Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009

ΧΑΪΝΗΔΕΣ

Ο Έρωτας κι ο Χάροντας ίδιο Σπαθί Κρατούνε” είναι ο τίτλος της μουσικής συναυλίας που θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη, 15/07/2009, το γνωστό συγκρότημα “Χαΐνηδες” στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Χαΐνης είναι ο αντάρτης, φυγόδικος, αλλά για επαναστατικούς λόγους (μια και στη σύγχρονη Κρήτη σημαίνει “χαμένο κορμί”). Αυτό το όνομα επέλεξε το μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1990. Πηγή έμπνευσής τους η παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και η ποίηση που την μεταχειρίζονται με σεβασμό και αγάπη, χωρίς να την τοποθετούν σε παρελθοντικό χρόνο ώστε να γίνει μουσειακό είδος...


Συνοπτικά η μουσική τους πορεία:

1990
Ιδρύονται οι Χαΐνηδες στο Ηράκλειο Κρήτης.

1991
Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος με τίτλο
Χαΐνηδες.
Στο εσώφυλλο υπάρχει σημείωμα του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Γραμματικάκη. Στο δίσκο παίζουν οι Χαΐνηδες: Δημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Κάλλια Σπυριδάκη, Μίλτος Πασχαλίδης και Γιώργος Λαοδίκης και συμμετέχουν φιλικά ο Μιχάλης Σταυρακάκης και ο Λάμπης Ξυλούρης.

1993
Κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος με τίτλο
Κόσμος κι όνειρο είναι ένα, στον οποίο συμμετέχει ο Ross Daly και ο Σωκράτης Σινόπουλος. Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Μίλτος Πασχαλίδης και έχουν ενταχθεί ο Μιχάλης Σταυρακάκης και ο Γιώργος Σταυράκης.

1994
Κυκλοφορεί ο δίσκος
Με κόντρα τον καιρό. Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συνυπογράφουν την παραγωγή. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου αποχωρεί ο Γιώργος Σταυράκης.

1997
Κυκλοφορεί ο δίσκος
Το μεγάλο ταξίδι. Στο συγκρότημα έχει ενταχθεί ο Κωστής Αβυσσινός. Στο δίσκο συμμετέχουν οι Μανόλης Λυδάκης, Αμιν Αλαγκαμπού, Σωκράτης Σινόπουλος, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Μανώλης Πάππος, Χρήστος Κωνσταντίνου, Αχιλλέας Περσίδης, Χάρης Λαμπράκης, Ελένη Καλαϊτζίδου.Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία αυτού του δίσκου το συγκρότημα διαλύεται.

2000
Οι Δημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης και Μιχάλης Σταυρακάκης από το παλιό σχήμα μαζί με τους Αντώνη Σκαμνάκη, Αλέξη Νόνη και Μαρία Κώτη ξαναφτιάχνουν το συγκρότημα και κυκλοφορούν το διπλό δίσκο
Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας. Στο δίσκο συμμετέχουν οι Ψαραντώνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Σταυρακάκης, Χρήστος Κωνσταντίνου, Σωκράτης Σινόπουλος, Τιγκράν Σαρκισιάν, Λευτέρης Γρηγορίου, Γιάννης Νόνης, Έρση Νόνη και η μπάντα χάλκινων πνευστών από την Κερατέα.

2002
Κυκλοφορεί ο δίσκος
Δελτίο ειδήσεων. Στο συγκρότημα έχει ενταχθεί ο Τάκης Μπάρμπας που αποχωρεί μετά την έκδοση του δίσκου.

2005
Κυκλοφορεί ο δίσκος
Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι, που αποτελείται από 2 cds, το Γητευτή και το Δρακοδόντι. Στο συγκρότημα έχουν ενταχθεί ο Περικλής Τσουκαλάς και ο Γιώργος Μανωλάκης και έχει αποχωρήσει ο Μιχάλης Σταυρακάκης. Στο Γητευτή συμμετέχουν οι Κωστής Αβυσσινός, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Χαρούλης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Κοτσίνης, Αχιλλέας Περσίδης, Κυριάκος Γκουβέντας, Τιγκράν Σαρκισιάν, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Αντρέας Σκάνδαλος, Νίκος Παπαναστασίου. Στο τραγούδι Ποντικός συμμετέχει η παιδική χορωδία υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νόνη και τραγουδούν οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Ναυπλίου. Στο Δρακοδόντι συμμετέχει ο Ψαραντώνης, το πολυφωνικό σύνολο Χαονία, ο Γιώργος Μακρής και ο Σόλης Μπαρκή.

2007
Κυκλοφορεί ο δίσκος
Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον, με τη σύμπραξη του Άθω Δανέλη στην απόδοση κειμένων και την ερμηνεία τραγουδιών. Στο δίσκο συμμετέχει φιλικά ο Μιχάλης Νικόπουλος.Μετά την έκδοση του δίσκου αυτού αποχωρεί ο Γιώργος Μανωλάκης.

2008
Κυκλοφορεί ο διπλός ζωντανός δίσκος
Η κάθοδος των σαλτιμπάγκων σε σύμπραξη με τους Μode Plagal. Ο δίσκος είναι ηχογράφηση της παράστασής τους στο θέατρο βράχων στην οποία συμμετέχουν και η Μάρθα Φριντζήλα, ο Κωστής Αβυσσινός και το πολυφωνικό γυναικείο συγκρότημα Σανάδες. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου αποχωρεί από το συγκρότημα ο Περικλής Τσουκαλάς και εντάσσονται οι Μιχάλης Νικόπουλος και Δημήτρης Μπρέντας.

πληροφορίες από τα "Αιολικά Νέα" και την ιστοσελίδα www.hainides.gr

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: