Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας εργαζομένων, κατά την τουριστική περίοδο, εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου.
Στην καταγγελία του με αποδέκτες το Τμήμα κοινωνικής επιθεώρησης Σάμου του ΣΕΠΕ και την περιφέρεια Β. Αιγαίου του ΣΕΠΕ, το ΙΚΑ Τ.Υ. Σάμου επισημαίνει:
«Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο όταν αρχίζει η τουριστική περίοδος ορισμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να μην κάνουν άμεσα την πρόσληψη όσων εργαζομένων απασχολούν με αποτέλεσμα να χάνουν οι εργαζόμενοι μεροκάματα και ένσημα. Να παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν 5 και 6 μήνες (180 ημέρες και παραπάνω) και στους εργαζόμενους να βάζουν μόλις 100 ένσημα ή παραπάνω, αλλά σίγουρα λιγότερα από την πραγματική απασχόληση.

Επειδή μια σειρά μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Αρίων, Δόρυσσα, Πρωτέας, Σάμαινα ιν, Κάμπος βίλατζ, Κούρος, Υδρίλη, Φιτό και άλλα μικρότερα) έχουν ξεκινήσει ήδη, ακόμα και πριν το Πάσχα κάποια,
Ζητάμε:

1. Να γίνει άμεσα έλεγχος αν έγιναν οι προσλήψεις έγκαιρα, σύμφωνα με την ημέρα που έβαλαν τουρίστες και πιο πριν από τα καθαρίσματα, παίρνοντας υπόψη τις προσλήψεις που πρέπει να γίνονται σύμφωνα και με την πληρότητα.

2. Αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν σε όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου μια και υπάρχουν αυξημένες καταγγελίες εργαζομένων και από πέρυσι ότι καταστρατηγούνται πολλά δικαιώματα. Όπως:
Ανασφάλιστη εργασία. Δεν μπαίνουν τα ένσημα για όλες τις ημέρες απασχόλησης.
Παραβίαση της κλαδικής σύμβασης. Παραβίαση 5μέρου. Παράνομη και απλήρωτη εργασία τις ημέρες των ρεπό.
Δεν δίνονται εξοφλητικά ούτε ‘’Γνωστοποίηση όρων απασχόλησης’’.
Πολλές ψεύτικες συμβάσεις όπου φαίνονται ότι απασχολούνται με μερική απασχόληση (λίγες ώρες για λίγες μέρες) ενώ απασχολούνται ακόμα και 12ωρα όλες τις ημέρες του μήνα και πληρώνονται ψίχουλα χωρίς ένσημα.
Πολλές προσλήψεις μέσω δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης φτηνού εργατικού προσωπικού, για πρακτική άσκηση υποτίθεται σπουδαστών από χώρες της ΕΕ, αλλά και άλλων εργαζομένων (π.χ ανιματέρ κ.λ.π)».

www.902.gr