Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Γιώργος Αμπαζής, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χίου: Ποια είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπατριώτες μας; Έχουμε πρόταση; Έχουμε λύσεις;

ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΜΠΑΖΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ
 
Στο νησί της μαστίχας και της ναυτομάνας Χίου η λαϊκή εξουσία μπορεί να κτίσει γερά θεμέλια για τον άνθρωπο

 
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
 
Σήμερα βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα μας στο πλευρό του εργαζομένου λαού να κτίσουμε τη Λαϊκή Συμμαχία, γιατί για μας η μάχη των ευρωεκλογών καθώς και στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνειδητή παρέμβαση στο να παλέψει ο λαός για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του, που είναι αποτέλεσμα του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος.
Στις μέρες μας δεν υπάρχει λαϊκό πρόβλημα που να μη συνδέεται με την πολιτική της Ε.Ε., που συνδιαμορφώνεται και προωθείται χρόνια τώρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, υλοποιείται από το πολιτικό προσωπικό τους, φιλελεύθερους ή σοσιαλδημοκράτες είτε στο νότο είτε στο βορρά της Ε.Ε., σ' όλο το κόσμο. Υλοποιείται από ικανούς και όχι ανίκανους πολιτικούς όπως μας λένε για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.
Έτσι και εμείς ενιαία πρέπει να δώσουμε αυτή την πολιτική μάχη, που έχει γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Πυξίδα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι η ικανοποίηση του δίκιου των εργατών στα γιαπιά, στις μικρές βιοτεχνίες, στο Νηρέα, τα σούπερ μάρκετ, τα μαγαζιά των αυτοαπασχολούμενων της απλωταριάς, των μαστιχοπαραγωγών της νότιας Χίου, των κτηνοτρόφων, των αλιέων του νησιού μας και της νεολαίας.

Ποια είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπατριώτες μας; Έχουμε πρόταση; Έχουμε λύσεις;
Στην Αντιπεριφέρεια Χίου τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου αφού στο σύνολο της οικονομίας κουμάντο κάνει το κεφάλαιο. Ο λαός μας, μέσα στα τείχη της ΕΕ, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της ικανοποίησης των αναγκών του. Ενώ ο τόπος μας είναι πλούσιος, έχει γη που παράγει το άσπρο χρυσάφι, το μαστίχι, κτηνοτροφία, αλιεία και διαθέτει πλούσιο γεωθερμικό πεδίο, μοναδικά μεσαιωνικά χωριά και ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, ο πλούτος αυτός αξιοποιείται όλο και περισσότερο σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων ρημάζεται στο έδαφος της αναρχίας της πολιτικής της αγοράς, στο ξέφρενο κυνήγι των κερδών. Κοινωνικά στρώματα του νησιού, βρέθηκαν χτες στους δρόμους.
 
Χθες κατέβηκαν στους δρόμους οι μαστιχοπαραγωγοί σε μια δυναμική κινητοποίηση αφού η Κ.Α.Π. κτυπά πολύπλευρα τους παραγωγούς του μαστιχιού επιβάλλοντας τους όρους παραγωγής του προϊόντος τέτοιους που ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος καθώς και όπως χαρακτηριστικά είπε μαστιχοπαραγωγός:
«Κοιμηθήκαμε αγρότες και ξυπνήσαμε επιχειρηματίες»
Επιβάλλουν βαριά φορολογία και από την άλλη τους αφήνουν χωρίς αποζημιώσεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά του2012.
 
Οι μικρομεσαίοι του νησιού προχωρούν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις μ' αφορμή τη βαριά φορολογία, τις δραματικές επιπτώσεις στην αγορά συνέπεια της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και τις υπέρογκες ανατιμήσεις στη λειτουργία των μαγαζιών τους.
 
Οι ναυτεργάτες σε εκδήλωση τους στο εργατικό κέντρο διαμήνυσαν την αντίθεση τους στο κλείσιμο του Οίκου Ναύτου, του ΝΑΤ, τον αποκλεισμό του νησιού από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και τον αφελληνισμό της ναυτιλίας αφού στη θέση τους προσλαμβάνονται φθηνά εργατικά χέρια από τρίτες χώρες.
Οι εργαζόμενοι στο δήμο, στα ΚΤΕΟ, στα«βοήθεια στο σπίτι», στο νοσοκομείο, οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνόμοι,οι εκπαιδευτικοί, οι απολυμένοι του Sprider και του Κωτσόβολου, οι βίαια υποχρεωθέντες εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι άνεργοι οικοδόμοι, οι με ελαστικές μορφές απασχόλησης στους παιδικούς σταθμούς... Μακρύς ο κατάλογος αυτών που βιώνουν τα αδιέξοδο, την ανασφάλεια, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που γεμίζουν τις στρατιές των ανέργων στο νησί μας...
 
Οι θέσεις μας απαντούν στο σήμερα στο αύριο του εργάτη, της οικογένειας του, της νεολαίας... Ο λαός ζει στιγμές δύσκολες,άγριες λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, νιώθει αβεβαιότητα, αδιέξοδο και δυσκολία επιβίωσης…
Εδώ πρέπει να ακουστεί δυνατή η φωνή της λαϊκής συμμαχίας εργατών, φτωχών αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσσαίων αγροτών,επαγγελματοβιοτεχνών, γυναικών, νέων.
Εμείς, σάρκα από τη σάρκα του λαού, είμαστε κοντά τους, τους ακούμε, διδασκόμαστε απ' τις εμπειρίες του λαϊκού κινήματος και με σταθερότητα και συνέπεια παρεμβαίνουμε λέγοντας καθαρά και ξάστερα τη γνώμη μας, χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά, κόντρα στο ρεύμα και πάντα με γνώμονα το εργατικό-λαϊκό συμφέρον.
Υπάρχουν αιτίες για τα σημερινά προβλήματα που συμβαίνουν όχι μόνο στο νησί μας αλλά σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Δεν φταίει το κακό μας ριζικό.
 
Υπάρχουν στη Χίο ο εφοπλιστής και ο ναυτεργάτης και όλα αυτά που συμβαίνουν στη Ναυτιλία συνδέονται με χρόνιες πολιτικές υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου και κατά των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων, έχουν να κάνουν με το καμποτάζ (3577/92 Κανονισμό της ΕΕ, Νέαρχος, σαπάκια, πανάκριβα εισιτήρια, μείωση δρομολογίων, ΑΕΝ)
 
Υπάρχει ο Νηρέας που με βάση την οδηγία της ΕΕ και την πολιτική της συγκυβέρνησης προωθεί τη βιομηχανοποίηση της αλιείας σε βάρος των ψαράδων που οδηγούνται στον αφανισμό και στο κόψιμο των τρατών…
Υπάρχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες που λυμαίνονται το χώρο της οικοδομής σε βάρος των οικοδόμων...
Υπάρχει η ΚΑΠ που είναι εργαλείο των οικονομικά ισχυρών και δρομολογεί τη συγκέντρωση της γης και τη μετατροπή αγροτών σε είλωτες. Αφού η βαριά φορολογία τα πανάκριβα μέσα και εφόδια κλπ θα καθιστούν αδύνατη την παραγωγή προϊόντων για τη διατροφή του λαού.
Υπάρχουν οι ΜΚΟ, οι ΚΟΙΝΣΕΠ (Πανδώρα, Ακμή), το ιδιωτικό κεφάλαιο που ετοιμάζονται να μπουν στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας και να εκμεταλλευτούν απ' τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς μέχρι τους ηλικιωμένους στο ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ που φτιάχτηκαν με ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ετοιμάζονται να τα μετεξελίξουν σε εργαλεία εκμετάλλευσης των κοινωνικών αναγκών του λαού.
Υπάρχουν οι πολυεθνικές που προωθούν τα μεγαλοκαταστήματα στο νησί ή τις εταιρείες στα ράφια των μικρό απασχολούμενων κάνοντας τους σκλάβους στα ίδια τους τα μαγαζιά.
Όλα αυτά ο λαός τα βλέπει, τα ξέρει,γι' αυτό και θυμώνει, γι' αυτό και οργίζεται. Βλέπει να σπαταλούνται χρήματα. Βλέπει εκείνος να μην απολαμβάνει τους κόπους του.

Εδώ είναι η δική μας ευθύνη. Να τον βοηθήσουμε να δει πιο καθαρά,να αξιοποιήσει την πείρα που έχει. Μας περιμένουν νέα δεινά αν μεγάλα τμήματα εργατών πέσουν στα δόκανα που τους στήνουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οι ευρωσκεπτικιστές. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατο άρθρο του υποστήριζε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα γίνει «έφοδος στα ουράνια απ' τη δύναμη της ελπίδας και της ανατροπής». Άραγε θα συγκρουστούν με τη κύρια αιτία που γεννά τα δεινά, με το κεφάλαιο τον εκφραστή του, την ΕΕ; Όχι! Απλώς διαλέγουν τον Ομπάμα και τον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό αντί της Μέρκελ, διαλέγουν το ΔΝΤ αντί την τους οπαδούς της επιμήκυνσης του χρέους, αναγνωρίζοντας το βάρος του χρέου ή μέρους του ότι πρέπει να πέσει στις στις τσέπες του λαού. Διαλέγουν τη συνταγή με την οποία θα σφαγιαστούμε.
Λοιδορηθήκαμε οι κομμουνιστές όταν λέγαμε πως καμία θέση δεν έχουν όσοι πραγματικά υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα σε μια κυβέρνηση που θα πάρει μέτρα εναντίον του. Δεν οπισθωχωρήσαμε, μείναμε στην όχθη των εργατών, του λαού όπως και παλιότερα κάναμε όταν οι ίδιες δυνάμεις μας λοιδορούσαν που δεν υποταχθήκαμε στην ΕΟΚ και αργότερα στην ΕΕ. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ακόμα κι αν πηρώσαμε ένα προσωρινό ιστορικά τίμημα. Σήμερα ξέρουν οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι παγίδα ήταν γι’αυτούς τα δήθεν αριστερά σενάρια σε μια κυβέρνηση όταν τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στους καπιταλιστές. Διαπίστωσαν τους τσαμπουκάδες τάχα απέναντι στην Τρόϊκα και τις «φιλολαϊκές» τους διαπραγματεύσεις.
 
Εμείς έχουμε πρόταση εξουσίας, που απάντα στο σήμερα και το αύριο του λαού μας, που στο επίκεντρο έχει τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του. Διέξοδος υπάρχει αλλά δεν βρίσκεται μέσα στον ευρωμονόδρομο στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος. Να μη χάσουμε κι άλλο χρόνο με τους νέους σωτήρες τύπου ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται όμως από το παρελθόν κουβαλώντας μαζί και το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια υπηρέτησε αυτή την πολιτική.
Πρέπει σταθερά και ανυποχώρητα να συγκεντρώνουμε δυνάμεις στα ταξικά σωματεία, τα συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές στις νέες μορφές που θα γεννήσει το ταξικό κίνημα στην πορεία ώστε να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα και παράλληλα να γιγαντώνεται η Λαϊκή Συμμαχία που θα αμφισβητήσει συνολικά το σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Που θα έχει ως σύνθημα και θα παλεύει για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για την Εξουσία της εργατικής τάξης και του λαού.
 
Ο εργάτης που παράγει,ο αγρότης που καλλιεργεί, ο νέος που μορφώνεται για να μπει στη παραγωγή και ο συνταξιούχοςπου στενάζει με τη σύνταξη που παίρνει, πρέπει να μπουν συνειδητά στη μάχη, να συμμετέχουν ενεργά στα σωματεία και τους αγροτικούς συλλόγους, να τα κάνουν κάστρα αντίστασης.
Εκεί κτίζεται η νέα κοινωνία. Το γιαπί, το χωράφι, η αγορά, το νοσοκομείο,η σχολική αίθουσα να γίνουν ο χώρος της νέας εξουσίας.
Εκεί θα συζητιούνται τα λαϊκά και νεολαιΐστικα προβλήματα.
Εκεί θα βγαίνει ο εκπρόσωπος του λαού χωρίς οφίτσια και μισθούς.
Εκεί θα κτίζεται η αγωνιστική - διεκδικητική συμμετοχή καιθα γίνεται πράξη το όλοι για τον ένα και ο ένας για όλους.
Εκεί θα κατανοείται ότι χρειάζεται ενιαίος επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας για τον πρωτογενή - δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Εκεί θα κατανέμεται σχεδιασμένα ο παραγόμενος πλούτος στο λαό.
Ειδικότερα για το νησί μας, οι εργαζόμενοι έχουν πλούσια δείγματα γραφής από τους αγώνες που πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστές, άλλοι λαϊκοί αγωνιστές, που στέκονται στο πλάι μας, παλεύουν μαζί μας.
Για το πώς οργανώθηκε η λαϊκή αλληλεγγύη, για τις μάχες στην Παιδεία ενάντια στο σχολείο της αγοράς, για τα ζητήματα των αγροτών, μέσα στο Δήμο ενάντια στην εμπορευματοποίηση δημόσιων υπηρεσιών (Παιδικοί κλπ).
Άλλα ζητήματα:
Τα μεσαιωνικά χωριά της μαστίχας αποτελούν ενιαίο οικονομικό αρχιτεκτονικό ιστορικό και πολιτιστικό σύνολο που χρειάζεται κοινή ανάδειξη και στήριξη.
Που χρειάζεται υγειονομικές μονάδες με πλήρη στελέχωση ιατρική και νοσηλευτική.
Που χρειάζεται εκπαιδευτικές μονάδες σε σύγχρονα κτίρια με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμους εκπαιδευτικούς και άλλες σχολικές ειδικότητες.
Που χρειάζεται κοινωνικές, κρατικές μονάδες για την τρίτη ηλικία.
Που χρειάζεται τεχνική υποστήριξη για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των μεσαιωνικών κάστρων των υποδομών για τους κατοίκους τους και τις ασχολίες τους.
Τα χωριά της Αμανής και του Πελιναίου που αποτελούν την ορεινή Χίο μπορούν να αναπτυχθούν δίνοντας στήριξη στις πηγές του πλούτου τους (αριούσιος, υπέδαφος,ιστορία).
Το αστικό κέντρο Χίου, Αγίου Μηνά, Βροντάδου που συγκεντρώνει το σύνολο του πληθυσμού του νησιού απαιτεί επανασχεδιασμό τω δραστηριοτήτων οικιστικών εκπαιδευτικών υγείας περιβάλλοντος ιστορίας πολιτισμού και βιομηχανίας.
Όλα αυτά δεν μπορεί να γίνουν και αν κάποια από αυτά προχωρήσουν θα προχωρήσουν από εταιρίες που στόχο τους θα έχουν το κέρδος, το επιχειρηματικό όφελος.
Εμπρός λοιπόν να χτίσουμε τη Χίο μας με βάση τις λαϊκές ανάγκες, να χτίσουμε την πατρίδα μας απαλλαγμένη από τα δεσμά της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν.
Ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση , στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές , για να σηκώσει κεφάλι αυτός ο λαός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: