Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Λέσβου για τη σχεδιασμένη κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού στη Σκάλα Πολιχνίτου

 
Ψήφισμα για τη σχεδιασμένη κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού στη Σκάλα Πολιχνίτου, κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λέσβου, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
 
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, διαμαρτύρεται εντονότατα για τη σχεδιασμένη κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού στη Σκάλα Πολιχνίτου και ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή Πολιχνίτου.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου είναι ανάστατοι και οι αντιδράσεις των φορέων εντονότατες», αναφέρει το ψήφισμα και συνεχίζει τονίζοντας, πως ο Λιμενικός Σταθμός Πολιχνίτου «όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να διατηρηθεί "πάση θυσία" και να αναβαθμιστεί για τους παρακάτω σοβαρούς λόγους:
  • Πρόκειται για ένα λιμάνι που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μικρομεσαίων σκαφών που οργώνουν το Αιγαίο.
  • Έχει χαρακτηριστεί και Εμπορικό λιμάνι που υποδέχεται φορτηγά πλοία, διακινούνται και μεταφέρονται πολλά εμπορεύματα και υλικά, αλλά κυρίως διακινούνται τόνοι οστράκων και πελαγικών ψαριών.
  • Βρίσκεται στην κατάλληλη γεωγραφική θέση του Κόλπου για τη διεξαγωγή ελέγχου, ερευνών και διασώσεων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Μεταφέρεται από το λιμάνι όλη η παραγωγή του αλατιού της Αλυκής Πολιχνίτου (χιλιάδες τόνοι).
  • Τα εμπορεύματα μέσης αλιείας, δηλαδή από τα γρι-γρι και τις μηχανότρατες πρέπει να εκφορτώνονται σε συγκεκριμένα λιμάνια όπως ο Πολιχνίτος, αφού η Καλλονή δεν διαθέτει ανάλογες υποδομές και αδυναμίας προσέγγισης μεγάλων σκαφών (αβαθή ύδατα).
  • Μπορεί να μετεγκατασταθεί η Υπηρεσία του Λιμενικού Σταθμού με τα 5 στελέχη του προσωπικού της, στο δημόσιο κτίριο του παλιού Τελωνείου και να αποφευχθεί η πληρωμή ενοικίου.
  • Τέλος πρέπει το υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη ότι ο Κόλπος Καλλονής είναι ένα σπάνιο κλειστό ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο προσφέρει τεράστιες ποσότητες αλιευμάτων και οστράκων, συμβάλλοντας σημαντικά πέρα από τα θαυμάσια παραθεριστικά και τουριστικά θέρετρα, στην ανάπτυξη του τόπου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε εντελώς αναγκαία τη διατήρηση και αναβάθμιση του ιστορικού Λιμενικού Σταθμού Πολιχνίτου και απαιτούμε από τον κ. Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη τους παραπάνω λόγους πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: