Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση του προγράμματος

Υπό καθεστώς μόνιμης ομηρίας και εργασιακού μεσαίωνα ζουν οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» του Νομού Σάμου βαδίζοντας στον εντέκατο χρόνο από την ίδρυσή τους, ενώ παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» Νομού Σάμου προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Διεκδικούν δε, τα αυτονόητα:
* Μόνιμη, κρατική και δωρεάν κοινωνική υπηρεσία
* Παγίωση των θέσεων εργασίας και κατοχύρωση των δικαιωμάτων
* Ένταξη του προγράμματος στον κρατικό προϋπολογισμό και στο εθνικό σύστημα υγείας
* Πλήρης κάλυψη της απαιτούμενης υλικοτεχνικής δομής.


Η Ένωση Προσωπικού Υπηρεσιών Ν. Σάμου ιδρύθηκε το 2007 και εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» του Νομού και αριθμεί 34 μέλη. Τα προγράμματα λειτουργούν στο νομό από το 1998, απασχολούν στο σύνολο του 53 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου και εξυπηρετούν περίπου 500 ηλικιωμένους και ΑμΕΑ. Με την ολοκλήρωση του Γ’ Κ.Π.Σ. και παρά τις υποσχέσεις σε πανελλήνιο επίπεδο ότι η ομηρία θα έληγε και τα προγράμματα θα περνούσαν στον κρατικό προϋπολογισμό, νέος κύκλος ομηρίας ξεκινάει για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Έτσι οι συμβάσεις θα έχουν ημερομηνία λήξης στις 31/12.2010 με αμφίβολη πιθανότητα συνέχισης.

«Όχι μόνο δεν κατοχυρώνουμε τις θέσεις μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα αλλά ανοίγει ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση των προγραμμάτων και στην εμπορική εκμετάλλευση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Με τις ευλογίες της Περιφέρειας οι δημοτικές επιχειρήσεις που θα διαχειρίζονται το Πρόγραμμα εκμεταλλευόμενες τη χρυσή φόρμουλα γλιτώνουν τα έξοδα ασφαλιστικής κάλυψης και το μελλοντικό δικαίωμα στη μονιμότητα για τους μισούς σχεδόν εργαζόμενους στο νομό» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον τα όποια ποσά διατεθούν θα εξαρτώνται από τον αριθμό των εξυπηρετούμενων με μέγιστο ποσό τα 1500€ ετησίως ανά άτομο. Μ’ αυτά θα καλυφθεί η μισθοδοσία ενώ η υλικοτεχνική υποδομή θα συνεχίσει να είναι ανεπαρκής και η αύξηση του αριθμού των επωφελούμενων θα μειώσει αναγκαστικά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Τέλος οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» Νομού Σάμου καταγγέλλουν ότι για να αποδείξουν τον πραγματικό αριθμό των χρηστών του προγράμματος υποχρεώνονται να δημοσιεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους.



ρεπορτάζ: Μαρία ΚΑΡΒΟΥΝΗ
www.xaravgi-samos.gr

.....



Δεν υπάρχουν σχόλια: