Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

.…έχεις μία επιλογή :

«Βγες έξω! Ρίσκαρε
Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι
Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή
Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις:
Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!
Κάνε πράξη την αλληλεγγύη.»

Μπ. Μπρεχτ

Με οδηγό μας τα λόγια του μεγάλου ποιητή πορευτήκαμε στη διετία που πέρασε, συνεχίζοντας στην ίδια αγωνιστική ρότα που έχει χαράξει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (www.sei.gr). Την εμπιστοσύνη του κλάδου που για άλλη μία φορά ανέδειξε την Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών σε πλειοψηφία του Δ.Σ επιδιώξαμε να την κάνουμε δύναμη για να εκφράσουμε με συνέπεια τα συμφέροντα και τους πόθους των ηθοποιών, για να βρεθούμε και να στρατευθούμε με το νου μας, την ψυχή μας και την τέχνη μας στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν.


Παλεύουμε για:
• Εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση των ηθοποιών. Σταθερή και μόνιμη δουλειά. Δηλαδή εξασφάλιση όρων σταθερού μισθού και μόνιμης εργασίας στο πλαίσιο της εναλλασσόμενης διάθεσής μας σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα ή τομείς.
• Ενιαίο καθολικό και αποκλειστικά δημόσια σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βιβλιάριο υγείας για όλους.
• Μέτρα προστασίας για τους ανέργους: Καμιά μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά στο ύψους του 80% του μισθού.
• Κατάργηση όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων των μνημονίων που αφορούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί. Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία
• Κατοχύρωση της ενέργειας, της μεταφοράς, της επικοινωνίας ως κοινωνικά αγαθά, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή τους. Καμία εκχώρηση τους στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
• Να μπει τέλος στην εμπορευματοποίηση και τη καπιταλιστική εκμετάλλευση του πολιτισμού και του θεάτρου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η παραγωγή του θεατρικού έργου να συγκεντρωθεί σταδιακά σε ένα δημόσιο - κοινωνικοποιημένο οργανισμό θεάτρου συνδεμένο με τον ευρύτερο Δημόσιο Φορέα Τέχνης και Πολιτισμού, που να διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο κρατικών θεατρικών σκηνών σε κάθε πόλη νομού και σε κάθε συνοικία των μεγαλουπόλεων. Έναν οργανισμό που θα παρέχει σε όλους τους δημιουργούς και καλλιτέχνες του την αναγκαία υποδομή και τα μέσα, όπως κοινωνικό μισθό, για να υπηρετήσουν ελεύθερα, δηλαδή συνειδητά την τέχνη τους και την πραγματική κοινωνική της αποστολή και που θα αξιοποιεί στη δραστηριότητά του όλα τα καταξιωμένα θεατρικά σχήματα, καθώς κριτήριο για την ανάπτυξη της τέχνης θα πάψει να είναι η κερδοφορία της πολιτιστικο - τουριστικής βιομηχανίας και θα γίνει η πνευματική - πολιτιστική καλλιέργεια όλου του λαού.
• Γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό και ειδικότερα για το θέατρο με ταυτόχρονη αλλαγή του προσανατολισμού της, ώστε αντί να ενισχύει τα μέγαρα των πολυεθνικών ομίλων να κατευθύνεται στους δημιουργούς και τα σχήματα που παράγουν αληθινή και χρήσιμη κοινωνικά τέχνη.
• Ίδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών Δημόσιων και Δωρεάν στο πλαίσιο της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των ηθοποιών και των καλλιτεχνών κάθε ειδικότητας. Για την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι αναγκαίο υπόβαθρο η οικοδόμηση γερών θεμελίων γενικής παιδείας και η συστηματική καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής μέσα από το συνολικό περιεχόμενο και τη λειτουργία μιας δωδεκάχρονης γενικής εκπαίδευσης (ενιαίο βασικό δωδεκάχρονο σχολείο) με τη συμβολή και των μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας.
• Εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην τέχνη και τον πολιτισμό. Συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου δημόσιων πολιτιστικών κέντρων σε κάθε συνοικία και χωριό με βιβλιοθήκες, θεατρικές σκηνές, αίθουσες κινηματογραφικών προβολών, συναυλιών κ.α Επιδότηση εισιτηρίων θεαμάτων, βιβλίων, μουσείων. Καμία συζήτηση για κατάργηση του εργατικού εισιτηρίου.
Στις 9 Απρίλη δίνουμε δύναμη στη δύναμη μας.
Στηρίζουμε με την ψήφο, τη δράση και τη συμμετοχή μας τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: