Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

«Αγωνιστική συνεργασία ΔΕΗ»: Ελπιδοφόρο μήνυμα - Αύξηση σε ψήφους και ποσοστά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Αύξηση σε ψήφους και ποσοστά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Οι εκλογές για τις «κοινωνικοποιήσεις» πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που προχωράνε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε, το κλείσιμο ορυχείων και σταθμών, η περεταίρω συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα το δουλεμπόριο επεκτείνεται με τους εργολαβικούς εργαζόμενους να παίρνουν μισθούς πείνας και σε πολλές περιπτώσεις να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Η τελευταία τροπολογία για τις μετεγκαταστάσεις αποδεικνύει ότι η επίθεση είναι ενιαία ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα φέρουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, των μισθών πείνας, ενώ οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα οδηγήσουν μεγάλο μέρος του λαού να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του.
 
Στα πλαίσια αυτά αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα η αύξηση σε ψήφους και ποσοστά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη των εκπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Τα ψηφοδέλτια της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που στήριξε το ΠΑΜΕ, αύξησαν κατά 600 τις ψήφους τους και από 1.369 εργαζόμενοι το 2010, τώρα στήριξαν τα ψηφοδέλτια 1.960 εργαζόμενοι ενώ οι ψηφίσαντες μειώθηκαν κατά 1600 άτομα. Το ποσοστό της παράταξης ανέβηκε στο 17,5% (από 10,8%). Στην περιοχή μας κατέγραψε και 3 πρωτιές !!! στο Ορυχείο Κύριου Πεδίου ,στο ΚΥΤ Καρδιάς και στη Διανομή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
 
Πρόκειται για αποτέλεσμα που προέκυψε από τη συστηματική δουλειά που κάνουν οι ταξικές δυνάμεις, τη μόνιμη και σταθερή επαφή με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, την επιβεβαίωση των θέσεων των ταξικών δυνάμεων.
 
Βασικό ζήτημα στην ικανότητα των εργαζομένων της περιοχής να αντιπαλέψουν την κόλαση που έχουν μπροστά τους είναι η ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση συμπορευόμενοι με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάνοντας στην άκρη του συμβιβασμένους κυβερνητικούς – εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Έγινε ένα βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση. Οι δυνάμεις αυτές δέχτηκαν ένα πλήγμα όμως διατηρούν ακόμα σημαντικές δυνάμεις. Παράλληλα οι δυνάμεις που προετοιμάζουν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό (το ΕΜΕΙΣ και το κοινό ψηφοδέλτιο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΠΑΜ ) δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν τους εργαζόμενους, αποδεικνύοντας το ρόλο τους ως αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση τους.
 
Οι εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ παρά τις πιέσεις του εργοδοτικού μηχανισμού (στελέχη του ήταν υποψήφιοι και άσκησαν πολύμορφες πιέσεις) δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την αταλάντευτη και αγωνιστική τους στάση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.
 
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαζί με τους εργαζόμενους του ομίλου της ΔΕΗ ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μόνιμοι, οκταμηνίτες, εργολαβικοί), θα οργανώσουν την πάλη για να μην περάσει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Πρώτη μάχη είναι η επιτυχία της απεργίας την 1η Μάη και οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: