Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Δ. ΤΣΑΚΝΗΣ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Τελικά ποια Ελλάδα χρεοκόπησε της δραχμής ή του ευρώ;

" Η μεγαλύτερη αλήθεια των τελευταίων ετών είναι αυτό που είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου "λεφτά υπάρχουν". Δεν είναι καθόλου ψέμα. Το ψέμα έγκειται, από ποιους υπάρχουν, και για ποιο λόγο υπάρχουν. Το "λεφτά υπάρχουν" και το "θα μας πάρουν με τις πέτρες" είναι οι δυο μεγαλύτερες αλήθειες που ακούστηκαν τα δυο τελευταία χρόνια.

Να μιλήσουμε με νούμερα γιατί λέω ότι λεφτά υπήρχαν το 2009.

Το 2004 τα ρέπος ήταν 160 δισ. ευρώ. Το 2009 ξέρετε πόσο ήταν; 279 δισ. Υπήρχαν λεφτά ή δεν υπήρχαν; Οι προθεσμιακές καταθέσεις το 2004 ήταν μόλις 36 δις. Το 2009 οι προθεσμιακές καταθέσεις ήταν 140 δις ευρώ. Μιλάμε για μια αύξηση 278%.

Δεν υπήρχαν λοιπόν λεφτά; Το 2009 με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπάρξανε 10.000 offshore εταιρείες που κάνανε τζίρο 500 δισ. Όσο δηλαδή το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν λεφτά; Μπορώ να σας πω πάρα πολλά στοιχεία. Να σας πω ποια ήταν η περιουσία των τραπεζών το 2000 και ποια ήταν το 2009; Το 2000 είχαν 200 δισ. και το 2009 οι τράπεζες είχαν 640 δισ. Και ο λαός φτώχαινε. Ο λαός διαρκώς έχανε και οι τράπεζες μέσα σε 9 χρόνια τριπλασίασαν τα κέρδη τους. Και κανένας δεν μιλάει γ’ αυτό.

Αλλά ο Παπανδρέου λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν εν τη αγνοία του εν τη αφελία του εν τη μαλακία του, είπε σωστά πράγματα. Στην Ελλάδα λεφτά υπήρχαν. Το θέμα είναι ποιος τα είχε και πως τα χρησιμοποίησε. Φεύγαν απ’ την μια τσέπη και πήγαιναν στην άλλη. … ".

"... Το μνημόνιο προκάλεσε την κρίση ή η κρίση έφερε το μνημόνιο. Δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί αυτή η κρίση σήμερα να βγαίνουν τώρα ως κήνσορες για την κρίση και το μνημόνιο. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

Θέλετε στοιχεία γ’ αυτό το πράγμα; Ένα απλό στοιχείο. 3.000.023 άνθρωποι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ζουν κάτω από τα όρια της φτώχεια. Ξέρετε πότε όμως; Το 2009. Πολύ πριν το μνημόνιο το 1. Πολύ πριν το μνημόνιο το 2. Προφανώς τώρα θα είναι 6 εκατομμύρια αυτοί οι άνθρωποι. Αρα προφανώς η κουβέντα περί μνημονίου και αντιμνημονίου δεν είναι ολοκληρωμένη. Δεν είναι σωστή η συζήτηση αν περιορίσουμε το πράγμα, στο στενό κύκλο μνημονιακός ή αντιμνημονιακός...".

" Να ρθούμε τώρα στο ζήτημα του ευρώ ή της δραχμής. Εγώ λέω να πάψουμε επιτέλους να μιλάμε με σύμβολα. Τι είναι το νόμισμα; Οι οικονομολόγοι το ξέρουν καλά. Είναι ένα γενικό εμπορικό ισοδύναμο. Η Ελλάδα του ενός εκατομμυρίου ανέργων είναι η Ελλάδα του ευρώ ή της δραχμής; Η Ελλάδα των αστέγων είναι του ευρώ ή της δραχμής; Η Ελλάδα των πεινασμένων παιδιών που λιποθυμάνε στα σχολειά είναι του ευρώ ή της δραχμής; Να μας απαντήσουν οι θιασώτες. Και τελικά ποια Ελλάδα χρεοκόπησε της δραχμής ή του ευρώ; ".

με πληροφορίες από "Βαθύ Κόκκινο"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πηγή: konserbokoyti.blogspot.com