Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ν.Ε. ΛΗΜΝΟΥ: ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες της «Ρόκας - Iberdrola»

Κάθετα αντίθετη» στη σχεδιαζόμενη επένδυση της ενεργειακής εταιρείας «Ρόκας- Iberdrola» στη Λήμνο δηλώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ και τονίζει ότι θα αγωνιστεί για την αποτροπή της. Πρόκειται για τμήμα του ευρύτερου έργου «Αιγαία Ζεύξη» (Λήμνος, Χίος, Λέσβος), που προβλέπει την τοποθέτηση στη Λήμνο 125 ανεμογεννητριών, άνω των 100 μέτρων, συνολικής ισχύος 250 MW.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ότι «η συγκεκριμένη "επένδυση" καμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού» και ότι «θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας και την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία της Λήμνου, με το χτύπημα του τουρισμού, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αλλάζοντας τη χρήση γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Επισημαίνει ακόμη: «Ξεκαθαρίζοντας τη θέση μας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας ΡΟΚΑ, τονίζουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί, γιατί:
Κανένα οικονομικό όφελος δεν προβλέπεται για τους κατοίκους του νησιού μας, εκτός του "ανταποδοτικού" τέλους προς τους ΟΤΑ, που και αυτό είναι επισφαλές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί "επιχείρημα" προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο τόπος μας - αφού καταστραφεί - σε πεδίο ατελείωτης κερδοφορίας των όποιων επιχειρηματικών ομίλων, με τα έξοδα και τα κέρδη της κάθε εταιρείας, πληρωμένα από την τσέπη μας.

Σημαντικό μέρος της Λήμνου θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα - πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικά.

Τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δε συναινούμε στην υποθήκευση των ζωών των δικών μας και των παιδιών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφικής (κατά την άποψή μας) "επένδυσης", συμπορευόμενοι με το ταξικό μαζικό κίνημα του λημνιακού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: