Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪA: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε. ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Κ.Ε. ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ για τις νέες ολέθριες αναδιαρθρώσεις στην ελληνική ακτοπλοΐα
 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Στρατής Κόρακας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζήτησε να μπει το θέμα της αναδιάρθρωσης της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου.
Ο Στρατής Κόρακας στην επιστολή του τονίζει ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς που σχεδιάζεται «θα μεταβάλλει συθέμελα τις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο.
Στο τραπέζι μπαίνουν εργασιακά, αναχρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις δανείων και η πλήρης ανατροπή του χάρτη των δρομολογίων αλλά και του ισχύοντος θεσμικού και φορολογικού πλαισίου.
Στα χέρια του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη βρίσκεται έκθεση με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας» την οποία συνέταξε κατόπιν σχετικής συνεννόησης ο σύμβουλος του δημοσίου Planet, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.
Μεταξύ άλλων η μελέτη εισηγείται ουσιαστικά ως «δυνητική κατεύθυνση» τον εκ του μηδενός επαναπροσδιορισμό των αναγκών δρομολόγησης από και προς τους λιμένες της χώρας και την πλήρη εφαρμογή (κατόπιν σχετικής μελέτης) του συστήματος hub και spoke.
Να χρησιμοποιούνται δηλαδή κάποια λιμάνια ως κομβικά τα οποία θα εξυπηρετούνται από κύριες γραμμές και τα υπόλοιπα περιμετρικά λιμάνια να εξυπηρετούνται από τοπικές γραμμές.
Δηλαδή για παράδειγμα για να πάει κάποιος στις Κυκλάδες να ταξιδεύει π.χ. στην Σύρο και από εκεί με άλλο πλοίο να μεταφέρεται στον τελικό προορισμό του. Το ίδιο προτείνεται για τη Μυτιλήνη ως κομβικό λιμάνι και περιμετρικά της Χίου και της Λήμνου.
Λόγος γίνεται ακόμα για άρση των θεσμικών περιορισμών που οδηγούν σε επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας του κλάδου και που συνδέονται πλήρως με την ασφάλεια των πλόων όπως είναι η απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού ελληνομάθειας για το προσωπικό που δεν είναι Έλληνες, οι συνθέσεις “safe manning” (ασφαλούς επάνδρωσης) ανά πλοίο ανάλογα με το δρομολόγιο και τα χαρακτηριστικά του πλοίου και τα σωστικά μέσα. Στο πρόσφατο ναυάγιο του “Concordia” αναδείχτηκαν ακριβώς τέτοια προβλήματα κατά την εκκένωση του πλοίου.
Επίσης προωθείται η πλήρης απελευθέρωση των τιμών των ναύλων. Κρατικό ναυλολόγιο θα ισχύει μόνο στις επιδοτούμενες γραμμές.
Απελευθερώνεται οριστικά το όριο ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοΐας και παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις άγονες γραμμές.
Καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, που είναι ένα μέρος των όσων προβλέπονται, ότι η περιοχή μας και συνολικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του Αιγαίου για το λαό μας και τους ναυτεργάτες, επιστρέφουν και με τη βούλα δεκαετίες πίσω, ελέω των εφοπλιστικών συμφερόντων και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που τα υπηρετούν.
Θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα να απασχολήσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σ’ αυτές τις πολιτικές, που στην κυριολεξία καταδικάζουν τα νησιά μας σε αργό θάνατο καθώς και την απαίτησή του να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις και να εξασφαλισθούν ανθρώπινες, σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές και με χαμηλό εισιτήριο ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες».
 
Διαβάστε επίσης:
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Όχι στις νέες ολέθριες αναδιαρθρώσεις στην ελληνική ακτοπλοΐα
Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την Ε.Ε., που κοντά στην καταιγίδα των εξοντωτικών αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζουν και εφαρμόζουν καθημερινά σε όφελος των μονοπωλίων, σχεδιάζουν τώρα, από κοινού με τους εφοπλιστές, ολέθριες, για τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες, αναδιαρθρώσεις της ελληνικής ακτοπλοΐας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψευστήκαν, στα χέρια του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, βρίσκεται μελέτη με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Ακτοπλοΐας» σύμφωνα με την οποία προβλέπεται:
- Ως κεντρική κατεύθυνση, ο αναπροσδιορισμός δρομολογίων από το μηδέν, από και προς τους λιμένες της χώρας και την πλήρη εφαρμογή (κατόπιν σχετικής μελέτης) του συστήματος hub και spoke, σύμφωνα με το οποίο θα χρησιμοποιούνται κάποια λιμάνια ως κομβικά, που θα εξυπηρετούνται από κύριες γραμμές και τα υπόλοιπα, που χαρακτηρίζονται ως περιμετρικά, θα εξυπηρετούνται από τοπικές γραμμές. Δηλαδή, για να πάει κάποιος στις Κυκλάδες θα πρέπει να ταξιδέψει π.χ. στην Σύρο και από εκεί με άλλο πλοίο να φθάσει στον τελικό προορισμό του.
- Η κατάργηση των όποιων υφιστάμενων περιορισμών που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας της ακτοπλοΐας, που συνδέονται όμως πλήρως με την ασφάλεια των πλόων. Τέτοιοι είναι η απαίτηση κατοχής πιστοποιητικού ελληνομάθειας για το προσωπικό που δεν είναι Έλληνες, οι συνθέσεις “safe manning” (ασφαλούς στελέχωσης) για κάθε πλοίο, ανάλογα με το δρομολόγιο και τα χαρακτηριστικά του πλοίου καθώς και τα σωστικά μέσα του.. Όλα αυτά δηλαδή που οι εφοπλιστές θεωρούν κόστος.
-Η πλήρης απελευθέρωση των ήδη πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. (Κρατικό ναυλολόγιο θα ισχύει, στο βαθμό που θα ισχύει, μόνο για τις επιδοτούμενες γραμμές).
- Η οριστική κατάργηση κάθε περιορισμού στο όριο ηλικίας των πλοίων της ακτοπλοΐας, αυξάνοντας έτσι δραματικά τους κινδύνους που ήδη υπάρχουν να θρηνήσουμε νέα θύματα στο βωμό του εφοπλιστικών συμφερόντων
- Μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά, αναχρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις δανείων, ανατροπή και αυτού ακόμα του ισχύοντος θεσμικού και φορολογικού πλαισίου, σε όφελος των εφοπλιστών
Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων EBE και των αγροτών να συντονίσουν την δράση τους ενάντια σ’αυτές τις πολιτικές, που στην κυριολεξία καταδικάζουν τα νησιά μας σε αργό θάνατο, να απαιτήσουν να σταματήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις και να εξασφαλισθούν ανθρώπινες, σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές και με χαμηλό εισιτήριο ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Ταυτόχρονα, η Κομματική Επιτροπή σημειώνει ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η θέση που προβάλλει το ΚΚΕ για Ενιαίο Δημόσιο Οργανισμό ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα αντιμετωπίζει τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και όχι ως εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.
Σ΄αυτή τη γραμμή πάλης και αντεπίθεσης καλούμε να συνταχθούν, οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: