Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΡΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Χαρακτηριστικός της κατάστασης που επικρατεί στις εταιρείες καθαρισμού, είναι και ένας διάλογος που είχαν καθαρίστριες - υπάλληλοι της εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των καταστημάτων ΙΚΕΑ:
- Μα κύριε... (σ.σ. απευθύνονται στον Διευθυντή προσωπικού της εταιρείας καθαρισμού),
τι σόι σύμβαση ορισμένου χρόνου είναι αυτή; μόνο για δέκα μέρες;
- Κοιτάχτε να δείτε,
εάν θέλω σας κάνω και σύμβαση για τρεις ημέρες! Οπότε και πάλι καλά να λέτε!

Οι καθαρίστριες είχαν ήδη ανανεώσει 3 τρίμηνες συμβάσεις και η επόμενη ήταν δεκαήμερη...
Μετά την λήξη και της δεκαήμερης σύμβασης απολύθηκαν... Από τις συμβάσεις εργασίας που υπέγραφαν κανένα αντίγραφο δεν τους δόθηκε ποτέ. Τώρα φοβούνται να το πουν έστω και στην επιθεώρηση εργασίας, όπως τους προτείναμε... "Και εάν μετά δώσουν σήμα και δεν μας προσλάβουν πουθενά αλλού;", μας είπαν...

Όσο για την συμπεριφορά των προϊσταμένων τους, κατά την διάρκεια της βάρδιάς τους (η οποία ποτέ φυσικά δεν ξεπερνούσε τις 6 ώρες) είναι χειρότερη (πιστέψτε μας το ζήσαμε από κοντά) και από το εάν θα μιλούσαν σε τετράποδα.


Και όλα αυτά δεν έγιναν πέρσι ή πριν από το περιστατικό με την Κωνσταντίνα Κούνεβα αλλά τώρα. Ποιός τους δίνει τέτοια "αβάντα";

Aristeri Poria

Διαβάστε και τα παρακάτω αποσπάσματα από το άρθρο της σημερινής Κυρ. Ελευθεροτυπίας:

"Σε μόνιμη «ανανέωση» φαίνεται πως βρίσκεται το προσωπικό της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε., όπου εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Σε 1.569 ανέρχονται οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή «έφυγαν» από εκεί την τελευταία τριετία.
Πρόκειται για το ίδιο διάστημα που η καθαρίστρια των ΗΣΑΠ και γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) κατήγγειλε την εταιρεία για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Έρευνα του ΙΝ.Ε/ΓΣΕΕ
Η τακτική αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνεται αλλά «λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις» στον τομέα των εταιρειών που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Στην ίδια έρευνα τονίζεται πως οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στους χώρους εργασίας γίνονται «σχεδόν μόνον κατόπιν καταγγελίας», και δεν προχωρούν πέρα από το εκάστοτε περιστατικό. Κι αυτό παρ' ότι για εκείνους που εργάζονται σε καθεστώς επισφάλειας είναι εξαιρετικά δύσκολο να τολμήσουν να μιλήσουν.


..... από την «ΟΙΚΟΜΕΤ» «έφυγαν» ή απομακρύνθηκαν:
- Το 2008, 695 εργαζόμενοι. Οι 248 οικειοθελώς και οι υπόλοιποι μετά από καταγγελία των συμβάσεών τους από την επιχείρηση (οι 54 είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι 393 ορισμένου χρόνου).
- Το 2007, 349 εργαζόμενοι (126 οικειοθελώς, 60 αορίστου χρόνου και 163 ορισμένου χρόνου).
- Το 2006, 525 εργαζόμενοι (125 οικειοθελώς, 85 αορίστου χρόνου και 315 ορισμένου χρόνου).
Για να πάρουν τα συγκεκριμένα στοιχεία οι συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ πηγαινοέρχονταν επί ένα χρόνο στον ΟΑΕΔ Πειραιά και χρειάστηκε να προσκομίσουν γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι η στατιστική των απολύσεων δεν αποτελεί «προσωπικό δεδομένο», όπως ισχυρίζονταν τα στελέχη του οργανισμού.

Η κατακραυγή για την επίθεση στην Κ. Κούνεβα φαίνεται πως ανάγκασε τελικά διάφορες υπηρεσίες να δείξουν ότι αφυπνίζονται.
Έτσι, περίπου ένα μήνα μετά το συμβάν οι έρευνες επεκτάθηκαν στο χώρο των εταιρειών σεκιούριτι, με τον οποίο φέρεται να σχετίζεται ο δράστης της επίθεσης.
Τέτοια εταιρεία έχει και ο Ν. Οικονομάκης. Πρόκειται για την «Zircon Security Services and Systems Α.Ε.», στην οποία αντιπρόεδρος είναι η διευθύντρια προσωπικού της «ΟΙΚΟΜΕΤ» Ελένη Γισδάκη. Στο δ.σ. της «Zircon» συμμετέχουν και τα άλλα δύο μέλη του δ.σ. της «ΟΙΚΟΜΕΤ», ο πρώην αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Αγγ. Μάστορας, και ο Παν. Νίκας.

Στο ιδρυτικό δ.σ. της «ΟΙΚΟΜΕΤ» συμμετείχε επίσης η σύζυγός του, Θάλεια Κονδυλάκη, τότε συμβασιούχος και πλέον μόνιμη εργασιακή σύμβουλος στον ΟΑΕΔ. Δεν διευκρινίζεται αν είναι και σήμερα μέτοχος της εταιρείας. Όσα χρόνια ήταν συμβασιούχος δεν υπήρχε ασυμβίβαστο με τη συμμετοχή της σε μια εταιρεία, έστω κι αν αυτή απασχολούσε -και απασχολεί- προσωπικό.
Ο Ν. Οικονομάκης, πάντως, επιβεβαιώνει πως μέχρι το 2004 - όταν ο ΟΑΕΔ εξαίρεσε τις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, σεκιούριτι κ.λπ. από τα προγράμματά του - η «ΟΙΚΟΜΕΤ» είχε επιδοτηθεί μέσω προγραμμάτων του οργανισμού για να προσλαμβάνει ανέργους."

Θα επανέλθουμε....

1 σχόλιο:

συνεργεία καθαρισμού είπε...

Και τόσα χρόνια μετά ακόμη τα ίδια προβλήματα