Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η ΚΟΒ ΦΟΥΡΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Πριν λίγες μέρες άρχισε η μεταφορά στο νησί μας των απορριμμάτων της Ικαρίας. Αυτό έγινε, όπως ενημερωθήκαμε μετά από παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΟΒ Φούρνων στο δημαρχείο, με προσωπική απόφαση του Δήμαρχου Φούρνων.

Η Κομματική Οργάνωση Φούρνων καταγγέλλει αυτή την ενέργεια γιατί δεν προβλέπεται από κανένα σχεδιασμό, δεν καλύπτεται από κανένα νόμο, και δεν έχει την έγκριση κανενός οργάνου του Δήμου Φούρνων.
Κυρίως όμως καταγγέλλει αυτή την ενέργεια γιατί με ευθύνη του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου αυτό γίνεται στο μόνο νησί στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου που τα απορρίμματα εξακολουθούν να καίγονται και δεν έχει ξεκινήσει καμία ενέργεια διαλογής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, ενώ ο περίφημος ΧΥΤΑ φούρνων αδικαιολόγητα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την λειτουργία του.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων και η διαχείριση τους δεν είναι σημερινό. Σκουπίδια πεταμένα παντού, καπνοί από τις καύσεις, διοξίνες που διαπερνούν και μολύνουν το υπέδαφος.

Το ΚΚΕ έχει διατυπώσει θέσεις και προτάσεις ως προς τις αιτίες γι' αυτή τη κατάσταση, όσο, πολύ περισσότερο, για την επίλυση του προβλήματος.

Πρωταρχικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ γιατί καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, νομοθετικό πλαίσιο που όταν ολοκληρώθηκε το αποτέλεσμα του ήταν να έχουν διαμορφωθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για να παραχωρηθεί η ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Έχουν επίσης ευθύνες γιατί ανέχτηκαν και πρακτικά μετέθεσαν την καταστροφική δράση των ανεξέλεγκτων χωματερών, αλλά και γιατί με την σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση της Τ.Α. ακύρωσαν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Την ίδια ώρα που η Τ.Α. υποχρηματοδοτείται στη προσπάθεια να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές, η ανακύκλωση αποβλήτων από συσκευασίες π.χ, δόθηκε βορά στο μεγάλο κεφάλαιο- 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατευθύνονται στη διαχειρίστρια Α.Ε. Χρήματα προερχόμενα από τις τσέπες των εργαζομένων αφού οι επιχειρηματίες τα έχουν μετακυλήσει στις τιμές των προϊόντων και η ανακύκλωση δε γίνεται στο βαθμό που χρειάζεται.

Σήμερα το ΚΚΕ για το νησί των Φούρνων ξεκαθαρίζει για μια ακόμα φορά ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας ενάντια στην καύση των απορριμμάτων (με οποιαδήποτε μορφή), δηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεση μας στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί η παράνομη και άδικη από κάθε πλευρά μεταφορά απορριμμάτων από άλλο νησί στους Φούρνους με αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα τονίζουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια – αγωνιστική κινητοποίηση που συμβάλλει θετικά στην από κοινού διεκδίκηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ), το οποίο προβλέπει Α) Διαλογή στην πηγή, Β) χώρο διαλογής ανακυκλώσιμων, Γ) Σταθμό μεταφόρτωσης, Δ) Προώθηση των ανακυκλώσιμων σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών, Ε) ΧΥΤΥ, ΣΤ) Μονάδα σταθεροποίησης βιολογικών υπολειμμάτων.
Την μόνη κατά τη γνώμη μας αποδεκτή λύση του προβλήματος για το Δήμο και το νησί μας.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: