Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΠΝΙΓΗΚΕ Η ΛΕΣΒΟΣ - "ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ" Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ...

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε στη Μυτιλήνη, το περασμένο Σάββατο αλλά και την Κυριακή το βράδυ είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά τεράστιες καταστροφές, στη Λέσβο.
 
Μετά την καταρρακτώδη βροχή, που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι, ξεχείλισαν ποτάμια και χείμαρροι. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ποταμός Ευεργέτουλας, ο οποίος φούσκωσε και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο χωριό Συκούντα, όπου πλημμύρισαν σπίτια, αποθήκες και χωράφια. Καταστροφές σε καλλιέργειες σημειώθηκαν και στην Κεραμειά. Τα ορμητικά νερά του ποταμού Ευεργέτουλα παρέσυραν περίπου 200 πρόβατα.
 
 
Στην περιοχή βρέθηκε την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τους Παρασκευά Γεωργούλα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ και Στρατή Κόρακα, περιφερειακό σύμβουλο Βορείου Αιγαίου του ΚΚΕ.
 
Επισκέφθηκαν τη Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα (Συκούντα) και συζήτησαν με τον κόσμο που «πνίγηκε» κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια του και τις γύρω αγροτικές περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, με ανυπολόγιστες ζημιές: Τόσο οι γεωργοί που έχασαν τα κτήματά τους κάτω από τους τόνους λάσπη, όσο και οι κτηνοτρόφοι που πνίγηκαν δεκάδες ζώα τους. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε επίσης και στην Αγιάσο, όπου πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, το Αναγνωστήριο και το Λαογραφικό Μουσείο.
 
Μέσα από τις συζητήσεις με τον κόσμο, φάνηκε για άλλη μια φορά η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Λέσβου αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που άφησαν στη μοίρα τους εκατοντάδες κατοίκους του νησιού, μιας και δεν είχαν πάρει κανένα αναγκαίο μέτρο, καμία προφύλαξη για τέτοιες περιπτώσεις τόσο για τις ζωές των ίδιων κατοίκων αλλά και των περιουσιών τους. Αρκετοί κάτοικοι των αγροτικών περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα τόνισαν πως όποτε είχαν απευθυνθεί στο δήμο για να καθαρίσει το ποτάμι του Ευεργέτουλα, η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα για …πετρέλαιο, που θα χρειάζονταν τα μηχανήματα.
 
Τόνοι λάσπης σκέπασαν τους δρόμους στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης δέχθηκε αμέτρητες κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια, ισόγεια και αυλές, ενώ επενέβη σε πολλές περιπτώσεις και για τον απεγκλωβισμό οδηγών αυτοκινήτων.
 
Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στον οδικό άξονα του νησιού, στην αγροτική οδοποιία, καθώς και σε διάφορα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, αλλά και στη ζωική παραγωγή.
 
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας νέα ισχυρή καταιγίδα, διάρκειας 1,5 ώρας, έπληξε περιοχές της Λέσβου.
 
Ο δρόμος προς Γέρα παραμένει κλειστός λόγω κατολίσθησης, ενώ στα έργα που γίνονται στο χωριό τα φρεάτια άνοιξαν και έπεσαν μέσα αυτοκίνητα και μηχανάκια. Σε πολλές περιοχές του νησιού, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους έχουν γίνει κατολισθήσεις λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού. Μεγάλες καταστροφές από τα ορμητικά νερά σημειώθηκαν και στην Αγιάσο Λέσβου.

Στην αγορά της Ερμού στην προκυμαία Μυτιλήνης και στα γύρω στενά, το νερό έφτασε έως και το ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά καταστήματα, ενώ οι δρόμοι ακόμα είναι απροσπέλαστοι καθώς ο χείμαρρος έχει αφήσει πίσω του κλαδιά, πεσμένα μηχανάκια, πέτρες, κάδους.

 
 
 
σχόλιο Aristera sti Mitilini:
ποτάμια που δεν καθαρίστηκαν όταν έπρεπε, αγροτικοί δρόμοι μόνο στους χάρτες... xάθηκαν καλλιέργειες, εξαφανίσθηκαν κοπάδια, πλημμυρίσαν σπίτια και η Δημοτική αρχή ... "συμπαραστέκεται"...
Μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου "τυχερό" γιατί την "έβγαλα" καθαρή με ένα πλημμυρισμένο υπόγειο και ένα υπολογιστή μείον - γι' αυτό και με τόση καθυστέρηση ανάρτησα το κείμενο αυτό.
Σήμερα βρέχει πάλι πάρα πολύ.... ποιός έχει σειρά;
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: