Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Από δάσκαλος - γυμναστής και από καθηγήτρια Γαλλικών - δασκάλα!

Βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και δεν σταματούν οι καθημερινές διαμαρτυρίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Δασκάλων της Αν. Αττικής «Κ. Σωτηρίου» -www.syllogosksotiriou.gr-  καταγγέλλει ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης σε έξι σχολεία που έχουν κενά δασκάλων αντί για δασκάλους, έστειλε ...καθηγήτριες Γαλλικών.
Ενώ ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» (Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Λυκόβρυση) -www.gseferisedu.blogspot.gr- καταγγέλλει ότι υπάρχουν σχολεία όπου βάζουν τους δασκάλους να κάνουν τους γυμναστές! Απαιτώντας την κάλυψη όλων των κενών με τους εκπαιδευτικούς που πραγματικά απαιτούνται, ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης» προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 27 Γενάρη, στις 2 μ.μ., στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Β' Αθήνας.
Επιπλέον, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» -www.syllogos-socratis.gr- μετά τις κινητοποιήσεις του για τις μεγάλες ελλείψεις δασκάλων και άλλων εκπαιδευτικών στην περιοχή και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει μέχρι να καλυφθούν τα κενά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της εκπαίδευσης προκειμένου, αντί για κάλυψη των κενών, να προωθηθούν αντιπαιδαγωγικά «μπαλώματα».
Ο Σύλλογος τονίζει: «Η Διοίκηση και οι Σχολικοί Σύμβουλοι ρίχνουν το μπαλάκι στους Συλλόγους Διδασκόντων για ν' αποφασίσουν τι θα κάνουν, αν κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτρέπουν ακόμα τους Διευθυντές να καλύψουν τα κενά μετακινώντας εκπαιδευτικούς από τα ολοήμερα τμήματα ή λειτουργώντας τμήματα χωρίς να υπάρχει υπεύθυνος δάσκαλος, αλλά μπαίνοντας κάθε εκπαιδευτικός τόσες ώρες όσες χρειάζεται για να συμπληρώσει το διδακτικό του ωράριο. Ζητείται μάλιστα από τους δασκάλους που θα αναλάβουν τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά να κάνουν λιγότερες ώρες στο τμήμα που είναι υπεύθυνοι! Το κενό επομένως ενός δασκάλου αποδιοργανώνει και τις άλλες τάξεις του σχολείου», καταγγέλλει ο Σύλλογος και επισημαίνει τον άκρως αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα τέτοιων ρυθμίσεων για τους μαθητές που διανύουν την παιδική ηλικία.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης» καταγράφει τα κενά εκπαιδευτικών στο νησί, ζητώντας να καλυφθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Ξένων Γλωσσών) για τα ολοήμερα τμήματα τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων του νησιού, δυο καθηγητές Μουσικής για τα πρωινά προγράμματα των Δημοτικών Σχολείων, δάσκαλος Ειδικής Αγωγής για ένα τμήμα ένταξης σε Δημοτικό Σχολείο, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, λογοθεραπευτής) για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του νησιού και νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης για δυο Νηπιαγωγεία.
Τη διαμαρτυρία του Συλλόγου κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας.
Αντίστοιχα, γονείς και εκπαιδευτικοί στη Σητεία διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται, ζητώντας δάσκαλο για την Ε' Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης. Την περασμένη Τρίτη ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο ΜΥΣΩΝ» έκανε στάση εργασίας και συγκέντρωση από κοινού με γονείς στην πλατεία της πόλης για το θέμα, ενώ οι γονείς του σχολείου κρατούν σε αποχή τα παιδιά τους από την προηγούμενη βδομάδα, απαιτώντας την κάλυψη του κενού. Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Σητείας καταγγέλλει τις «ενέργειες-ημίμετρα», όπως λέει, της διοίκησης της εκπαίδευσης «να καλυφθεί το κενό με μετακινήσεις δασκάλων, την υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών, καθώς επίσης και την προτροπή προς τους γονείς μετεγγραφής των παιδιών τους σε σχολεία της πόλης που θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου από 12/θέσιο σε 11/θέσιο».
 
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: