Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΟΝΔΟΥΡΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

«Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα», δήλωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο γενικός συντονιστής του Εθνικού Μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα Χουάν Μπαραχόνα για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων της Πέμπτης, κατά την 33η του πραξικοπήματος αλλά και την 33η μέρα των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντιά του.

Ο Χουάν Μπαραχόνα κατήγγειλε ότι «βιώσαμε τη χειρότερη καταστολή όλων των ημερών του πραξικοπήματος», ενώ με χθεσινή του ανακοίνωση το Μέτωπο καλεί εκ νέου το λαό της Ονδούρας να μην τρομοκρατηθεί και να διαδηλώσει, ενώ έκανε παράλληλα και έκκληση σε διεθνείς κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, αλλά και καταδίκης του πραξικοπήματος και της καταστολής. Ο λόγος είναι οι πληροφορίες ότι το πραξικοπηματικό καθεστώς έχει δώσει σαφείς εντολές στις αρχές ασφαλείας και το στρατό να αποτραπούν, δηλαδή να κατασταλούν ακόμη και με αίμα, όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων και οδικών αρτηριών. Εντούτοις, το λαϊκό κίνημα είναι αποφασισμένο. Η 48ωρη απεργία συνεχίστηκε, ενώ στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, ανάμεσα στους επικεφαλής ήταν η σύζυγος του Μανουέλ Σελάγια μαζί με μέλη της οικογένειάς του, οι οποίοι με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές εγκατέλειψαν την Πέμπτη το Παραΐσο, όπου επί 6 μέρες προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό και να πορευτούν προς το συνοριακό πέρασμα με τη Νικαράγουα, Λας Μάνος, και επέστρεψαν στην Τεγκουσιγκάλπα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εξεγερμένους στην πρωτεύουσα που κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν:


Ένας εκπαιδευτικός, 38 χρόνων, χαροπαλεύει εξαιτίας της σφαίρας που δέχτηκε στο κεφάλι σε μπλόκο σε οδική αρτηρία στα βόρεια της πρωτεύουσας, στο Ντουράσνο. Ενδεικτικό της βίας είναι ότι αστυνομία και στρατός επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, ενώ ελικόπτερα έριχναν δακρυγόνα και τους κυνήγησαν για ολόκληρα 6 χιλιόμετρα, μέχρι που έφτασαν και ενώθηκαν με το άλλο μπλόκο στην εμπορική ζώνη Μπελέν. Ανάλογη ήταν η καταστολή και στο Σαν Πέδρο Σούλα, στην Κολόν, στην Κομάγκουα και άλλες πόλεις. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και ηγετικά στελέχη του λαϊκού κινήματος, όπως οι Ραφαέλ Αλεγκρία και Κάρλος Ρέγιες και εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και παιδιά ακόμη και 2 ετών!

Σε πολιτικό επίπεδο, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια εγκατέλειψε το Λας Μάνος και πήγε στην πρεσβεία της Ονδούρας στην Μανάγκουα, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ με επικεφαλής τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ονδούρα Ούγκο Γιόρενς, που είναι ο μοναδικός πρέσβης χώρας που παραμένει και δεν έχει αποσυρθεί... Ο Σελάγια, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, έκανε λόγο «ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και οι ΗΠΑ» είναι κατηγορηματικά αντίθετες με το πραξικόπημα και ότι αυτές οι παραβιάσεις δε θα συνεχιστούν και δε θα αναγνωριστούν. Χθες ο πραξικοπηματίας Πρόεδρος της χώρας, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, χαρακτήρισε «επέμβαση» τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μανάγκουα ανάμεσα στον Μανουέλ Σελάγια και και τον Ούγκο Γιόρενς. «Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για το οποίο δεν είμαι ενημερωμένος, αλλά αν είστε σίγουροι πως (ο πρεσβευτής) συνάντησε (τον Σελάγια), τότε πρόκειται για επέμβαση», δήλωσε ο Μιτσελέτι σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν γι' αυτήν τη συνάντηση και τόνισε ότι «ο πρεσβευτής διέπραξε ένα σοβαρό σφάλμα αν το έκανε».

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: