Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ
 
Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αφού σάρωσε με νόμο ό,τι εργασιακό δικαίωμα είχε κατακτηθεί μέχρι τώρα με αγώνες και θυσίες από τους εργαζόμενους, προχωρά πλέον στην εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας των 7 ημερών και 67 ωρών, πάγια θέση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, των μεγάλων πολυεθνικών.
Με αφορμή το εορταστικό ωράριο και για την τόνωση της αγοράς προς όφελος των μικρών εμπορικών καταστημάτων, ετοιμάζουν νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου προβλέπουν:
 
Επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του χρόνου η λειτουργία των καταστημάτων με επιφάνεια μέχρι 250 τ.μ., από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 7 Κυριακές το χρόνο, συγκεκριμένα δύο πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαίων) και από μία σε καθεμιά από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου. Αυξάνονται - με εξαίρεση την αγορά αυτοκινήτου- από δύο σε τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι στη διάρκεια του χρόνου. Η πρώτη περίοδος θα είναι από τη Δευτέρα του Γενάρη μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η δεύτερη από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλη έως τέλος Αυγούστου, η Τρίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η τέταρτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
 
Η αγορά όπως επικαλούνται δε στενάζει από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία. Στενάζει από τη φτώχεια και τη χρεοκοπία του λαού. Η μεθόδευση που ακολουθείται δεν έχει στόχο το ζωντάνεμα της αγοράς, αλλά τον ενταφιασμό των εργαζόμενων και των μικρομάγαζων υπέρ των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων (πολυκαταστήματα, σούπερ-μάρκετ). Είναι σίγουρο ό,τι δε θα ισχύσει μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως επικαλούνται, αλλά προοπτικά, επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς από ήλιο σε ήλιο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να ισχύσει και για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους για να αυγατήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Η απελευθέρωση του ωραρίου άλλωστε, ήταν κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από πολύ παλιά, πριν την κρίση.

Ένα είναι ξεκάθαρο ό,τι η οικονομική κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, ούτε με την διεύρυνση του ωραρίου, αλλά ακόμα χειρότερα, η κρίση θα φουντώνει όσο η αγορά μονοπωλείται από μια χούφτα μεγάλες πολυεθνικές ,που ενδιαφέρονται να πάρουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας και να αυξήσουν τα κέρδη τους, τσακίζοντας τα δικαιώματα, επιβάλλοντας τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης να δουλεύουν περισσότερο, με ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, διήμερα, τριήμερα και τετραήμερα, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, για ένα κομμάτι ψωμί. Αφαιρώντας όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, σαρώνοντας στην κυριολεξία τα δικαιώματα, ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.
 
Έχουν μεγάλες ευθύνες Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ γιατί, αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών και νόμων που ψήφιζαν είναι τα σημερινά ωράρια.
 
Έχει μεγάλες ευθύνες ο ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί με τα απελευθερωμένα ωράρια και την απελευθερωμένη εργασιακή σχέση.
 
Ευθύνες έχει και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του μαζί με την εργοδοσία, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997.

- Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας.
- Καλούμε τους εργαζομένους να συζητήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, να αποφασίσουν ότι δεν θα ανεχτούν αυτή την απόφαση, να απαντήσουν αγωνιστικά, να αντισταθούν.
- Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :
- Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωση της.
- Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
- Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: