Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Ψήφισμα που πρότεινε ο εκπρόσωπος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Σταμάτης Γκατζίδης και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημ. Συμβούλιο Ορεστιάδας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ :

Για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών όσον αφορά την προμήθεια καλλιεργητικών εφοδίων τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και κτηνοτροφικών προμηθειών - ζωοτροφών.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος βρίσκει τη μικρομεσαία αγροτιά και τους κτηνοτρόφους σε απελπιστική κατάσταση αφού πέρα από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή τους με τη ψήφιση των Μνημονίων, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα.

Σήμερα οι πολυεθνικές, αφού για χρόνια λήστευαν τους αγρότες πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια κ.ά.) καταργήσανε κάθε δυνατότητα πίστωσης δεδομένου ότι θεωρούν ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει και οι αγρότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους γιατί δε θα έχουν εισόδημα. Αφού είναι γνωστό ότι υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών από τους εμποροβιομήχανους που παίρνουν την αγροτική παραγωγή. Ουσιαστικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν πληρώνονται από τους έμπορους για την παραγωγή τους εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Ταυτόχρονα η Τράπεζα δεν δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες δάνεια για καλλιεργητικά εφόδια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να ξεκινά η καλλιεργητική περίοδος και οι αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η κατάσταση αυτή θα ‘χει συνέπεια τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και στην παραγωγικότητα, αφού χιλιάδες στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα ή όσα καλλιεργηθούν η λίπανση και η φυτοπροστασία θα είναι περιορισμένη, οπότε θα έχουν μειωμένη απόδοση. Δεδομένου ότι ισχύει από την ΚΑΠ η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή σημαίνει ότι πολλοί αγρότες θα προτιμήσουν να πάρουν την αποσυνδεδεμένη επιδότηση αντί να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, με επίπτωση τόσο στη μείωση της παραγωγής όσο και των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά όχι μόνο δεν δημιουργούν ανάπτυξη αλλά εντείνουν την ύφεση!

Δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διατροφική αυτάρκεια του λαού και η ανάπτυξή του καταπολεμά την εξάρτηση σε τρόφιμα αλλά και την ανεργία

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Άμεσα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσουν σε μέτρα όπως:

  • Να δοθούν από την ΑΤΕ άτοκα καλλιεργητικά δάνεια στους μικρομεσαίους αγρότες για να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο και στους κτηνοτρόφους για να αγοράσουν τα εφόδια και τις ζωοτροφές.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Άμεσα να καταβληθεί σ’ όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη επιδότηση.
  • Ο ΕΛΓΑ να καταβάλλει άμεσα όλες τις αποζημιώσεις.
  • Προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές.
  • Μέτρα για την μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
  • Ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σταμάτης Γκατζίδης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: