Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Σάμος: Περιοδεία του ΚΚΕ στο Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών

Στο χώρο του Κέντρου Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών στη Σάμο περιόδευσε αντιπροσωπεία της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ελισαίο Βαγενά μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ώστε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά αυτά τα κέντρα μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Ελλείψεις που καλύπτονται από ΜΚΟ, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα του Κέντρου και άλλες υπηρεσίες.

Το Κέντρο βρίσκεται σε μεταβατική φάση αφού από ανοιχτό κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - Τουρκίας μετατρέπεται σε ένα ενιαίο Κέντρο Κράτησης μαζί με το χώρο που ετοιμαζόταν για hot spot, ο οποίος θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες.

Επιβεβαιώνεται και από αυτή την περιοδεία στο χώρο ότι με την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης θα ενταθεί ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Με τους διαχωρισμούς προσφύγων και μη, τα κλειστά σύνορα και τον εγκλεισμό σε κέντρα-φυλακές δημιουργούνται εντάσεις, επιτείνεται η απελπισία και η αβεβαιότητα των προσφύγων και μεταναστών για το μέλλον τους. Μόνο για το άσυλο η εξέταση κάθε περίπτωσης μπορεί να πάρει έως και 3 μήνες.



Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ σημειώνει ότι «η κατάσταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι εύφλεκτη. Αποδεικνύεται ότι όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, ο πόλεμος, όσο η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζουν την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στο προσφυγικό ζήτημα δεν πρόκειται να δοθεί λύση.

Ο λαός μας να είναι σε επαγρύπνιση για τις εξελίξεις. Παράλληλα με τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, τη φοροληστεία που δεν έχει τέλος, να εντείνει τον αγώνα του ενάντια στις επεμβάσεις και τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Να εντείνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να διεκδικήσει την άμεση ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες που επιθυμούν, με απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ, την αξιοπρεπή και ασφαλή προσωρινή διαμονή τους σε ανοιχτές δομές στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Για ακόμη μια φορά, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, βρέθηκε έμπρακτα στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, που είναι εγκλωβισμένοι στο «κέντρο φιλοξενίας», στο Χέρσο του Κιλκίς.http://emporoupallilos.blogspot.gr/2016/04/blog-post_2.html#more
ΔΣΕ