Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Ερώτηση για «την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες»

Την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ερώτησή του αναφέρει τα παρακάτω: 

«Στην από 26-08-2015 ερώτησή μας σχετικά με “τη χρηματοδότηση και προώθηση των ΜΚΟ από την ΕΕ” επισημαίναμε ότι: “Η δράση τους… εκτείνεται στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων…. αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ και η μεταναστευτική της πολιτική απορρίπτει τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας…”.
Στη με αριθμό Ε-012152/2015 απάντησή της η Ευρ. Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων: “η Επιτροπή γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ όσον αφορά την αρωγή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα”.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο, που μόνο με την αρωγή, τη διάσωση και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν σχέση, ενώ έχουν κινηθεί και ποινικές διαδικασίες σε μέλη τους. 


Καταδεικνύεται ότι η παρουσία και η δράση των ΜΚΟ στο Βόρειο Αιγαίο είναι ανεξέλεγκτη, όπως υπογραμμίζεται και σε πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η ΕΕ σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα "αναπτυξιακά κονδύλια" που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες της ΕΕ σ' όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισ. ευρώ τον χρόνο περίπου τα 10 "χάνονται" σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από ευρωενωσιακά κονδύλια στα ελληνικά νησιά, ποιός είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους;

Πώς τοποθετείται:
- Στην επιβεβλημένη ανάγκη ύπαρξης κρατικών οργανισμών και υποδομών με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας μεταναστών;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: