρα κατακτήσεις των εργαζομένων που αποκτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, θυσίες και αίμα, και εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο, και με τον πιο σκληρό και βάρβαρο τρόπο, την αύξηση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας;

Πατριωτικό και ταξικό καθήκον των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς είναι μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ να αντισταθούμε σ' αυτές τις ρυθμίσεις, να τις καταργήσουμε. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της πρέπει με την πάλη τους να ανοίξουν το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, που μεταξύ των άλλων (δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια κλπ.) έχει την ενίσχυση της έρευνας για τους σεισμούς και την αντισεισμική θωράκιση σαν πρώτη προτεραιότητα.

............................................................

* Ο Σταύρος Tάσσος γεννήθηκε στη Mυτιλήνη το 1948. Eίναι απόφοιτος του Φυσιογνωστικού Tμήματος του Πανεπιστημίου Aθηνών. Mε υποτροφία Fulbright σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Minnesota και πήρε μάστερ στη Γεωλογία - Iζηματολογία. Eίναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Σεισμολογία - Tεκτονική από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Minnesota, Maryland και LaVerne. Eργάστηκε στον «Δημόκριτο», στο Eθνικό Kέντρο Θαλασσίων Eρευνών και από το 1979 ασχολείται με την έρευνα στο Γεωδυναμικό Iνστιτούτο του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: