Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Εθνική κατάθλιψη...

1. ...για όσους αναγκάστηκαν να διαλέξουν τον τρόπο που θα πεθάνουν ανάμεσα στη φωτιά και τον πνιγμό.
2. ...για τις γελοίες διαπιστώσεις και κρίσεις της κατάστασης. Οταν δεν έχεις τι να πεις, καλύτερα να σιωπήσεις.
3. ...για τις αμφιβόλου προελεύσεως πληροφορίες και αναλύσεις που διοχετεύονται ως σίγουρες και ρίχνουν τη σκιά τους στην αλήθεια.
4. ...γιατί η εθνική επωδός «εγώ ξέρω» αποδείχτηκε ισχυρότερη από καθετί άλλο, για μια ακόμη φορά. Αναφέρομαι σε όσους δεν ανησύχησαν γιατί θεώρησαν πως η φωτιά είναι μακριά και δεν τους αφορούσε. Σε τρία λεπτά όμως, ο άνεμος άλλαξε ρότα...
5. ...για την αίσθηση της αυτονόητης αδυναμίας μπροστά στην απόλυτη παρουσία της φύσης, για την απουσία στοιχειώδους γνώσης ότι και ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης.
6. ...γιατί μεγαλύτερη υποδούλωση από την υποταγή στον τρόμο και τον πανικό δεν υπάρχει. Οταν χάνεται στοιχειωδώς η ψυχραιμία, βρίσκει έδαφος το κακό.
7. Ο σοφός Επίκουρος έλεγε ότι, βασανιζόμενος ο ίδιος, δεν θα υπέφερε περισσότερο από το να βλέπει τον φίλο του να βασανίζεται. Αυτό σκέφτηκα, αναλογιζόμενος όσους αναζητούσαν οικείους και φίλους μέσα στις φλόγες.
8. Από την απόλαυση της θερινής ραστώνης, η ζωή μετατράπηκε σε επικίνδυνο παιχνίδι, με τον θάνατο κυρίαρχο, να παίζει εν ου παικτοίς, να θερίζει και να συλλέγει ψυχές.
9. Η καταγραφή των νεκρών, μια ενέργεια τρομερή αλλά απαραίτητη. Ενα όνομα στη λίστα, χωρίς ύπαρξη, που γίνεται αριθμός, ξεπέφτει στη στατιστική και στο εξής θα συγκρίνεται με άλλους αριθμούς, όπως τους νεκρούς της Ηλείας.
10. Ο νους μου πάει στα χαμένα παιδιά. Τους παίδες εν καμίνω. Μόνο που εδώ δεν έψαλλαν, ούτε σήκωναν τα χέρια στον ουρανό για να αποδείξουν την πίστη τους στον ύψιστο παγιδοφόρο. Εδώ χάθηκε η πολύτιμη αθωότητα του μέλλοντος. Πέταξαν όπως μόνο εκείνα γνωρίζουν, και από την Απέναντι Οχθη μικρά πουλιά, πουλάκια, θα κελαηδούν για όλους.
11. «Ολομόναχος αδικαίωτος κι ανυπεράσπιστος / ελεεινός από βίαιο ύψος που πάει στράφι / κάθε χιλιόμετρο μέλλον ένα βραδύκαυστος θάνατος. / Πότε θα με γκρεμίσει η ποθούμενη φλόγα στα σωθικά μου / στα φυλλοκάρδια μου η αμέτοχη λύση / η ακάλεστη διακοπή ώστε ν' αρχίσει αμέσως η αποσύνθεση. / Ητανε κουβαράκι κάποτε μαζεμένος ο χρόνος / στα ιλιγγιώδη ποσοστά της αφάνταστης μικρούλης. / Κανένας Κάλχας και κανένας οίστρος της τράπουλας - / η τύχη μας δεν είχε βγάλει τα φτερά της εντελέχειας. / Κι όμως εκεί στα έγκατα φυτευότανε δίχως νόημα / η ερεβώδης ιδιορρυθμία του θανάτου / -αυτό που δοκιμάζουμε στο όνομα «ηλικία», / κι άλλη Ανοιξη εφέτος και άλλη- / στη δράκαινα διάρκεια - διαλεκτική... / Κι άλλα πλήγματα στο στήθος κι άλλα / φονικά διάτορα εικοσιτετράωρα. / Στο κάπνισμα γρήγορα - να υπάρχουμε δήθεν άτρωτοι» (Νίκος Καρούζος, «Να γύριζα στο Τίποτα», από το βιβλίο «Δυνατότητες και χρήση της ομιλίας»).

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από δασική πυρκαγιά σε ευαίσθητες περιοχές (Του Δ. ΒΟΡΙΣΗ *)


Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική με τις τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες απώλειες κάνουν επίκαιρη μια συζήτηση που δυστυχώς επανέρχεται κάθε καλοκαίρι. Ιδιαίτερα η φονική πυρκαγιά στο Μάτι φέρνει στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συνθήκες εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών αλλά και οι συνέπειές τους.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα διαρκή λόγο ελάττωσης των δασών του πλανήτη μας. Κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές. Η οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Εκτός από αυτό έχουμε πολλά θύματα τόσο μεταξύ των ατόμων που μάχονται την πυρκαγιά όσο και των ατόμων που κατοικούν στην επηρεαζόμενη περιοχή. Το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών είναι ευρύτατα διαδεδομένο στη χώρα μας όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη μας.

Η σταδιακή επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων μέσα στο δάσος, όπως η ανέγερση της πρώτης ή της δεύτερης κατοικίας, νόμιμης ή αυθαίρετης, η γειτνίαση των αγρών ή η καλλιέργεια μέσα σε φυσικά ή τεχνητά ή ξεχερσωμένα ανοίγματά του, δημιούργησαν προϋποθέσεις για επέκταση των πυρκαγιών. Στη χώρα μας συμβαίνει το παράδοξο πρώτα μια περιοχή να κτίζεται και μετά να γίνεται το σχέδιο πόλης. Επίσης, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, ως συνέπεια της πολιτικής που σταθερά ακολουθήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε στη δραματική αύξηση της καύσιμης ύλης και στην ενοποίηση δάσους και κατοικιών. Δεν γίνεται πλέον κλάδευση για διατροφή οικόσιτων ζώων καθώς και συλλογή ξύλων και κλαδιών για μαγείρεμα, θέρμανση κ.λπ. Αγροί, που περιέβαλλαν τα χωριά, ιδίως σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί και δασωθεί. Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια τα χωριά εισέβαλαν στο δάσος και το δάσος στα χωριά. Πολιτικές διαχωρισμού της κατοικίας και άλλων δραστηριοτήτων από το δάσος καθώς και η πυροπροστασία των οικισμών και μέσω του καθορισμού των χρήσεων γης είναι απαραίτητες. Διάσπαρτες κατοικίες ή άλλα κτίσματα ή αγροί μέσα σε δάσος ή δασική έκταση είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να προστατευτούν σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Το κύριο η πρόληψη
Αυτό το γεγονός κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ένα σύνολο μέτρων πρόληψης τα οποία η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες δεν έχουν λάβει διαχρονικά παρά τις επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο πυρκαγιές, που οδηγούν σε θανάτους, καμένα δάση και αγροτικές καλλιέργειες, υποδομές, σπίτια, περιουσίες. Η προστασία του πληθυσμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Β. ΑΙΓΑΙΟΥ: Αίτημα άμεσης σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δασοπροστασία

Αίτημα άμεσης σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τη δασοπροστασία κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου
Στο αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, σημειώνουν πως «αυτές τις μέρες ζούμε ξανά, στην Αττική αυτή τη φορά,  μια τραγωδία με μια εκατόμβη ανθρωπίνων ζωών,  κατά κύριο λόγο, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων αυτής της χώρας».
Υπενθυμίζουν το «βεβαρημένο», όπως το χαρακτηρίζουν, ιστορικό της Περιφέρειας σε πυρκαγιές, αλλά και πως «έχουμε ζητήσει επανειλημμένα -και στις 14 Μάη με επιστολή μας προς εσάς- να συνέλθει το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη δασο-πυροπροστασία στην Περιφέρεια και με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (και της κυβέρνησης). Δυστυχώς το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό από εσάς και την Περιφερειάρχη, προφανώς».
Έτσι, «με την παρούσα, επαναφέρουμε το αίτημά μας να συνέλθει άμεσα, επειγόντως το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη δασο-πυροπροστασία και με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων (και της κυβέρνησης), για να εξετάσει το επίπεδο ετοιμότητας στο οποίο βρίσκεται η Περιφέρεια και για να καλυφθούν έστω και την τελευταία στιγμή, όσο είναι δυνατό, ελλείψεις».

http://lasvaigaiou.blogspot.com 

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας - Εξελίξεις, Προοπτικές (του Χρήστου Κορδά *)

"Οι πράξεις μας κονιορτοποιούν κυριολεκτικά την αστική προπαγάνδα που κατηγορεί το πολιτικό μας χώρο σαν άπραγους οπαδούς της έλευσης της «Δευτέρας Παρουσίας» του Κομμουνισμού, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την αλήθεια. Ο αγώνας μας βέβαια εμπνέεται και ενισχύεται από τα ιδανικά μιας νέας κοινωνικής – οικονομικής συγκρότησης. Γνωρίζουμε τις τεράστιες δυνατότητες που ξανοίγονται αν ο λαός πάρει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία. Δυνατότητες που σήμερα καταστρέφονται από την ακόρεστη δίψα για κέρδη της Πλουτοκρατίας καθώς και από το πολιτικό υπηρετικό της προσωπικό."
  
Με πέντε σελίδες νομοθετικό κείμενο, ο Δήμος απόκτησε την Παραλιακή Ζώνη, διαψεύδοντας όλους όσους παρουσίαζαν ότι δήθεν το ζήτημα αυτό είναι δύσκολο νομικά να λυθεί. Απεδείχθη ότι μπορεί η λαϊκή πάλη να φέρει ορισμένα αποτελέσματα.

Η πολιτική του αστικού κατεστημένου της Πάτρας στο Παραλιακό Μέτωπο δοκιμάστηκε επί δεκαετίες και τίποτα καλό για τον λαό δεν απέδωσε. Προχώρησαν, εξυπηρετώντας συμφέροντα, μόνο στην κατασκευή πολλών καταστημάτων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στη θεσμοθέτηση Σχεδίου Πόλης για δόμηση δεκάδων χιλιάδων μέτρων κτιρίων στη λιμενική ζώνη. Και τα δύο κρίθηκαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Στα τέλη του 2014, αμέσως όταν άρχισε η θητεία μας, με Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σταματήσαμε την έως τώρα τακτική με τα λόγια και παρακάλια για οριστική παραχώρηση του Μετώπου. Ξεκινήσαμε δυναμικά την κατασκευή του Νοτίου Πάρκου με το λειψό τεχνικό-εργατικό δυναμικό του Δήμου, με τα φορτηγά, τα λίγα μηχανήματα που διέθεταν οι Υπηρεσίες μας. Ένας βρωμερός μπαζότοπος – σκουπιδότοπος δίπλα και μπροστά στις εγκαταλελειμμένες Νότιες συνοικίες, μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την Πόλη, με ποικιλία δραστηριοτήτων.

Η λαϊκή αποδοχή της ενέργειας αυτής ήταν τόσο ενθουσιώδης και ορμητική, που εμπόδισε όσους σχεδίαζαν εκδίωξή μας με αστυνομικού τύπου επεμβάσεις. Περιορίστηκαν σε επιβολή προστίμων και σε επανειλημμένες κλήσεις για «επισκέψεις» των Δημάρχου και Αντιδημάρχων σε Αρχές. 

Τους επόμενους μήνες η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για οριστική παραχώρηση, πρότεινε στο Δήμο μόνο τριετή χρήση και οικονομική παροχή ύψους 500.000 ευρώ. Αυτό απορρίφθηκε αμέσως και κατηγορηματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν, αφού έγινε πολύ μεγάλη και επιτυχημένη κινητοποίηση και πορεία για το ζήτημα, έγιναν νέες συζητήσεις με την Κυβέρνηση και ήλθε τελικά νέα πρόταση η οποία έγινε κατ’ αρχήν ομόφωνα αποδεκτή, παρά το ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα για παραχώρηση όλου του παλιού λιμανιού.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ

Συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο 21 Ιούλη το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (peklesvou.blogspot.com).  Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 22 Ιούλη στο Αρχοντικό Γεωργιάδη με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών». 

Το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα από τους Αρίστο Ντόβα και Μυρσίνη Βασίλα. Επίσης  συναυλία από τους Μυρσίνη Κουτσκουδή, Γιώργο Δελόγκο, Μάριο και Ελπιδοφόρο Λέλεκα. Ακολούθησε αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από το Σωματείο Μουσικών Λέσβου και η βραδιά ολοκληρώθηκε με Λαϊκό Γλέντι από το Σωματείο Μουσικών Λέσβου.
Το πρόγραμμα για τις επόμενες δύο μέρες είναι το εξής: 

Σάββατο 21 Ιούλη

20.00: Συζήτηση με θέμα «Εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και πρόσφυγες: Άγρια εκμετάλλευση με το μανδύα του εθελοντισμού»
20.30: Μουσικό πρόγραμμα από τους Περικλή Πάγκα και Βλαδίμηρο Σιαμέτη
21.00: Σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
21.50: Χαιρετισμός από συναγωνιστή από το Σωματείο Μετάλλου Τουρκίας Birleşik Metal-İş
22.10: Αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι από τους «Rebeτεls»

Κυριακή 22 Ιούλη

20.30: Χορευτικό πρόγραμμα από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Μακαρέας» Άγρας
21.15: Κεντρική ομιλία
21.35: Συναυλία με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γρηγόρη Βασίλα
Στο χώρο θα λειτουργούν περίπτερα των σωματείων και του διεθνούς πολιτιστικού συλλόγου «ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ».