Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΤΙΜΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΒΑΒΟΥΔΗ

Ήρθαν πολλοί, πάρα πολλοί, από όλα τα μέρη του νησιού, γέμισε το παλιό ελαιοτριβείο «η "Μηχανή τ' Αγιού"», το Πολύκεντρο Μανταμάδου, από νιάτα μαζί και ασπρομάλληδες παππούδες, από αγωνιστικότητα, ενθουσιασμό και συγκίνηση. Την περασμένη Κυριακή, η ΝΕ Λέσβου, η ΚΟ Μανταμάδου του ΚΚΕ και το ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ διοργάνωσαν εκδήλωση για να τιμήσουν τον κομμουνιστή Νίκο Βαβούδη.


Στην εκδήλωση διαβάστηκε απόσπασμα από την Απόφαση Αποκατάστασης του Ν. Βαβούδη, της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για το Β' Τόμο της Ιστορίας του, που αφορά στην περίοδο 1949-1968, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην ΚΟΜΕΠ και τον «Ριζοσπάστη». Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της ΚΟ Μανταμάδου Μαρία Γιαννίκα, η οποία, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε:

«Στο πρόσωπο του Νίκου Βαβούδη τιμάμε και όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για το Κόμμα, για τα δίκια της εργατικής τάξης, για το λαό και συνεχίζουμε μαχητικά το δρόμο που χάραξε και συνεχίζει το ΚΚΕ, εδώ και 93 χρόνια, δρόμο δύσβατο, μα ωραίο και αληθινό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό.

Η προσφορά του Νίκου Βαβούδη στο κομμουνιστικό κίνημα παραμένει αστείρευτη πηγή διδαγμάτων, που οι γενιές των νέων κομμουνιστών μπορούν να αντλούν σήμερα μεγάλη δύναμη από τη μορφή αυτή του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Με τη στάση και τη δράση του, δίδαξε την αφοσίωση στα κομμουνιστικά ιδανικά, την αισιοδοξία και στους πιο δύσκολους καιρούς, την πίστη στη δύναμη του λαού, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή προσφορά στον αγώνα.

Πολύτιμη παρακαταθήκη για τη νέα γενιά με τις ανησυχίες και τον ενθουσιασμό που τη χαρακτηρίζει, με τις αναζητήσεις που κάνει, με τη φλόγα για αγώνα που την καίει και με την ωριμότητα και την πείρα που αποκτά.

Η ζωή του είναι ένα ημερολόγιο Αγώνα με συγκλονιστικές στιγμές ηρωικές και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινες και συγκινητικές, που εμπνέουν και θα εμπνέουν για πάντα τους κομμουνιστές, όλους τους λαϊκούς αγωνιστές, στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες για την οικοδόμηση της πιο δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας, του σοσιαλισμού».

Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της ΝΕ Λέσβου ο Δημήτρης Καραγιάννης. Για τη ζωή και τη δράση του Νίκου Βαβούδη, για τους αγώνες του και την αταλάντευτη στάση του στα ιδανικά και στις αρχές του ΚΚΕ, μίλησε ο Δημήτρης Καρατζιτζής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσε μικρή έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και μεταξύ των πολιτικών, λογοτεχνικών και παιδικών τίτλων την πρώτη θέση κατείχε και ο Β΄ Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, περιόδου 1949-1968. Προβλήθηκαν φωτογραφίες και άλλα υλικά για τον Νίκο Βαβούδη καθώς και βίντεο από την εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: