Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Όχι σε όλα τα ναρκωτικά», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Απρίλη  στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου - www.pek-mit.gr -  και συνδιοργανωτές το ΚΕΘΕΑ (μονάδα Συμβουλευτικής και Επανένταξης Μυτιλήνης) και το Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου (Παράρτημα της ΟΓΕ - www.oge.gr).

Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Κώστας Αρβανίτης δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ και ο Ηλίας Μιχαλαρέας Διδάκτωρ Ψυχολογίας, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΗΝ).

Προλόγισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στρατής Αντώνας και επίσης πήραν το λόγο εκτός τους δύο κεντρικούς ομιλητές, εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ του ΟΚΑΝΑ Μυτιλήνης.

Έγινε εμπεριστατωμένη συζήτηση με ερωτήσεις-απαντήσεις. Παρεμβάσεις έγιναν από φορείς και προσωπικότητες που παρευρέθησαν, από γονείς παιδιών που είναι σε στάδιο απεξάρτησης και εκπαιδευτικούς.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η παρουσία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από όλο το νησί. Συντεταγμένα παρευρέθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού.

Υπήρξε η πρόταση από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σουλακέλλη προς το Εργατικό Κέντρο, για συνδιοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων στο χώρο του Πανεπιστημίου. Υπήρξαν πολλές προτάσεις από Συλλόγους Γονέων, για παρόμοιες εκδηλώσεις στα σχολεία σε γονείς και μαθητές.

Επίσης αναδείχθηκε ως ώριμο πλέον η δημιουργία Παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών στη Μυτιλήνη.

Αναδείχθηκε η δημιουργία, που έχει ήδη δρομολογηθεί από το ΚΕΘΕΑ, για Κέντρο Απεξάρτησης στο νησί μας που θα καλύπτει το Βόρειο Αιγαίο, με σύγχρονες προδιαγραφές και υιοθετήθηκε από τους φορείς ως αίτημα διεκδίκησης.

Παράλληλα τέθηκαν από το Εργατικό Κέντρο τα αιτήματα για ζύμωση που να υιοθετήσουν και οι άλλοι φορείς στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά:

· Να ενδυναμωθεί η υπάρχουσα μονάδα συμβουλευτικής και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ στο νησί με μόνιμο και με σταθερή σχέση εργασίας επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού καλά αμειβόμενου, με κτηριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνικές υποδομές που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πληθυσμού.
· Να δημιουργηθεί στο νησί άμεσα θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης.
· Η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.
· Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τέτοιους ευαίσθητους τομείς.
· Να διορισθούν στα σχολεία ειδικοί επιστήμονες που να είναι επιφορτισμένοι με τη στήριξη των νέων ανθρώπων.
· Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την νομιμοποίηση της χρήσης όλων των ναρκωτικών και των υποκατάστατων
· Όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Καμία αποδοχή του διαχωρισμού τους σε “σκληρά”και “μαλακά”.
· Η υπόθεση των ναρκωτικών δεν αφορά μόνο τους ειδικούς. Αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού.

Καταλήγοντας η όλη εκδήλωση βοήθησε ούτως ώστε να γίνει απαρχή για περαιτέρω διεργασίες μέσα από τους μαζικούς φορείς, σε συνεργασία πάντα με το ΚΕΘΕΑ και την ΠΝΟΗ, για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και κάθε είδους εξάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: