Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 ΜΑΡΤΗ


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ

Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, η επιχειρηματική δράση και η μείωση δαπανών για την παιδεία είναι μια πολιτική επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η ελληνική οικογένεια και το κουτσουρεμένο εισόδημα.

Η κυβέρνηση σταμάτησε να πληρώνει, εδώ και ένα χρόνο, τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιοκτήτες λεωφορείων που είχαν υπογράψει σύμβαση για να μεταφέρονται οι μαθητές, στη Σάμο και την Ικαρία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά μαθητών και να αναγκάζονται οι γονείς να μεταφέρουν μόνοι τους τα παιδιά στο σχολείο.

Είναι γνωστό ότι στη Σάμο και την Ικαρία δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία και μάλιστα τα περισσότερα χωριά του Νομού μας είναι απομακρυσμένα και απομονωμένα και δεν έχουν ούτε καθημερινή υπεραστική συγκοινωνία.

Δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος που επιβαρυνόμαστε σε εποχές φτώχειας και ανεργίας αλλά σε πολλές των περιπτώσεων είναι αδύνατο να μεταφερθούν τα παιδιά (πρέπει να μην δουλεύει ο ένας γονιός και να υπάρχει δεύτερο Ι.Χ) με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαθήματά τους.

Δεν έχουμε δει καμιά νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει ότι οι μεταφορείς θα λάβουν τα οφειλόμενα και θα υπάρξει συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών.

Σημειωτέον ότι πολλά δημοτικά συνενώθηκαν πριν δεκαπέντε χρόνια με δέσμευση ότι θα μεταφέρονται με ευθύνη του κράτους. Είναι μείζον ζήτημα αναξιοπιστίας και μάλιστα σήμερα που βγαίνουν και μας λένε ότι θα κλείσουν κι άλλα σχολεία και θα συγχωνευθούν. Ευθύνες έχει η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση που αναλαμβάνουν υποχρεώσεις και δεν διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ έχουν αναλάβει την υποχρέωση μέσω του Καλλικράτη να βάλουν πλάτη για να ιδιωτικοποιήσουν την Παιδεία.

Απαιτούμε:
· Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους.
· Άμεση κρατική χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών. Να δοθούν τώρα τα οφειλόμενα και να υπογραφεί η σύμβαση για τις μεταφορές μαθητών το 2011.
· Για σπουδαστές, μαθητές, φοιτητές δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς (καράβια, αεροπλάνα) για όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις.
· Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα συγκοινωνιών που θα αναλάβει και την μεταφορά των μαθητών.
· Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.· Να μην γίνουν συγχωνεύσεις - κατάργηση σχολείων. Καμία τάξη με περισσότερους από 20 μαθητές.
· Κανένας νέος κάτω των 18 χρονών έξω από το δημόσιο σχολείο.
· Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών με μόνιμο προσωπικό.
· Κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ.
· Καμιά επιχειρηματική δράση μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: