Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Η “ΔΩΡΕΑ” ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ

«Yπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταξύ αφενός του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αφετέρου του Ελληνικού Δημοσίου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, των Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου για τη δημιουργία υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου στο Φαληρικό Όρμο, όπου παλαιότερα ήταν οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Με έξοδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος 450 εκατ. ευρώ θα κατασκευαστεί στην παραλία της Καλλιθέας το Πολιτιστικό Κέντρο που θα λάβει το όνομα του δωρητή, καταλαμβάνοντας συνολικά 243 στρέμματα. Σε αυτά θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, η «Αγορά» (καθ' ομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς) και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος». Καθημερινή 23/07/2009.
Για να καταλάβω βρε παιδιά που συνίσταται η δωρεά; Δίνει το κράτος το οικόπεδο, 243 στρέμματα παρακαλώ, για 100 χρόνια σε έναν οργανισμό που τυχαίνει όμως να είναι Ανώνυμη Εταιρεία (με την επωνυμία "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε") ο οποίος θα έχει την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου και επιπλέον θα εισπράττει ενοίκιο από την Εθνική Λυρική Σκηνή 48.5 εκατ. Ευρώ και επειδή ο οργανισμός αυτός θα καταβάλει (;) τα χρήματα για την ανέγερση των κτιρίων θεωρείται δωρεά (!) Δηλαδή είμαστε και υποχρεωμένοι από πάνω;
Μήπως έπρεπε να δώσουμε και για το χτίσιμο των κτιρίων;

Δεν φτάνουν όλα αυτά αλλά ο προαναφερόμενος οργανισμός θα έχει το πάνω χέρι σε μια σειρά ζητήματα, αφού θα απαλλαχθεί από κάθε έμμεσο ή άμεσο φόρο, από εισφορές υπέρ του Δημοσίου, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή οποιουδήποτε τρίτου και επίσης θα έχει οικονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που είναι σκανδαλώδεις. Τέλος, θα έχει δικαίωμα στο διηνεκές να χρησιμοποιεί τους χώρους και το πάρκο για να πραγματοποιεί κάθε είδους δραστηριότητες, χωρίς να παίρνει άδεια από κανέναν και από πουθενά. Αυτό είναι δωρεά του Ιδρύματος στο δημόσιο ή του δημοσίου στο Ίδρυμα;

Βέβαια για το ξεπούλημα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης δεν γίνεται λόγος, δεν συμφέρει άλλωστε αφού συνεχίζεται ο “δρόμος που χαράχτηκε” δηλαδή της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και των τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη. Όμως, για να αποφευχθεί η λαϊκή αντίδραση, τα παρουσιάζουν με το «ένδυμα» της δήθεν «ευεργεσίας», ως δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για ένα ξεπούλημα, που μέχρι τώρα γινόταν στα κρυφά, και μόλις πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση κατέθεσε τη Σύμβαση και τα Παραρτήματά της στη Βουλή προς ψήφιση, εν μέσω καλοκαιριού και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο μελέτης και συζήτησης.

Ας δούμε όμως, ποια στάση κράτησαν οι “υπηρέτες” των συμφερόντων του λαού;
Ένα κόμμα, ξέρετε ποιο, μίλησε πως «παρότι γίνονται πολλές προσπάθειες να παρουσιαστεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο, αν διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους της σύμβασης, στην ουσία το ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί την - αμύθητης αξίας - Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή - που είναι πυλώνας παραγωγής πολιτισμού, αντί του πινακίου φακής των 450 εκατομμυρίων ευρώ με το πανωπροίκι προς το ίδρυμα, των 238 στρεμμάτων, το καλύτερο "φιλέτο" της Αττικής, το Φαληρικό Δέλτα.(…) Εμφανίζεται το ίδρυμα, που έχει έδρα τις Βερμούδες, ως ευεργέτης: Αυτός που είναι πραγματικά εθνικός ευεργέτης δίνει τα χρήματα στο κράτος, στην κυβέρνηση και λέει "να κάνεις την ευεργεσία στο όνομά μου". Δεν καθορίζει τους όρους και τα πάντα, όπως γίνεται εδώ. Δημιουργείται μια Ανώνυμη Εταιρεία και οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις γι' αυτή την ΑΕ είναι σκανδαλώδεις. (…) την ευθύνη θα την έχει το ίδρυμα κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, ενώ κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο. Με την σύμβαση αυτή δίνεται απέραντη εξουσία στο Κέντρο Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος" απέναντι στη χρήση όλου του χώρου». Εύα Μελά, βουλευτής ΚΚΕ.

Όσο για τους υπόλοιπους; Θαυμάστε:
«Μεγάλο έργο πνοής, εντάσσεται στη μακρά σειρά προσφοράς του Ιδρύματος "Σταύρος Σ. Νιάρχος" στον τόπο μας αλλά και στη μακρά παράδοση προσφοράς των επιφανών Ελλήνων ευεργετών». Κ. Καραμανλής, πρωθυπουργός (;) της χώρας. Το σύνθημα ρίχτηκε… και επόμενο είναι να ακολουθήσουν και οι λοιποί.
«Εκ μέρους της πολιτείας εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς το ίδρυμα Νιάρχου και ελπίζουμε και για άλλες τέτοιας διαστάσεως χειρονομίες», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς, ενώ γι’ αυτό το ίδιο το έργο είπε ότι «συμπυκνώνει την ταυτότητα της πόλης και καθρεφτίζει τον πολιτισμό της χώρας». Τι είπες τώρα !!!
Σα να λέει δηλαδή στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους ή/και ιδρύματα μην διστάσετε, όποτε θέλετε να μας ζητήσετε και εσείς ένα «κομματάκι» γης όλα πουλιούνται και όλα δωρίζονται !

Εντάξει αυτοί, δείτε όμως τι είπαν και τι έκαναν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης:
«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της δωρεάς, αλλά έχουμε ενστάσεις για το ρυθμιστικό ρόλο που θα εξακολουθεί να έχει το Κοινωφελές Ίδρυμα πέραν της κατασκευής και της διαχείρισης στο διάστημα αυτό και ως εκ τούτου δεν ψηφίζουμε το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που συνιστά τη σύμβαση». Δηλαδή εντάξει ας πάει και το παλιάμπελο, άλλωστε δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, πάμε για κυβέρνηση μην τα χαλάσουμε τώρα στο τέλος.
«Το παν είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» επισήμανε ο κ.Παπουτσής, του δημόσιου ή του υμετέρου συμφέροντος ρωτάμε εμείς. Η δε κ. Δαμανάκη είπε: «το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν θα συναποφασίσει με το Ίδρυμα οποιονδήποτε Κανονισμό λειτουργίας». Το χαβά τους αυτοί…

Βέβαια τοποθετήθηκε και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. Και κατά την προσφιλή του συνήθεια, ξέρετε της πολυσυλλεκτικότητας, “έπιασε” όλες τις απόψεις… είναι και υπέρ και κατά και εντός και εκτός επί τα αυτά.
«Βλέπουμε θετικά την σύμβαση, είμαι υπέρ του έργου διότι θα μείνει εκεί για τις μέλλουσες γενιές στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» Α. Φιλίνη, βουλευτής και αρχική Ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου.
Για όσους δεν συμφωνούν με την κυρία Φιλίνη… υπάρχει και η άλλη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούμενη από τον νέο ειδικό αγορητή κ. Ψαριανό, ο οποίος εισηγήθηκε την καταψήφιση της σύμβασης με το επιχείρημα ότι «προφανώς έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες, πίσω από κλειστές πόρτες και έρχεται εδώ απλώς για να την επικυρώσουμε ως εξωφυλαρούχες». Διαλέχτε και πάρτε, ότι και να πιστεύετε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σας εκφράζει !!!

Για τον ΛΑΟΣ λίγο πολύ τα περιμένατε: «Για μας πρόκειται για ύψιστη πατριωτική ενέργεια», είπε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης, (σ.σ. ξέρετε είναι ο κ. βουλευτής που "μάζευε" χρήματα από τους υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου για να τα κάνει δωρεά στο κόμμα του) κατηγορώντας για μίζερη αντιμετώπιση όσους διαφωνούν. Γεια σας πατριώτες !!!

Κλείνουμε με την ανακοίνωση του Σωματείου Χορωδών Εθνικής Λυρικής Σκηνής την οποία και αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του (
www.chorels.gr).

Οι Υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πολιτισμού με το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., συμφώνησαν στην δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου στο Δέλτα Φαλήρου. Εδώ και καιρό προσπαθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η Κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Κ.Ε. να πάρουν αντίγραφο αυτής της σύμβασης. Ο Υπουργός Πολιτισμού μας αγνοούσε. Η υπεύθυνη πολιτισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δαμανάκη έλεγε "γιατί βιαζόσαστε αφού τον Οκτώβριο θα φέρει η κυβέρνηση νομοσχέδιο για το Φαληρικό Δέλτα". Τελικά αποδεικνύεται ότι οι ανησυχίες των εργαζομένων ήταν βάσιμες.
Η επί 100 χρόνων εκμετάλλευση του χώρου από τον Οργανισμό με επωνυμία "Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε" είναι η ένδειξη για το που πάει ο πολιτισμός στην Ελλάδα.
Ο έλεγχος θα είναι καθολικός από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Τα χρήματα που προϋπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο για τις δαπάνες της Α.Ε. φτάνουν ετησίως στα 43.500.000 ευρώ και θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο. Τρεις κατηγορίες εργαζομένων της Ε.Λ.Σ. ήδη φαίνεται ότι καταργούνται (φύλακες-καθαρίστριες-συντηρητές). Η Ε.Λ.Σ. πρέπει να φτιάξει νέο νόμο λειτουργίας σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν συνυπογραφεί από το Ίδρυμα Νιάρχου και το Ελληνικό Δημόσιο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει όρος της σύμβασης που λέει όταν δεν κυρωθεί η σύμβαση μέχρι 31-7-2009 λύεται η συμφωνία. Γενικά η συμφωνία λύεται πάντα μόνο από πλευράς Ιδρύματος....
Πώς είναι δυνατό να θεωρείται δωρεά μια τέτοια παρέμβαση στον πολιτισμό; Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των εισιτηρίων όταν το κόστος πάγιας συντήρησης (συμφωτικών, παροχών υπηρεσιών κ.α.) του οργανισμού θα είναι τόσο υψηλό; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους όταν θα φτάνει η στιγμή της μετάβασης στον πολυχώρο;
Μας κατηγόρησαν στην Επιτροπή (εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος) ότι αντί να ευγνωμονούμε το Ίδρυμα που μας χαρίζει ένα τέτοιο πολιτιστικό στολίδι, μεμψιμοιρούμε όπως πάντα.
Δεν πειράζει. Ας φαινόμαστε εμείς οι γραφικοί.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της Ε.Λ.Σ. μετά την πορεία τους στη Βουλή στις 23/7/2009...
Οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη ψήφιση της σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που αφορά την εκποίηση εθνικής περιουσίας και παρουσιάζεται ψευδεπίγραφα ως δωρεά. Για 100 χρόνια, ο οργανισμός «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.», θα εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου στο Φαληρικό Δέλτα, χωρίς περιοριστικούς όρους, εισπράττοντας περί τα 48.500.000€ ετησίως. Το χρόνιο αίτημα για μόνιμη και αξιοπρεπή στέγη της Ε.Λ.Σ. που θα καλύπτει τις ανάγκες της έτσι, ώστε να παράγει απρόσκοπτα πολιτιστικό έργο, δεν ικανοποιείται. Αντίθετα την παραδίδουν στο Ίδρυμα όπου θα λειτουργεί με όρους υποτέλειας, πληρώνοντας βαρύ ενοίκιο, φιλοξενούμενη αντί για οικοδέσποινα και με διαρκή το φόβο ενδεχόμενης έξωσης, σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος».
Το ίδρυμα επιβάλλει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ε.Λ.Σ. και της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Ε.Β.Ε.) και προκλητικά έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο με τις βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας τους. Επέρχεται χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα. Ειδικότητες εργαζομένων καταργούνται, όπως φύλακες, συντηρητές, καθαρίστριες και πρωταγωνιστές, ενώ γίνεται λόγος για εντατικοποίηση της εργασίας, χρήση προγραμμάτων stage και εθελοντισμός, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους. Επιπλέον η Ε.Λ.Σ. θα γίνει ακόμη πιο απρόσιτη για το λαό, γιατί όπως ενδεικτικά αναφέρεται, η τιμή του εισιτηρίου θα εκτιναχθεί στα 75€ τουλάχιστον. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της τέχνης και στην χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που κράτησε μυστική τη σύμβαση από τις 23 Μαρτίου 2009, ενώ επανειλημμένα είχαμε ζητήσει να έρθει στο φως της δημοσιότητας. Τώρα μας την επιβάλλει εκβιαστικά, εν μέσω καλοκαιριού και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο μελέτης και συζήτησης.

Ζητάμε:
· Τα χρήματα της δωρεάς να δοθούν στο Δημόσιο και να αυτό αναλάβει την υποχρέωση της ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Ε.Λ.Σ. και της Ε.Β.Ε.
· Η Ε.Λ.Σ. και η Ε.Β.Ε. να είναι αποκλειστικά δημόσιοι οργανισμοί και να μην ελέγχονται από τον Οργανισμό «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.».
· Μείωση της τιμής των εισιτηρίων για να είναι η Ε.Λ.Σ. προσιτή σ’ όλους.
· Καμία αλλαγή στα νομικά πλαίσια λειτουργίας των Ε.Λ.Σ. και Ε.Β.Ε.

του ψαχτήρ΄

αναδημοσίευση από την εφημερίδα Νέο Εμπρός (www.neo-empros.net)


Δεν υπάρχουν σχόλια: