Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΤΡΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

... αφορμή
 
Μια θαυμάσια αφορμή, είναι ο «καυγάς», Τράγκα-Ελληνοφρένειας, για να συζητηθεί ένα θέμα που νομίζω δεν έχει συζητηθεί όσο θα έπρεπε. Ποιο είναι το θέμα; Ο ρόλος των ΜΜΕ, στην προαγωγή του φασισμού. Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και, ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση, υπόθαλψη, κάλυψη, ανοχή του φασισμού. Όχι της Χρυσής Αυγής. ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.
 
Και είναι πρέπον να συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα, επειδή ο φασισμός δεν είναι μια ακόμη ιδεολογία, μια ακόμη κίνηση, ένα ακόμη κόμμα. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, υπάρχουν σχέδια πίσω από τις διαβεβαιώσεις για την αγάπη προς την πατρίδα και τον καθαρό έλληνα. Δεν είναι πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με το τέρας.
 
Αυτό, οι έμπειροι δημοσιογράφοι το γνωρίζουν. Όπως και τα διευθυντικά στελέχη των καναλιών, όπως και οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης της χώρας. Παρόλα αυτά με αφορμή την τηλεθέαση, διαπράττουν έγκλημα κατά της κοινωνίας. Διότι ξεπλένουν την φασιστική-δολοφονική δράση, στα μάτια του τηλεθεατή, προβάλλουν το αγνό ανθρώπινο πρόσωπο του φασίστα, χωρίς ταυτόχρονα να δείχνουν και το απεχθές πρόσωπο. Γιατί υπάρχει τέτοιο. Κυρίως τέτοιο.
 
Πριν λίγο καιρό και με αφορμή διανομή τροφίμων από την Χρυσή Αυγή προς έλληνες κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, κανάλι life style βρήκε την ευκαιρία, να κάνει αφιέρωμα σε βουλευτή του κόμματος, παρουσιάζοντάς τον καλό παιδί, που μένει στους γονείς του και μικρός ήθελε να μάθει χορό. Μερικές μέρες μετά είδαμε βίντεο με εικόνες από τον γάμο άλλου βουλευτή, με χορούς και τραγούδια.
 
Θυμόμαστε το δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας  (βλ. εδώ) που παρουσίαζε τον καλό φασίστα να συνοδεύει την γιαγιά στο ΑΤΜ της τράπεζας για να βγάλει λεφτά, προστατεύοντας την από τους κλέφτες, αλλά αποκαλύφθηκε ότι ο καλός φασίστας ήταν συγγενής της γιαγιάς και έπαιξαν το θέατρο για λόγους προπαγάνδας…
 
Όποιος κάνει ζάπινγκ στις βραδινές εκπομπές δεύτερων καναλιών, πέφτει πάνω σε φασίστες καλεσμένους οι οποίοι εκθέτουν τις απόψεις τους, χωρίς βέβαια ποτέ κάποιος συντονιστής δημοσιογράφος να ρωτήσει, πχ για δολοφονίες αλλοδαπών τις νύχτες ή για άλλες βίαιες δράσεις. Και αν ρωτήσει ικανοποιείται με την απάντηση του ερωτώμενου του τύπου, «δεν κάνουμε εμείς τέτοια πράγματα».
 
Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα, χαλαρής αντιμετώπισης των εκπροσώπων φασιστικών ιδεών, που καλούνται ή φιλοξενούνται στα κανάλια. Εκτός όλων των άλλων, δεν τηρούνται και οι βασικοί κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και δημοσιογραφικού στριμώγματος…
 
Θα πει κάποιος ότι έτσι λειτουργούσαν πάντα αυτά τα κανάλια. Με χαζοχαρούμενο ύφος, αντιμετώπιζαν τους πάντες και με μόνο κριτήριο την τηλεθέαση. Αυτά συνέβαιναν κάποτε. Σήμερα έχουμε την βία. Είναι ο παράγοντας που διαφοροποιεί την εικόνα. Είναι εκείνο το στοιχείο που δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς.
 
Δεν έχω αυταπάτες ότι τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, θα ξεβρακώσουν τον ρόλο ενός φασιστικού κόμματος. Θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, όπως και αρχίζει να συμβαίνει. Τα ΜΜΕ που υπηρετούν την διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος, θα κανακέψουν τα μαντρόσκυλά του υπάρχοντος συστήματος. Τώρα αλλά και στην μελλοντική κρίσιμη στιγμή, η φασιστική ιδεολογία και πρακτική θα κληθεί να επιβάλει την τάξη, ώστε να διατηρηθούν συμφέροντα και καταστάσεις. Ελπίζω και πιστεύω ότι ο εργαζόμενος μαχητής λαός θα δράσει έτσι ώστε να αποτελέσουμε εξαίρεση της ιστορίας…
 
Μέχρι τότε την βρώμικη δουλειά θα την κάνουν τα τηλεοπτικά μαντρόσκυλα…
Θύμιος Κ.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: