Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΟΗΕ - FAO: ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

Του Αντώνη Βλαστάρη *

Στον καιρό της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης με τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι και τους πλούσιους να αυγαταίνουν τα ήδη υπερσυσσωρευμένα κέρδη τους, είναι... φυσικό επακόλουθο - κατά τους καπιταλ(η)στές - να αυξάνουν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών με συνέπεια νέες στρατιές εκατομμυρίων ανθρώπων να μπαίνουν στον στρατό των ήδη δισεκατομμυρίων φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων του πλανήτη.

Και τούτη τη φορά η Έκθεση του FAO (Food and Agriculture Organization / Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) - που δόθηκε στην δημοσιότητα στη Ρώμη (18/02/2010) - είναι συγκλονιστική. Η Έκθεση αναφέρει πως 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στην πείνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Ο FAO, μέσα από την Έκθεση, προειδοποιεί ότι η αυξανόμενη ζήτηση αγροτικών προϊόντων, οι ανάγκες για χρήση ενεργειακών υλών (παραγωγή ενέργειας) που αυξάνουν συνεχώς ταυτόχρονα με το ολοένα αυξανόμενο κόστος για εισαγωγές αγαθών ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα εκτίναξη των τιμών των τροφίμων.

Τα στοιχεία του FAO
- 100.000.000 και πλέον άνθρωποι οδηγήθηκαν στη φτώχεια και στην πείνα το 2009.
- Αν και οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν σε σχέση με το 2008, εν τούτοις υπήρξε αύξηση 24% σε σχέση με τις τιμές του 2006. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί "μια επιστροφή σε υψηλότερες τιμές τροφίμων".
- Τα φτωχότερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού, που ήδη ξοδεύουν για τρόφιμα από 60% έως και 80% του εισοδήματός τους, θα αναλάβουν περισσότερα βάρη εξαιτίας της ραγδαίας αυξανόμενης ανεργίας, τις περικοπές στους μισθούς, στα επιδόματα κ.λπ.
- Ο FAO τέλος εκτιμάει πως η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στο καλαμπόκι αλλά και στα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή Βιοντήζελ και Βιοαιθανόλης, άρα και στα προϊόντα διατροφής. Όσο για τις τιμές του πετρελαίου που αυξάνουν συνεχώς άμεση συνέπεια θα είναι η νέα πιο μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Αυτά που δεν λέει ο FAO
O FAO φυσικά, στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, κάνει απλά διαπιστώσεις εκθέτοντας τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Γης, εξαιτίας της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, χωρίς όμως να αναφέρει την αιτία της ραγδαία αυξανόμενης φτώχειας και πείνας. Ο FAO δεν τολμά να ναφέρει το "αίτιο" που είναι η βαρβαρότητα που βιώνει όλος ο κόσμος λόγω του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού, είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, είναι η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών του τρίτου κόσμου, είναι η ίδια η "εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο".

.....................

* Ο Αντώνης Βλαστάρης γεννήθηκε το 1947 στο Περιστέρι Αττικής, από φτωχή εργατική οικογένεια, όπου και τέλειωσε το Λύκειο. Έδωσε εξετάσεις και γράφτηκε στο Φυσικομαθητικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Από το 1977 εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Συνεργάζεται με την εφημερίδα «Νέο Εμπρός» της Λέσβου. Στην αρθρογραφία του ασχολείται με θέματα Παιδείας - λόγω ιδιότητας - αλλά και με άλλα θέματα, όπως εσωτερικά, διεθνή και οικονομικά.






Δεν υπάρχουν σχόλια: