Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Στρατή Κόρακα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Την Τρίτη 22 Απρίλη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Στρατή Κόρακα. Το «Νέο ΕΜΠΡΟΣ» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Προβληματική η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδίως το χειμώνα. Τι προτίθεστε να κάνετε;

Είναι από τα βασικότερα προβλήματα των νησιών μας. Παίρνοντας υπόψη και την επιδείνωση των ιδιωτικοποιημένων αερομεταφορών (ακριβότερα εισιτήρια, λιγότερα δρομολόγια), το ακτοπλοϊκό γίνεται κυριολεκτικά βραχνάς για την ίδια τη ζωή και την ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων των νησιών.
Θέσαμε επανειλημμένα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δυστυχώς, καταψηφίστηκαν οι προτάσεις μας για κινητοποίηση διεκδικώντας τον τερματισμό αυτής της εγκληματικής κατάστασης και δημιουργία ενός Ενιαίου Δημόσιου Φορέα ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας (υποστηριζόμενο από ένα δημόσιο φορέα ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας) με σύγχρονα, ασφαλή, γρήγορα, με φθηνό εισιτήριο και τακτικά δρομολόγια, αφού είναι πια ηλίου φαεινότερο ότι με τις παχυλές επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές πάμε απ’ το κακό στο χειρότερο. Συντάχθηκαν, έτσι, με την κυβερνητική πολιτική, αφήνοντας τα νησιά στην κερδοσκοπική βουλιμία των εφοπλιστών (πανάκριβα εισιτήρια, αραιά δρομολόγια, ιδιαίτερα το χειμώνα, που εξυπηρετούνται, συχνά, με παμπάλαια επικίνδυνα πλοία). Και τούτο, όταν τα νησιά μας έχουν θρηνήσει δεκάδες θύματα από ναυάγιο. Και μόνο αυτή η στάση τους αποδείχνει πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις τους περί «νησιωτικότητας».
 
Δεκάδες λαθρομετανάστες μπαίνουν καθημερινά στη χώρα μέσω των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

Θεωρούμε ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες αναγκάζονται με χίλιους-δυο κινδύνους και πληρώνοντας τεράστια ποσά, να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους με την ελπίδα να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, να βρουν μια «θέση στον ήλιο». Τεράστια ευθύνη για την κατάσταση στις χώρες τους έχουν οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες που αφού τις λεηλάτησαν, σήμερα συνεχίζουν την υπερεκμετάλλευσή τους τόσο στις πατρίδες τους όσο και ως «λαθρομετανάστες».
Ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε την υποδοχή και φιλοξενία αυτών των συνανθρώπων μας σε ανθρώπινες συνθήκες και την εξασφάλιση ταξιδιωτικών εγγράφων για να ταξιδέψουν στη χώρα της επιλογής τους. Και μέχρι τότε και γι’ αυτούς που μένουν στην Ελλάδα θεωρούμε ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στην Περιφέρειά σας. Με ποιον τρόπο θα παραμείνουν οι νέοι στα νησιά τους;

Τα μεγάλα κυρίως νησιά, έχουν σημαντικές δυνατότητες για μια ισόρροπη ανάπτυξη, που θα συγκρατήσει τους νέους που φεύγουν. Ο πρωτογενής τομέας, που φθίνει εξ αιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ποσοστώσεις, όλο και ακριβότερα καλλιεργητικά μέσα και καθηλωμένες τιμές παραγωγού κάτω του κόστους…), μπορεί να δώσει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κτηνοτροφικά, αλιεία, μέλι, οπωρολαχανικά, κ.α. καθώς και σημαντικό ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο. Όπως παλιότερα, ο τομέας αυτός μπορεί να τροφοδοτήσει τον δευτερογενή τομέα (μεταποιητική βιομηχανία και βιοτεχνία) αλλά και τον τουρισμό. Αντ’ αυτού έχουμε αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, ακόμα και από δυτικοευρωπαϊκές χώρες (που είτε παράγονται είτε μπορούν να παραχθούν στα νησιά) εντείνοντας τον μαρασμό τους. Άρα, οι δυνατότητες ανάπτυξης αχρηστεύονται από την πολιτική της ΕΕ και της Κυβέρνησης σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Κάθε σκέψη, λοιπόν, ισόρροπης ανάπτυξης παραπέμπει στον αγώνα για τα προβλήματα των νησιών και αλλαγή του συσχετισμού δύναμης με στόχο την ανατροπή της σημερινής πολιτικής.

Ένας ακόμα λόγος για να υπερψηφιστούν οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης στις τοπικές εκλογές και του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

http://lasvaigaiou.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: