Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ικαρία: Ανακοίνωση της Τοπικής Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. για την σημερινή κινητοποίηση 
Να μην καταργηθούν τα παραρτήματα του ΙΚΑ

 Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Μετά τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών (το συλλαλητήριο στον Εύδηλο 24/1/14 – την δυναμική απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Φεβρουαρίου στον Άγιο Κήρυκο – τις συνεχόμενες μαζικές παρεμβάσεις  στα παραρτήματα του ΙΚΑ),  

Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε μπροστά σε μια ακόμα πράξη του «θεάτρου του παραλόγου»:  ο υποδιοικητής του ΙΚΑ φέρεται να διαβεβαιώνει - σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμαρχου Ικαριας 13.2.14 - «ότι θα παραμείνουν τα δύο γραφεία του ΙΚΑ στην Ικαρία και ότι θα εκτελούνται όλες οι εργασίες, που εκτελούνταν μέχρι τώρα», ενώ ταυτόχρονα και την ίδια μέρα, ο διοικητής του ΙΚΑ απαντά με απόλυτη σαφήνεια στα αιτήματα των συνδικάτων ότι «…η λειτουργία των Παραρτημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγ. Κηρύκου και Ευδήλου Ικαρίας  αναστέλλεται.

Οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στο Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σάμου.» και ότι «…οι εργασίες των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης εκτείνονται σε όλους σχεδόν τους τομείς  αρμοδιότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

Ας μας απαντήσει κάποιος, πως θα διεκπεραιώνονται «σχεδόν όλες οι εργασίες» από την στιγμή που θα αφαιρεθεί ο μηχανογραφικός εξοπλισμός, ενώ μια σειρά εργασίες δεν προβλέπονται καθόλου στον κανονισμό λειτουργίας των Γραφείων κοινωνικής  ασφάλισης.

Πρόκειται για προφανέστατη προσπάθεια εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών, όλων των Ικαριωτών πριν απ’ όλα από την πλευρά της δημοτικής αρχής και προσωπικά του ίδιου του Δημάρχου. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, εχτές (20 Φλεβάρη), η δημοτική αρχή με προσωπική εντολή αντιδημάρχου και δημάρχου προς τις υπηρεσίες του δήμου, αρχίζει να μεταφέρει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του παραρτήματος Αγίου Κηρύκου!! Πριν καν ανασταλεί η λειτουργία του, την ώρα που εξελίσσονται διαρκώς κινητοποιήσεις,  από τους εργαζόμενους της Ικαρίας, και ακόμα χειρότερα την ώρα που ο δήμος Ικαρίας συμμετέχει σε μια επιτροπή αγώνα η οποία καλεί σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ!!!

Καταγγέλλουμε την στάση της δημοτικής αρχής που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, προτρέχοντας να μετακομίσει το παράρτημα, περιφρονώντας τους εργαζόμενους της Ικαρίας και τις συλλογικότητες τους, που για πολύ καιρό βρίσκονται στους δρόμους, καλλιεργώντας την αυταπάτη της «προοδευτικής» και «αγωνιστικής» δημοτικής αρχής με τη δήθεν συμμετοχή της στην «επιτροπή αγώνα».

Εκφράζουμε την διαμαρτυρία και την -πάνδημη πιστεύουμε- αντίθεση  ενάντια  στην απόφαση  της διοίκησης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για την αναστολή - στην ουσία κατάργηση- λειτουργίας και των δυο παρατημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία.

Παράλληλα και δεμένη με τα παραπάνω είναι η κατάσταση στις δομές υγείας του νησιού με τις σοβαρές  ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με το Καρκινάγρι και τον Μαγγανίτη  πάντα χωρίς γιατρό, με το θανατηφόρο πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, με τους ανασφάλιστους που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με τα χαράτσια, με τον πρόσφατο  νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των  όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν  σήμερα.

Η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκτιμώντας  πως είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι αγωνιστικές ενέργειες, κάλεσε όλους τους φορείς:                              Την Παρασκευή 21 και τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη (τελευταίες ημέρες λειτουργίας των παραρτημάτων) να εκφράσουν έμπρακτα την διαφωνία τους με αυτή την εξέλιξη.

Σήμερα καλούμε να συνεχίσουμε την κινητοποίηση με παράσταση διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της  διοίκησης των δομών υγείας των νησιών μας, (σε συνέχεια των παρεμβάσεων που μέχρι σήμερα έχουν γίνει) σχετικά με την κάλυψη των αγροτικών ιατρειών, το πρόβλημα που θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τους επόμενους μήνες σχετικά με την συνταγογράφηση  φαρμάκων, και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων εργαζόμενων από όλους τους κλάδους. 

Καλούμε  τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, κάθε συλλογικότητα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν για να έχουν σήμερα όλοι, χωρίς περιορισμούς και περικοπές, πλήρη και δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στα παραρτήματα του ΙΚΑ και τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, ενάντια στην κατάργηση της λειτουργίας των  παρατημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία, και το νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εμπορευματοποιεί παραπέρα το δημόσιο τομέα της υγείας, και βγάζει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εργαζόμενους.

Καταγγέλλουμε  την διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την κυβέρνηση για το ανελέητο χτύπημα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, στα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Ικαρία, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων σε Ικαρία &  Φούρνους.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι στα φάρμακα. Να καταργηθεί το 5ευρο χαράτσι.
  • Να ανακληθεί  ο  νόμος  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους καθώς και δημόσια, ενιαία, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, τα σωματεία εργαζομένων,  τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους  και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στα νησιά  μας να πάρουν μαζικά, μαχητικά μέρος στις κινητοποιήσεις.

συνεχίζουμε τη Δευτέρα 24 του Φλεβάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: