Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Να αποσυρθεί η τροπολογία που φορτώνει στους δήμους τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων Υγείας

Μόνο ως επικίνδυνη για την Υγεία του λαού της Ικαρίας, αλλά και συνολικά της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί η τροπολογία στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» σημειώνει σε δήλωσή του ο Στέλιος Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας. Σύμφωνα με την τροπολογία θα μπορεί να μεταφέρεται το λειτουργικό κόστος των δημόσιων μονάδων Υγείας στην Τοπική Διοίκηση.

Ο Στ. Σταμούλος δήλωσε:

«Με την τροπολογία αυτή δίνεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης Α' και Β' βαθμού, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών, της επιχορήγησης μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημοσίων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση!

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική Υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ικαρίας όπου οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κ.λπ. με βάση τη χρηματοδότηση από το κράτος έχει φτάσει στις 425.000 για το 2016, ποσό ασήμαντο για να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, τα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα και για κατασκευές νέων δρόμων, για τα δημοτικά κτίρια, τους αθλητικούς χώρους κ.λπ. Ενώ οι ίδιοι πόροι του δήμου δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες (π.χ. πρόσφατα η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ηλεκτροδότησης δημοτικών εγκαταστάσεων γιατί τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν την υποχρέωση του δήμου στη ΔΕΗ).

Παράλληλα στο χώρο της Υγείας στην Ικαρία η κατάσταση συνοπτικά μόνο με μελανά χρώματα περιγράφεται, κατάσταση που οδήγησε πρόσφατα (Δεκέμβριος 2015) το Δήμο Ικαρίας να προχωρήσει σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας διεκδικώντας με βάση την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ (160/2015):
  • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Διεκδικούμε τη συμβολή των συναρμόδιων υπουργείων σε τρεις καθοριστικούς τομείς για τη δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου από το Δήμο Ικαρίας: 1) Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, 2) Στη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, 3) Στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα.
  • Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διά μέσω του υπουργού Υγείας ανοίγει το δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δημοσίων φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύπτοντας ότι το κόστος αυτό -όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται- θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων, η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας κ.λπ.

Τόσο εγώ όσο και η Δημοτική Αρχή είμαστε αντίθετοι με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την υγεία του λαού, διεκδικούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη μονάδων Υγείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Για Υγεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν που να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση ανασφάλιστοι και μη και να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Δηλώνοντας ότι δεν θα συμβάλουμε στο "άνοιγμα του δρόμου" για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, καλούμε το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την τροπολογία που μεταφέρει στους δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Καλούμε το λαό της Ικαρίας να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: