Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά (VIDEO)

Να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να την στηρίξουν διότι ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα των νησιωτών λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, ανέδειξε τους κινδύνους για τη λαϊκή κατοικία και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι έρχεται «τσουνάμι πλειστηριασμών μέχρι το 2019».

 

Μίλησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Παράταση δυνατότητας εξαίρεσης κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση δυνάμει του ν. 3869/2010 (Α΄130), παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και επέκταση εφαρμογής του μέτρου του “Μεταφορικού Ισοδύναμου”».

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, σημείωσε πως δίνεται μια προσωρινή παράταση του ν. Κατσέλη μέχρι τον Φεβρουάριο για να ετοιμαστεί ο νόμος που θα ανοίξει «νέο κύκλο επίθεσης» με στόχο να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια για να εξασφαλιστεί χρήμα που θα δανείζουν οι τράπεζες στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόσθεσε ότι η λαϊκή κατοικία θα βρεθεί σε «στενό κορσέ» και πως η κυβέρνηση κάνει και εδώ τη "βρώμικη δουλειά" απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς. Ανέφερε ότι εντός του 2019 αναμένονται περίπου 50.000 πλειστηριασμοί και τόνισε οι πλειστηριασμοί θα είναι μέρος της "κανονικότητας" που επικαλείται η κυβέρνηση.


Για την εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μόνο σε πέντε νησιά λόγω των προσφυγικών ροών, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύνδεση του ζητήματος με την αποδοχή της πολιτικής της ΕΕ που οδηγεί σε διπλό εγκλωβισμό χιλιάδες ανθρώπους. Θύμισε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά είχε επιβληθεί από τους αγώνες των νησιωτών με το ΚΚΕ να πρωτοστατεί. Καυτηρίασε το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο προϋπόθεση για την παράταση κάθε εξάμηνο του μειωμένου ΦΠΑ είναι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες να υπερβαίνουν τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενηθεί στις υπάρχουσες δομές, δηλαδή η κυβέρνηση ζητά από τους νησιώτες όχι μόνο να συμβιβαστούν με τον διπλό εγκλωβισμό ανθρώπων αλλά να θέλουν αυτοί να είναι και υπεράριθμοι.
Για το μεταφορικό ισοδύναμο σημείωσε ότι είναι χωρίς αντίκρισμα διότι δεν καλύπτει τις απώλειες των νησιωτών και δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: