Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

G4S: ΚΑΠΟΤΕ ΕΔΙΝΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ (ΚΑΙ ΜΟΝΟ) ΜΙΣΘΟ, ΤΩΡΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ... "ΝΟΜΙΜΟ"

Επέβαλαν σύμβαση με 640 ευρώ μεικτά
Με μισθό χαμηλότερο και από τα κατώτερα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!


Μια κατάπτυστη σύμβαση, κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μεικτό μισθό μόλις 640 ευρώ επέβαλε στους εργαζόμενους η ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι «G4S SECURE SOLUTIONS SA» (πρώην wackenhut) με τις πλάτες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Μάλιστα, σύμφωνα με την αισχρή αυτή συμφωνία, εργοδοσία και εργοδοτικοί συνδικαλιστές ευθέως επικαλούνται το Μνημόνιο και ειδικότερα «την εφαρμογή της διατάξεως της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του Ν.3845/2010» όπου ορίζεται ότι «οι όροι των Ομοιοεπαγγελματικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων...». (...)

Η σύμβαση την οποία υπέγραψε με την εργοδοσία η ηγεσία των σωματείων των υπαλλήλων του ομίλου «G4 Securicor» και των εργαζομένων στην εταιρεία «G4S Guarding Security Services SA» προβλέπει ότι «ο νόμιμος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων με την ειδικότητα προσωπικό ασφαλείας που έχουν χρόνο υπηρεσίας στην εν λόγω ειδικότητα από 0-3 χρόνια και για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου της ΗΣΑΠ ΑΕ θα είναι 640 ευρώ»! Δηλαδή 100 ευρώ κάτω και απ' αυτή την άθλια σύμβαση που έχει υπογράψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Και οι δύο, εργοδότες και εργοδοτικοί, επικαλούνται «την εντεινόμενη οικονομική κρίση» και «τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης των επιχειρήσεων...».
Επικαλούνται δηλαδή τα ίδια επιχειρήματα που τόσο καιρό προβάλλει η κυβέρνηση και με βάση τα οποία νομοθετεί για λογαριασμό των μονοπωλίων και τσαλακώνει τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Επιχειρησιακή Σύμβαση έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ από τις 30 Ιούνη του 2010, το οποίο όμως έτσι και αλλιώς απλώς δέχεται τη σύμβαση, χωρίς να έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο της νομιμότητάς της..! Αποκαλύπτεται έτσι ότι παρά τις φανφάρες των αρμόδιων υπουργών περί ελεγκτικών μηχανισμών, στην πραγματικότητα το νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας, προστατεύει την κερδοφορία της, τροφοδοτεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το έγκλημα δε θα περάσει
Το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανώνυμων Εταιρειών και Γραφείων, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, προειδοποιώντας ότι «η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων από τα τσιράκια της εργοδοσίας δε θα περάσει». Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «οι εργοδοτικοί βαστάζοι της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στα σωματεία του ομίλου υπαλλήλων "G4 Securicor" και των εργαζομένων στην εταιρεία "G4S" υπέγραψαν επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση κατώτερη και από αυτή της ΕΓΣΣΕ κατά 100 ευρώ, καταργώντας στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Λένε ψέματα ότι η σύμβαση θα ισχύει μόνο για τον ΗΣΑΠ... Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία "G4S Securicor" να αντισταθούν και να επιβάλουν να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις, να πάρουν απόφαση για κινητοποιήσεις. Να αποφασίσουν την καθαίρεση των διοικήσεων αυτών των σωματείων που αποφάσισαν πως με 640 ευρώ ένας εργαζόμενος μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του».


Η υποκρισία της ΓΣΕΕ
Για «επαίσχυντη» σύμβαση και για «εφιάλτες» που υπονομεύουν το θεσμό της ΕΓΣΣΕ κάνει λόγο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Μόνο που η ΓΣΕΕ υπονόμευσε πριν απ' όλα την ίδια την Εθνική Σύμβαση, αποδεχόμενη και αυτή το πάγωμα των κατώτερων μισθών, που στην ουσία οδηγεί στη μείωση του εργατικού εισοδήματος για τρία χρόνια. Ακόμα χειρότερα χρησιμοποίησε τα ίδια επιχειρήματα με αυτά που ξεστομίζουν σήμερα η «G4S» και οι συνδικαλιστές της, περί κρίσης, ανάγκης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων κλπ.
Εγκαλεί τους εργοδοτικούς ότι έσπευσαν να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση πριν νομοθετήσει η κυβέρνηση τη σχετική πρόβλεψη του μνημονίου, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της θέσης του υπουργείου Εργασίας, αρκεί αυτό να γίνει κατά περίπτωση, όταν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως δηλαδή κάνει σήμερα η εν λόγω εταιρεία.
Εμπαιγμός αποτελούν και οι όψιμες διαμαρτυρίες της ΓΣΕΕ περί «πρόθυμων συνδικαλιστών» και «Εφιαλτών» - συνδικαλιστών, αλλά και το κάλεσμα που απευθύνει στην ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΜΥΠΑΕ) να ανακαλέσει τη σύμβαση. Γιατί η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) νομιμοποιούσε τους νόθους αντιπροσώπους στο 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αναγνωρίζοντάς τους δηλαδή ως τους εκπροσώπους των εργαζομένων.


"Ριζοσπάστης", 26/10/2010


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την κατάργηση του βασικού μισθού με την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων




Ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Εμπόριο και την Παροχή Υπηρεσιών Ν. Αχαϊας





.

1 σχόλιο:

sosat είπε...

http://tasosnastos.blogspot.com/2010/10/blog-post_6456.html