Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Τάσσου για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Λέσβου για τις απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό.

Δραματική είναι η κατάσταση στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους  του Νομού Λέσβου, από τις μεγάλες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου από την επιζωιτία του καταρροϊκού πυρετού. Χιλιάδες αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, ωστόσο μία μικρή αποζημίωση έλαβαν μόνο όσα ζώα οδηγήθηκαν  στον αποτεφρωτήρα.  Όμως τα περισσότερα  πέθαναν  στις στάνες και τα βοσκοτόπια, χωρίς να δοθεί  καμία αναπλήρωση για τα απωλεσθέντα   ζώα και το χαμένο αγροτικό εισόδημα, όταν η παραγωγή μειώνεται και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Την ίδια  στιγμή  οι ενισχύσεις της εξισωτικής αποζημίωσης μειώθηκαν δραστικά χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι γι αυτό, αλλά και φόροι, δάνεια, χαράτσια, και χρέη πιέζουν ασφυκτικά  την ίδια την επιβίωση.
 
Ταυτόχρονα, υπάρχουν  μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους στην κρατική Κτηνιατρική  Διεύθυνση, καθώς και απουσία μέτρων πρόληψης και ψεκασμών σε περιοχές που διαχειμάζει το κουνούπι-ξενιστής και πιθανώς να επανεμφανιστεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά και των αναγκαίων ελέγχων σε όλα ανεξαιρέτως τα κοπάδια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προγραμματίζει για:
-  Να αποζημιωθεί  το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την ασθένεια, και  η κτηνοτροφία για το ακριτικό νησί της Λέσβου, αποτελεί βασικό άξονα της οικονομικής ζωής .
-   Να  στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των νησιών. 

Ο Βουλευτής
Σταύρος Τάσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: