Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Σάμου για τα Κέντρα Πρόληψης - Περιοδεία των Κ. Τζίχα και Αν. Δράκου στο Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΡΟΣ»

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (31-3-2014)

Συνάντηση με  τους εργαζόμενους  στο Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΡΟΣ» είχαν οι  Κώστας Τζίχας υποψήφιος δήμαρχος Σάμου και Αντώνης Δράκος  υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κατά την διάρκεια περιοδείας τους.

Κατά την συνάντηση άκουσαν από τους εργαζόμενους τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου και την εργασιακή αβεβαιότητα που βιώνουν οι ίδιοι, αφού εδώ και 3 μήνες τα 71 Κέντρα όλης της Ελλάδας είναι σαν να μην υπάρχουν για την κυβέρνηση που αρνείται να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους και οι ίδιοι παραμένουν απλήρωτοι.

Οι δύο υποψήφιοι του ΚΚΕ υπογράμμισαν την σημασία και την ανάγκη της πρόληψης και της αγωγής υγείας, κατάγγειλαν την Ε.Ε και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για την διάλυση των δομών κοινωνικών υπηρεσιών για να γίνουν πεδίο κερδοφορίας για το μονοπωλιακό κεφάλαιο που επενδύει στο χώρο της υγείας- πρόνοιας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν οργανωμένα μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας,

Τους κάλεσαν μπροστά στις εκλογές, να βγάλουν συμπεράσματα από την εμπειρία τους και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, του μοναδικού κόμματος -όπως υπογράμμισαν – που αντιπαλεύει αυτή την πολιτική και προβάλλει τη μοναδική διέξοδο για το λαό, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Εξ’ άλλου σε ανακοίνωσή της (27-3-2014) η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου και Σάμου επισημαίνει τα εξής:

«Τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χώρας  -και το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΡΟΣ» που εξυπηρετεί τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους - βρίσκονται στον αέρα, καθώς η προγραμματική σύμβαση των εργαζομένων σ’ αυτά έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν απλήρωτοι.

Απλήρωτες είναι επίσης οι υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα λειτουργικά και άλλα έξοδα. Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο ΟΚΑΝΑ αφήνουν τα Κέντρα Πρόληψης σκοπίμως στην τύχη τους, μιας και είναι φανεροί οι σχεδιασμοί τους για τη διάλυση κάθε δημόσιας δομής Πρόνοιας.

Χωρίς την προγραμματική σύμβαση - το μοναδικό θεσμικό πλαίσιο όπου τα 73 Κέντρα αντιμετωπίζονται ως ένα σύνολο δομών - σημαίνει ότι τα Κ.Π θα μετατραπούν σε 73 ξεχωριστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δε θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και θα βγαίνουν στη γύρα για να μαζεύουν χρήματα.

Την ίδια ώρα τα αιτήματα βοήθειας από τα νησιά μας (Σάμο-Ικαρία-Φούρνους) έχουν υπερδιπλασιαστεί καθώς η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί άρχοντες τα έχουν αφήσει στη τύχη τους. Οι εργαζόμενοι παλεύουν με νύχια και με δόντια, απλήρωτοι, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να κρατήσουν το Κέντρο ανοιχτό. Αντιμετωπίζουν καθημερινά άθλιες συνθήκες στα σχολεία, ζορισμένους εκπαιδευτικούς, φτώχεια στις οικογένειες, επιθετικά παιδιά, ρατσισμό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου

ΚΑΛΟΥΜΕ

το συνδικαλιστικό και γονεϊκό κίνημα, όλο το λαό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να πάρουν θέση και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να στηριχτεί το Κέντρο Πρόληψης Σάμου «ΦΑΡΟΣ», στην ουσία να στηριχτούν τα παιδιά μας.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση θεσμική κατοχύρωση των Κέντρων Πρόληψης με την ένταξή τους σε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα θεραπείας – επανένταξης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: