Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ

1947
10 Αυγούστου: Συντάσσονται οι πρώτες πράξεις και αποφάσεις από το γενικό Αρχηγείο του Δ.Σ.Ε. που έχει την ευθύνη της κεντρικής εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης για: λαικά συμβούλια, οργάνωση της δικαιοσύνης, διανομή γης, παραχώρηση όλων των δασών στο λαό, υποχρεωτική δωρεάν εκαπίδευση για όλα τα παιδιά του λαού.

10 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. κάνουν αιφνιδιαστικές επιθετικές ενέργειες στον Ελικώνα και μπαίνουν σε πολλά χωριά της περιοχής. Ενώ άλλα τμήματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις προς Τζουμέρκα και απελευθερώνουν πολλά χωριά.
15 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στην Αράχωβα.
16 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στη Σιάτιστα.
17 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στη Νάουσα.
20 Αυγούστου: Αρχίζει η επιχείρηση του Αργηγείου της Δυτικής Στερεάς του Δ.Σ.Ε. προς Βάλτο και Άρτα που κράτησε ως τις 30 Αυγούστου.
26-27 Αυγούστου: Τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. Σάμου στην πρώτη αποφασιστική αναμέτρηση με τις παλλαπλάσιες κυβερνητικές δυνάμεις αποκρούουν όλες τις επιθέσεις και εδραιώνουν τη θέση τους στο νησί.

1948
1 Αυγούστου: Σφοδρές μάχες στην περιοχή Φούρκας - Γράμμου. Τμήματα του Δ.Σ.Ε. στα υψώματα στο Βουλγαρέλι Άρτας αντιμετωπίζουν διλοχία του κυβερνητικού στρατού.
6 Αυγούστου: Σφοδρές αντεπιθέσεις του Δ.Σ.Ε. στην Αλεβίτσα.
8 Αυγούστου: Έντονη δράση του Δ.Σ.Ε. στο Σούλι.
11 Αυγούστου: Ύστερα από 59 ημέρες ηρωικής αντίστασης, οι υπερασπιστές της Αλεβίτσας, συμπτύχθηκαν σύμφωνα με διαταγή. Επιθέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων στο Χάρο αντιμετωπίζονται νικηφόρα.
12 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στην Καλαμπάκα.
17 Αυγούστου: Επιθέσεις δύο κυβερνητικών ταξιαρχιών στην περιοχή Αετομηλίτσας - Λυκοράχης - Ζέρμας αποκρούονται από τμήματα του Δ.Σ.Ε..
20-21 Αυγούστου: Οι κύριες δυνάμεις του Δ.Σ.Ε. στο Γράμμο πραγματοποιούν με επιτυχία ελιγμό μέσω Αλεβίτσας προς Βίτσι.
20 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στο Λαγκαδά.
22 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στα χωριά Ζάρκο, Τσότι, Νεοχώρι, Γκριζώνα, Μπόγια και κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Φαρκαδώνας.
24 Αυγούστου: Τμήματα του Δ.Σ.Ε. μπαίνουν στα Τρίκαλα. 46 νέοι μαχητές από την πόλη και 36 από τα περίχωρα προσχωρούν στο Δ.Σ.Ε..


1949
2 Αυγούστου: Ο κυβερνητικός στρατός άρχισε την επίθεσή του στο Γράμμο.
3 Αυγούστου: Ο κυβερνητικός στρατός με ισχυρές δυνάμεις επιτίθεται στον Άγιο Χριστόφορο Πυρσόγιαννης. Όλες οι προσπάθειές του αποκρούστηκαν.
5 Αυγούστου: Ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού με 40 πυροβόλα και αεροπορία επιτίθενται στο Τσάρνο του Γράμμου. Σκληρές μάχες στο Λευκάδι, Θεοδώρου, Καψάλια, Ανώνυμο Ταμπουρίου. Οι επιθέσεις αποκρούονται.
5 Αυγούστου: Επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στην Κορώνα Κιλκίς αντιμετωπίζονται από τμήματα του Δ.Σ.Ε..
9-15 Αυγούστου: Στις 9 Αυγούστου ο κυβερνητικός στρατός με όλο τον όγκο των δυνάμεών του αρχίζει τη μάχη του Βίτσι. Ύστερα από πολυήμερες μάχες ο Δ.Σ.Ε. στις 13-14 Αυγούστου ελίσσεται στο Γράμμο.
18 Αυγούστου: Συνέρχεται το Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Γράμμμο.
20 Αυγούστου: Δημοσιεύεται απόφαση του Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., στην οποία αναφέρεται ότι τα τμήματα του Δ.Σ.Ε. πολέμησαν ηρωικά στο Βίτσι ενάντια σε κατά πολύ υπέρτατες δυνάμεις και μέσα. Όμως παρά τις σοβαρές απώλειες που είχε ο κυβερνητικός στρατός, πέρασε χωρίς να κατορθώσει ο Δ.Σ.Ε. να εξαντλήσει τις δυνάμεις του και έτσι να δώσει τη δυνατότητα στις δυνάμεις του Γράμμου να ανατρέψουν στρατηγικά τον κυβερνητικό στρατό στην κατάλληλη στιγμή.
22 Αυγούστου: Στα Τζουμέρκα τμήματα του Δ.Σ.Ε., καταλαμβάνουν τα υψώματα μεταξύ Πραμάντων - Αγνάντων.
22 Αυγούστου: Με γερή προπαρασκευή πυροβολικού και αεροπορίας ο κυβερνητικός στρατός με όλο τον όγκο των δυνάμεών του αρχίζει τη μάχη του Γράμμου. Ύστερα από σκληρές μάχες, επιθέσεις και αντεπιθέσεις στο Τσάρνο, στους Αράπηδες, στο Μονόπυλο, στα Ψωριάρικα, στη Σκλάλα, στην Πόρτα-Αμάν, Θεοτόκο, Μαύρη Πέτρα, Μπάτρα και σε άλλα σημεία κατορθώνει να καταλάβει το Γράμμο στις 28-29 Αυγούστου 1949.

Έτσι τελειώνει ο τρίχρονος σκληρός αγώνας του Δ.Σ.Ε. ενάντια στην ντόπια αντίδραση και τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατική αναγγέννηση του τόπου.
Μαχητές, μαχήτριες και στελέχη του Δ.Σ.Ε. έγραψαν καινούργιες σελίδες ηρωισμού και μόνο με την πολλαπλάσια δύναμη 10 προς 1 και με τα σύγχρονα αμερικανικά πολεμικά μέσα μπόρεσε ο κυβερνητικός στρατός να νικήσει.

πηγή: Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Ημερολόγιο 2009

σχετικά: ΙΟΥΛΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ


...

Δεν υπάρχουν σχόλια: