Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΣΤΟ 53% του ΑΕΠ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

Στα 112 δισ. ευρώ, στο 53% του ΑΕΠ, διαμορφώθηκαν στο τέλος Φλεβάρη του 2012 τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των διαφόρων δανείων που έχουν στις εμπορικές τράπεζες τα λαϊκά νοικοκυριά της χώρας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό που έχουν αναγκαστεί να δανειστούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική της συνεχούς μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές επιθέσεις που δέχεται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της συγκυβέρνησης, αφού τα καθημερινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, δεν συγκρούονται μόνο με την ονομαστική μείωση των εισοδημάτων τους. Αν και ονομαστική μείωση μισθών δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν, με τα μειωμένα εισοδήματα πρέπει επιπλέον να πληρώσουν περισσότερους φόρους στο κράτος, υψηλότερα τιμολόγια για ρεύμα και νερό, ακριβότερες τιμές για είδη πρώτης ανάγκης, περισσότερα για γιατρούς, φάρμακα, παιδικούς σταθμούς κοκ.

Ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά που είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες δίνει όλο αυτό το διάστημα το ΚΚΕ, που με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του, όχι μόνο δεν περιορίζεται απλά να καταγγέλλει την κυβερνητική αναλγησία και την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων, αλλά συστηματικά διατυπώνει προτάσεις και ζητάει τη λήψη μέτρων για την άμεση οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Το τελευταίο μόνο δεκαήμερο κατέθεσε δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ χτες η κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Σχέδιο Νόμου που προβλέπει σειρά μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών που έχουν χρέη στις τράπεζες. Η πρόταση του ΚΚΕ δημοσιεύεται στη σελίδα 3 του σημερινού «Ρ» (Μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών)

'Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μαζί με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η «θηλιά» του τραπεζικού δανεισμού σφίγγει ολοένα και περισσότερο αντάμα με τις απολύσεις και τη μαζική ανεργία, τις συνεχιζόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη συρρίκνωση συνολικά του λαϊκού εισοδήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων φτάνει στα 112,2 δισ. ευρώ, με το ρυθμό υποχώρησης σε σχέση με το Φλεβάρη του 2011 να διαμορφώνεται στο 4,3%. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων φτάνουν στα 77,9 δισ. ευρώ, με ρυθμό υποχώρησης 3,2%% και τα καταναλωτικά στα 32,6 δισ. ευρώ, με υποχώρηση 6,8%.

Επιχειρήσεις: Τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων εμφανίζονται στα 119,5 δισ. ευρώ και ο ρυθμός υποχώρησης στο 2,7%%. Ειδικά για τους «ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» διαμορφώνονται στα 15,1 δισ. ευρώ με πτώση 7,8%.

Το συνολικό υπόλοιπο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνει στα 246,8 δισ. ευρώ (116% του ΑΕΠ) και εμφανίζει ρυθμό υποχώρησης 3,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: