Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ Γ. ΡΙΤΣΟ ΚΑΙ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου (1909 - 1990) συμπληρώθηκαν φέτος και το Γυμνάσιο Μανταμάδου με υπεύθυνους καθηγητές το Δημήτρη Καρατζιτζή και τη Φιλιώ Μαυρομάτη και τη συμμετοχή 26 μαθητών απ’ την πρώτη και τη δευτέρα τάξη, υλοποίησε κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιά πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα: «Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος: κοινή πορεία στην τέχνη και τους κοινωνικούς αγώνες».


Όλα τα μέλη της ομάδας, οι μαθητές με τη συνεργασία των καθηγητών, συγκέντρωσαν πληροφοριακό υλικό, το επεξεργάστηκαν, το ταξινόμησαν, συνέθεσαν τα επιμέρους στοιχεία και συνέγραψαν μια ωραιότατη εργασία 64 σελίδων. Είδαν επίσης σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, ντοκυμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές και άκουσαν πολλά CDs με μελοποιημένα ποιήματα του Ρίτσου.
Τέλος, επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν με το Μουσείο Μπενάκη και την επιμελήτρια του έργου του Ρίτσου, κ. Αγγελική Κώττη, καθώς και με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

«Οι πνευματικές προσωπικότητες του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου ξεπερνούν πολύ τα σύνορα του τόπου μας και μπορούν να σταθούν ανάμεσα στους μεγαλύτερους πνευματικούς δημιουργούς του κόσμου. Δύσκολα θα βρούμε άλλες προσωπικότητες σαν το Μίκη Θεοδωράκη και το Γιάννη Ρίτσο που η πορεία τους ως άνθρωποι και ως διανοούμενοι να είναι τόσο συνδεδεμένη με τα σημαντικότερα γεγονότα του τόπου μας. Η μεγάλη συνάντηση των δύο κορυφαίων αυτών ανθρώπων έδωσε το μέτρο του πηγαίου ταλέντου που μπορεί ένας καλλιτέχνης να βγάλει από μέσα του, όταν συνδέσει το έργο του με τον αγώνα του Ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή. Και οι δύο κατάφεραν να συνδέσουν το έργο τους με τις κορυφαίες και «αιμάτινες» στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Έτσι γεννήθηκαν μεγάλα έργα, ελληνικά, που έδωσαν δύναμη, πίστη, ελπίδα, χαρά, νόημα στις ζωές τόσων ανθρώπων. Βοήθησαν τόσους ανθρώπους να αντέξουν! Αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν τόσο πολύ από το λαό μας, από τους λαούς στα πέρατα της γης. Συγκινούν και εμπνέουν με το έργο τους τις παλιές αλλά και τις νεώτερες γενιές», διαβάζουμε στην εισαγωγή της εργασίας.

Μερικοί απ’ τους τίτλους των κεφαλαίων είναι: Όταν η μουσική συναντά την ποίηση, Η ζωντανή τέχνη χρειάζεται ένα προσωπικό παράδειγμα, Τι ήταν για το Μίκη ο Γιάννης Ρίτσος, Ο Μίκης με τα μάτια του Ρίτσου κ.ά..

του Π. Σκορδά από το www.emprosnet.gr


...

Δεν υπάρχουν σχόλια: