Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ"

Το ποτήρι ξεχείλισε
«Επί είκοσι χρόνια οι τυροκομικές μονάδες της περιοχής γειτονικών κοινοτήτων μολύνουν το ποταμό Βούλγαρη με τα τυροκομικά τους απόβλητα, με την ανοχή των υπηρεσιών, των εκάστοτε Δημάρχων και Νομαρχών αλλά και την δική μας χλιαρή αντίδραση.
Σήμερα εμείς οι κάτοικοι του Σκαλοχωρίου λέμε φτάνει πια
».

Με αυτά τα λόγια οι κάτοικοι του Σκαλοχωρίου Λέσβου εκφράζουν, στο ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης στις 17 Γενάρη, την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα της ρύπανσης του παραπόταμου της Κάτω Πέτρας.
Συνεχίζοντας στο ψήφισμά τους αναφέρουν τα παρακάτω:

«Η νέα οικολογική καταστροφή, που άρχισε να συντελείται στον παραπόταμο της Κάτω Πέτρας είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ένας ποταμός με πλούσια πανίδα και χλωρίδα (χέλια, καβούρια, κοχύλια και ψάρια στις εκβολές), ένας ποταμός που το καθαρό του νερό, μας επέτρεπε να το χρησιμοποιούμε όχι μόνο για άρδευση αλλά και για οικιακή χρήση και για να πίνουν χιλιάδες ζώα της κτηνοτροφίας αλλά και της άγριας φύσης, σήμερα μολύνεται. Εξαφανίζεται παράλληλα και η ελπίδα να αναγεννηθεί η χλωρίδα και η πανίδα, που έχει καταστραφεί στον ποταμό Βούλγαρη (… .. αν κάποτε λειτουργήσουν οι νόμοι σε αυτόν τον τόπο).
Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές, οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια μηδικής είναι τραγικές. Η δυσοσμία, τα κουνούπια και τα ποντίκια δημιουργούν σοβαρά ζητήματα υγιεινής σε σπίτια στα "Κούλουβα" και τώρα με τη μόλυνση και του ποταμού της Κάτω Πέτρας κινδυνεύουν δυο γεωτρήσεις, από τις οποίες υδρεύονται οι οικισμοί στην Αρχαία Άντισσα και το Καλό Λιμάνι.


Φτάνει πια!!!
Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, η περιοχή του Σκαλοχωρίου ξεχειλίζει από ρυπογόνες δραστηριότητες, δεν θα ανεχθούμε άλλο την καταστροφή του τόπου μας για χάρη του κέρδους. Οφείλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, την ποιότητα της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Η σημερινή μας αδιαφορία δεν θα πρέπει να γίνει αιτία να ντρέπονται αύριο τα παιδιά μας.
Η στάση της πολιτείας και των υπηρεσιών της μας εξοργίζει, οι αρμόδιοι για την προστασία του περιβάλλοντος απόντες, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα και η ρύπανση παρόντα. Έχουμε αργήσει αλλά ας ξεκινήσουμε τώρα ζητώντας τα αυτονόητα και αυτοδίκαια. Να εφαρμοστούν οι νόμοι σε αυτό το ρημαγμένο και ξεχασμένο κομμάτι της ΒΔ. Λέσβου.
Ως πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας, που πρέπει να προστατεύει τους πολίτες και τα δικαιώματά τους και να μην τους οδηγεί στους δρόμους ρωτάμε:

Ποιος παρακολουθεί την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους των τυροκομικών μονάδων;
Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί, πόσες ποινές έχουν επιβληθεί και πόσα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί στην συντελούμενη εικοσάχρονη οικολογική καταστροφή της περιοχής;
Για πόση ποσότητα γάλακτος έχουν πάρει άδεια και πόση επεξεργάζονται οι παραπάνω μονάδες;
Μπορεί η περιοχή μας να δεχτεί την επεξεργασία του συνόλου σχεδόν του παραγόμενου γάλακτος του νησιού μας;
Γιατί οι καθ΄ ύλη αρμόδιοι για την προστασία του περιβάλλοντος (Υπηρεσίες και Νομαρχία) αδιαφορούν;
Τι πρέπει να κάνουμε για να εφαρμοστούν οι νόμοι;

Ε, ό,τι πρέπει να κάνουμε θα το κάνουμε. Το οφείλουμε στον τόπο μας και κυρίως στα παιδιά μας να αντιδράσουμε.
Υπάρχουν εκβιαστικά διλήμματα, θα τα ξεπεράσουμε, πρέπει ο τόπος μας να ανασάνει. Εμείς που υπογράφουμε αυτή την διαμαρτυρία δεν είμαστε οι μόνοι, είναι εκατοντάδες άλλοι στο χωριό μας, είναι χιλιάδες στο νησί μας, που βλέπουν πως για χάρη του κέρδους ορισμένων δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, για να χαρούν οι επόμενες γενιές.
Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων μας».


Πηγή: Νέο Εμπρός, 21/01/2009
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: