Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ακόμα ένας υπουργός Ναυτιλίας στην υπηρεσία των εφοπλιστών και όχι των νησιωτών

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 συζητήθηκε στη βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Φούρνων. Για την ακρίβεια επρόκειτο για επανακατάθεση της ερώτησης που είχε γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 καθώς τότε ο υπουργός είχε απαντήσει με καθυστέρηση και με απόλυτη ανακρίβεια. Ισχυρίστηκε ότι τα νησιά μας θα συνδέονται από και προς Πειραιά τρεις φορές την εβδομάδα με το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» και ενδονησιωτικά πέντε φορές την εβδομάδα με το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ», ενώ βεβαίωνε ότι αυτή η δρομολογιακή γραμμή περιλαμβανόταν στο διαγωνισμό που θα προκηρυσσόταν μετά τη λήξη της μέχρι εκείνη τη στιγμή σύμβασης.  
 
Η πραγματικότητα που ζούμε και τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και επιμένουν να διαψεύδουν τον υπουργό, το ΥΝΑ και ολόκληρη την κυβέρνηση.
Ισχυρίστηκε ο κύριος υπουργός ότι το γεγονός της διακοπής των δρομολογίων του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ» ήταν ένα έκτακτο περιστατικό για μια εβδομάδα. Τον ενημερώνουμε ότι υπήρξαν και άλλες εβδομάδες που το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ» δεν έκανε δρομολόγια και έμειναν τα νησιά μας χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση,  καθώς ο ιδιοκτήτης του το δρομολογεί και όπου αλλού- όπως στα Ψαρά.
Ο κύριος υπουργός ισχυρίζεται ότι τώρα έχει γίνει ανάθεση για τέσσερα δρομολόγια την εβδομάδα. Τον ενημερώνουμε ότι γίνονται τρία δρομολόγια, όποτε είναι εδώ το πλοίο και όποτε δεν έχει φουρτούνα!
Ο κύριος υπουργός προσθέτει στην ακτοπλοϊκή μας σύνδεση και το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» όταν όλοι ξέρουμε ότι αυτό ήταν για δυο μήνες για την «αρπαχτή» του περασμένου καλοκαιριού από την συγκεκριμένη εταιρεία, και το ίδιο θα γίνει και εφέτος. Εμείς όμως μένουμε στα νησιά μας όλους τους μήνες του χρόνου!
Η εταιρεία ΝΕΛ δρομολογεί τα σαπάκια της και καθορίζει προσεγγίσεις όποτε και όπως θέλει, όπως για παράδειγμα τη βδομάδα που πέρασε που κράτησε το «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» στο λιμάνι της Καβάλας, αφήνοντας τα νησιά μας χωρίς πλοίο, γιατί της χρώσταγε λέει η κυβέρνηση λεφτά!
Για αυτό το γεγονός ο κύριος υπουργός απάντησε ότι  «…η Γενική Γραμματεία Αιγαίου όσο και η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ναυτιλίας ετοιμάζουν τη σοβαρή επίπληξη της εταιρείας για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων…» και  «…Εάν συνεχίσει τη μη εκτέλεση των δρομολογίων, θα συνεχίσουμε με τα επόμενα βήματα που προβλέπονται από το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο
Δηλαδή η συγκεκριμένη εταιρεία σήμερα στα νησιά μας, αλλά και όποια άλλη σε οποιαδήποτε δρομολογιακή γραμμή διακόπτει δρομολόγια θα έχει να αντιμετωπίσει την σοβαρή επίπληξη που εν προκειμένω ακόμα ετοιμάζεται!!!! Και ότι αν συνεχίσει θα προχωρήσουν στα επόμενα προβλεπόμενα νομικά βήματα!!
Τα νησιά όμως θα μένουν χωρίς πλοίο για μέρες ή για εβδομάδες, οι νησιώτες αποκλεισμένοι, οι άρρωστοι θα κινδυνεύουν, η τροφοδοσία θα καθυστερεί, οι επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών θα είναι σημαντικές, ενώ οι εταιρείες θα αλωνίζουν καθώς οι «επιπλήξεις» και «τα επόμενα νομικά βήματα» καθόλου δεν τις αγγίζουν.
Το αποδεικνύει η ίδια η ζωή και θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα είναι στα χέρια των εφοπλιστών, όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα σχεδιάζονται με βάση το κέρδος και τα συμφέροντα των εφοπλιστών, τόσο θα επιδεινώνεται η θέση των νησιωτών, των ταξιδιωτών και όλων των εργαζομένων. Τόσο τα νησιά μας θα αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη και την απομόνωση,
Οι κάτοικοι των νησιών μας πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική που τους στηρίζει και επιτρέπει, ανέχεται να μένει ο τόπος μας είτε χωρίς καράβι, είτε να δρομολογούνται σαπάκια.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Το ΚΚΕ απευθύνεται σε εσάς, στους εργαζόμενους που στενάζουν μαζί με τους ναυτεργάτες από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτής της πολιτικής που μειώνει δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργεί θεμελιακά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλει αβάσταχτα φορολογικά βάρη, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι…
Σας καλεί να καταδικάσετε τις γαλαζοπράσινες πολιτικές και τους πρόθυμους δεξιούς και «αριστερούς» υποστηρικτές τους- που πρόσφατα «ανακάλυψαν» ότι υπάρχει ακτοπλοϊκό πρόβλημα- και που σταθερά, συστηματικά, έφεραν σε αυτή την κατάσταση τις ζωές μας και τα νησιά μας.
Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα που τόσα χρόνια  στηρίξατε τις ελπίδες σας. Εξαπατούν επί δεκαετίες. Έχουν την ίδια πολιτική. Το απέδειξαν και σαν μονοκομματικές κυβερνήσεις και σαν συγκυβερνήσεις. Φοράνε μάσκες διαφορετικότητας, παριστάνουν τους ανεξάρτητους, κάνουν δήθεν αυτοκριτική.  Υποκρίνονται.
·      Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει με επάρκεια και με φθηνό εισιτήριο άμεσα-τώρα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας.  
·      Καμία  περικοπή δρομολογίων
·      άμεση δρομολόγηση πλοίου που να καλύπτει τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά.
·      Άμεσα να εξυπηρετηθούν όλες οι δρομολογιακές γραμμές των Φούρνων. 
Είναι καιρός να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Με ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με συμπόρευση μαζί του για να δυναμώσει τη φωνή των εργαζομένων, η δική μας φωνή, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, να προωθήσουμε την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, τη δική μας συμμαχία για να διεκδικήσουμε ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών, για να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες αλλαγές, για ανατροπές και στο επίπεδο της εξουσίας.
Με ισχυρό ΚΚΕ και εσάς στον αγώνα υπάρχει λύση.

ΚΟΒ ΦΟΥΡΝΩΝ του ΚΚΕ
15/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: