Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

ΑΟΖ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ

Επιστολή του επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Βορείου Αιγαίου, Στρατή Κόρακα, για ΑΟΖ και εκχώρηση  κυριαρχικών δικαιώματων της χώρας μας
 
Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου
 
Θέμα: ΑΟΖ - Αιγαίο - Φυσικός πλούτος
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας μας, κ. Σαμαρά και τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και ξένο τύπο σχετικά με τα διαμειφθέντα και συμφωνηθέντα εκεί, γίνεται φανερό ότι επανέρχεται το θέμα της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιώματων μας σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και τη διαχείριση του Αιγαίου.

Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία ή τουλάχιστον συγκατάθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του Αιγαίου και συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του (καζάν-καζάν). Στο πνεύμα αυτό ο κ. Σαμαράς αποχαρακτήρισε αυτόν το φυσικό πλούτο από ελληνικό χαρακτηρίζοντάς τον "ευρωπαϊκό".

Παίρνοντας παράλληλα, μεταξύ άλλων υπόψη:
 
- την επιδίωξη να καταστεί η Ελλάδα "ενεργειακός δίαυλος" των πολυεθνικών για την τροφοδοσία της ΕΕ,
- την υπογραφή της Συμφωνίας του αγωγού ΤΑΠ (μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζαν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας)
- τα παζάρια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, που συνδέονται με το σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των ενεργειακών πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών για τις πηγές ενέργειας, τις αγορές και τους δρόμους και αγωγούς μεταφοράς ενεργειακών πόρων,
- την πορεία αμφισβήτησης, των αιγυπτιο-κυπριακών συμφωνιών καθορισμού της ΑΟΖ, που ξεκίνησε στην Αίγυπτο
- την έκδοση από την τουρκική κυβέρνηση αδειών έρευνας στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Καστελόριζο και ευρύτερη περιοχή Ρόδου),
κατανοεί κανείς εύκολα τους τεράστιους κινδύνους για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα καθώς και τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της χώρας μας σε καθόλου απίθανη πολεμική σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας.
 
Να γιατί θεωρούμε, κ. Πρόεδρε, ότι επιβάλλεται να ασχοληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, να πάρει θέση και να προβεί στις επιβαλόμενες ενέργειες.

Ζητούμε συνεπώς, ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, να συμπεριληφθεί το παραπάνω θέμα στη επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.


Με τιμή
 
Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β. Αιγαίου


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: