Από τους 17 Δήμους και 1 κοινότητα που υπάρχουν σήμερα στο Νομό Λέσβου, σύμφωνα με το Καποδίστρια Ι, η ΚΕΔΚΕ προτείνει να μειωθούν στους 7 (6 Δήμοι και μία κοινότητα - πέντε για τη Λέσβο, ένας για Λήμνο και η κοινότητα του Αη Στράτη - ).
Την πρόταση της κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδος) η οποία εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως, όσο αναφορά την βιασύνη της για ταχύτερη αλλαγή του ήδη υφιστάμενου Καποδίστρια Ι.
Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε ότι στόχος είναι πλέον η παλιές «επαρχίες» του νομού να μετατραπούν σε Δήμους.
Η πρόταση της ΚΕΔΚΕ, που στηρίζεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), προβλέπει τη συρρίκνωση των ΟΤΑ από 1.034, που είναι σήμερα, σε 380-390. Η κυβέρνηση βάζει μπροστά την ΚΕΔΚΕ (του κυρίου Ν. Κακλαμάνη), για να φανεί ότι αυτή είναι η “καλή” και κακοί είναι οι δήμαρχοι. Με κάποιες μικροαλλαγές θα εφαρμόσει τον νέο Καποδίστρια υποστηρίζοντας ότι το θέμα συζητήθηκε και τέθηκε υπόψη των “κοινωνικών εταίρων”!
Αλήθεια πώς να νιώθει άραγε ο Καποδίστριας, όταν οι πρόγονοι των κοτζαμπάσηδων και των προεστών (αυτοί που θίχτηκαν από την ”συγκεντρωτική” διακυβέρνηση του καθώς απειλούνταν οι μεγάλες ιδιοκτησίες τους, με αποτέλεσμα να τον δολοφονήσουν) τώρα χρησιμοποιούν το όνομά του σε μία διοικητική μεταρρύθμιση!!
Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι από την σύσταση του Καποδίστρια Ι, τα χωριά του Νομού μας, που είναι μακριά από τα κέντρα αποφάσεων (πρωτεύουσες δήμων) είναι οι φτωχοί συγγενείς, όσο αναφορά την χρηματοδότησή τους και τα έργα υποδομής και ανάδειξής τους...
Αφήνουμε στην άκρη, πως ακόμα και τα μεγαλύτερα χωριά και οι έδρες των Δήμων λαμβάνουν κονδύλια που ούτε τις δικές τους ανάγκες μπορούν να καλύψουν, με αποτέλεσμα να ρημάζουν οι μικρές πόλεις και τα χωριά της επαρχίας...
Αφήνουμε στην άκρη και άλλα ζητήματα για τα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλη ανάρτησή μας...
Ρωτάμε μόνο το εξής απλό και ανθρώπινο:
Κύριοι που αποφασίζετε την συνένωση των Δήμων, γνωρίζετε τις αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν από χωριό σε χωριό στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο για να πάει κάποιος από το τόπο διαμονής του στην έδρα του Δήμου που ανήκει;
Με το καινούργιο σχέδιό σας, ένας ηλικιωμένος που μένει για παράδειγμα στο Σίγρι, πόσο χρόνο θα χρειαστεί και πόση ταλαιπωρία πρέπει να υποστεί για να πάει στη Καλλονή (μάλλον η πιθανότερη πρωτεύουσα του Δήμου λόγω πληθυσμού) δεδομένου ότι, πρέπει να καλύψει 54 χιλιόμετρα (τα οποία βέβαια δεν είναι μια ευθεία αλλά στενοί δρόμοι με στροφές). Το ίδιο ερώτημα ισχύει βέβαια και εάν μένει στην Αγιάσο και πρέπει να πάει στο Πολιχνίτο.
Με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε ευκαιρίες στα χωριά και την επαρχία να αναπτυχθούν; έτσι θα αποκεντρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες; Αυτό είναι το νέο κράτος που ευαγγελίζεται η ΝΔ;
Αν με τους προηγούμενους δήμους είδατε κάποια προκοπή και αλλαγή της καθημερινότητας - ιατρεία (να είναι ανοιχτά όχι μόνο κτίρια), σχολεία, νοσοκομεία, αστικές συγκοινωνίες, πολιτισμός και οτιδήποτε άλλο - να μας το πείτε και εμάς…
Στη συνέχεια παραθέτουμε πίνακες σχετικά με τα σχέδιά τους για τον Νομό μας:
..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου