Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου: Υπόμνημα για την έλειψη γιατρών

Προς:
  1. Υπουργό Υγείας
  2. Πρόεδρο Δ.Σ ΕΟΠΥΥ         
Κοινοποίηση: 
1. KO Κομμάτων
2. Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ
3. ΕΟΠΥΥ περιφερ. Διεύθυνση Σάμου
4. Π.Ε.Δ.Υ μονάδα υγείας Σάμου
5. ΜΜΕ

Σάμος 20/10/2014

Ακούσαμε προσεκτικά προχτές τον πρωθυπουργό της Χώρας και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι με το «νοκοκύρεμα» που έγινε έχουμε καλύτερες παροχές υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η υπάρχει άγνοια. Η μας κοροϊδεύει συνειδητά.

Δεν θα αναφερθούμε στο σύνολο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την μείωση των συντάξεων. Ούτε για το κόψιμο υγειονομικών εξετάσεων και τις  αλλαγές που έγιναν στο φάρμακο, που και για τα δυο πληρώνουμε πανάκριβα. Αν υπολογίσουμε και τα χαράτσια τότε δεν μένει τίποτα από τη πετσοκομμένη σύνταξη.
Με το σημερινό μας υπόμνημα θέλουμε να σταθούμε στην άσχημη κατάσταση στην παροχή πρωτοβάθμιας υγείας. Με τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό, την διάλυση των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ και τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ, είχε αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς γιατρούς και χωρίς τη δυνατότητα να κάνουμε εργαστηριακές εξετάσεις δωρεάν. Με την μετονομασία σε ΠΕΔΥ δεν είδαμε να αλλάζει τίποτα. Όπως και να το πείτε αν δεν προσλάβετε γιατρούς και δεν φτιάξετε εργαστήρια, πρωτοβάθμια υγεία δεν θα έχουμε. Μαζί με την έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου και στα Αγροτικά Ιατρεία, βιώνουμε τη σκέτη εγκατάλειψη για τους κατοίκους της Σάμου.  


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
· Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού νησιών μας, με υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας όσων έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης.
· Η μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ στη Σάμο να μετατραπεί σε κρατικό Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Να γίνουν εδώ και τώρα προσλήψεις γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς επίσης και δημιουργία εργαστηρίων.
· Να καλυφτούν όλα τα χωριά με αγροτικό γιατρό. Περιφερειακά Ιατρεία πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες. Στο Πύργο να προσληφθεί άμεσα ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. 
· Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο με όλες τις απαιτούμενες  ειδικότητες γιατρών και με  Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Να εξοπλιστούν όλα τα εργαστήρια με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις στο Νοσοκομείο. Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ στο Νησί.

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας
Δημήτρης Τριτσινιώτης                                      Κώστας Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: