Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΜΑΡΤΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ

Πιστοί στο μηνιαίο ραντεβού μας, σας παρουσιάζουμε συνοπτικά σημαντικά ιστορικά γεγονότα της τρίχρονης εποποιίας του Δ.Σ.Ε.

1946
31 Μάρτη: Όμάδα ένοπλων καταδιωκόμενων αγωνιστών επιτίθεται στο αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου.

1947
Εκδηλώνονται οι πρώτες ανοιξιάτικες επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στην περιοχή της Στεράς, των Αγράφων και της Ευρυτανίας.

1948
4 Μάρτη: Τμήματα του ΔΣΕ περιοχής Αταλάντης Ρούμελης απέκρουσαν και καταδίωξαν μέχρι το Μεγάλο Πλάτανο κυβερνητικό λόχο ΛΟΚ. Τα ίδια τμήματα χτύπησαν στις Λειβανάτες. 40 νέοι και νέες κατάχθηκαν στο ΔΣΕ.
6 Μάρτη: Από τις 25/2 ο κυβερνητικός στρατός με δύο ταξιαρχίες πεζικού ενισχυμένες από το τάγμα των μαυροσκούφηδων του Γαλάνη, με μια μοίρα κομάντος και σοβαρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας άρχισε εκστρατεία κατά του ΔΣΕ της Β.Δ. Ηπείρου. Τα τμήματα του ΔΣΕ ύστερα από σειρά αμυντικών μαχών πέρασαν από το βράδυ τις 4 προς 5 Μάρτη σε αντεπίθεση με νικηφόρα κατάληξη.
9 Μάρτη: Μάχη του ΔΣΕ στα Τρόπαια Γορτυνίας. Μετά τη μάχη λογαγός του κυβερνητικού στρατού προσχώρησε στον ΔΣΕ.
Από 17-22 Μάρτη τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν στα χωριά Σουδενά, Καστριά, Βρετσάινα, Αγ. Νικόλαο, Ζουρλάδα, Κρινόφυτο, Παγκράτι, Δάρα, Φυλιά και Τσότητα της Μαντινείας και των Καλαβρύτων, 30 πατριώτες ακολούθησαν το ΔΣΕ.
24 Μάρτη: Τμήματα του ΔΣΕ χτύπησαν τη φρουρά στο Κιλκίς και μπήκαν στην πόλη. Ο λαός υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα τμήματα του ΔΣΕ και 25 νέοι κατατάχθηκαν σε αυτά.
25 Μάρτη: Φτάνει στο Γράμμο ύστερα από 42 μέρες εξαντλητικής πορείας, πείνας, χιονιά, ταλαιπωρίας, ηρωική φάλαγγα 1.200 άοπλων της Ρούμελης που ξεκίνησε από τα Βράχα της Ευρυτανίας.
27 Μάρτη: Τμήματα του ΔΣΕ έδωσαν μάχη με τον κυβερνητικό στρατό στο χωριό Μεταξάδες Διδυμότειχου, 30 νέοι και νέες κατατάχθηκαν στο ΔΣΕ.
28 Μάρτη: Έληξε με επιτυχία η ηρωική πορεία της φάλαγγας άοπλων που ξεκίνησε στις 20/2 από την Κεντρική Ελλάδα με συνοδεία μικρό τμήμα για να φτάσει στην περιοχή Ολύμπου Πιερρίων. Στο πέρασμα της φάλαγγας από τον κάμπο της Θεσσαλίας, Πήλιο, Μαυροβούνι, Κίσσαβο, οι μαχητές του ΔΣΕ αποτρέψανε προσπάθειες του κυβερνητικού στρατού να εμποδίσει τη φάλαγγα που αρχικά αποτελούνταν από 400 με την προσχώρηση στη διάρκεια της πορείας και άλλων πατριωτών, έφτασε τους 1.200. Στην περιοχή Πιερρίων Ολύμπου ο στρατός συγκέντρωσε τρεις ταξιαρχίες πεζικού και τμήματα εθνοφρουράς και με μαζική δράση πυροβολικού και αεροπορίας έκανε οργανωμένες προσπάθειες να διαλύσει την πορεία. Οι μαχητές άοπλοι, ξυπόλητοι και εξαντλημένοι από τις συνεχείς πορείες και την πείνα όμως με ατράνταχτη πίστη και απαράμιλλη ψυχική και σωματική αντοχή έδιναν καθημερινά μάχες και τελικά κατόρθωσαν να περάσουν σε ελεύθερη περιοχή, μετά από 38ήμερη πορεία.
28 Μάρτη - 5 Απρίλη: Το Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ ύστερα από σκληρές μάχες αποκρούει τον κυβερνητικό στρατό στη Μουργκάνα.



1949
5 & 6 Μάρτη: Γίνεται η 2η Κομματική Σϋσκεψη των καθοδηγητικών, στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών του ΔΣΕ.
15 Μάρτη: Τμήματα της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ δίνουν επιτυχή μάχη στο χωριό Ζάχα Ολυμπίας.
15 Μάρτη: Μάχες στην Παπαδιά Ταϋγέτου και στην Αλαγωνία Καλαμάτας, στην Κοντοβάζαινα, στο Ν. Ερύμανθο, στο χωριό Βασιά.
15 Μάρτη: Επιτυχημένες μάχες του ΔΣΕ στην περιοχή Βουρλιώτικα της Σάμου.

Μάχες μικρές και μεγάλες που έδωσαν τα τμήματα του ΔΣΕ το Μάρτη του 1949: 150
Κρούσεις: 120
Στρατολογία στο ΔΣΕ: 663

πηγή: Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Ημερολόγιο 2009

προηγούμενο: Φλεβάρης
επόμενο: Απρίλης
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: