Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΠΑΣΥ Γραμματεία Σάμου: Οι θέσεις μας για την κτηνοτροφία

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΜΟΥ)

Οι θέσεις μας για την κτηνοτροφία

Τα μικρομεσαία κτηνοτροφικά νοικοκυριά οδηγούνται σε κατάσταση μαζικής χρεοκοπίας, οριστικής εγκατάλειψης και ξεκληρίσματος. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα η μεγάλη μείωση της τιμής παραγωγού σε κρέας και γάλα χωρίς να μειώνονται ταυτόχρονα οι τιμές στην κατανάλωση.

Ιδιαίτερα στη Σάμο, το κλείσιμο του σφαγείου οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση και άμεση οικονομική καταστροφή.

Αυτοί οι παράγοντες ήρθαν να προστεθούν στη συνολικότερη αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων που ήδη την τελευταία 18ετία έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα τα 2 στα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Η φτώχεια και η εξαθλίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θρέφει και γιγαντώνει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχάνων και των μονοπωλίων.
Φέτος, οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ το κρέας πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές (κάτω από 4 ευρώ/κιλό τα αμνοερίφια) και το γάλα π.χ. το πρόβειο κατρακύλησε κάτω και από την τιμή του 1 ευρώ/κιλό που παρέμεινε η ίδια εδώ και 15 χρόνια.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική με την αύξηση του ΦΠΑ, της ΔΕΗ, την αύξηση στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, την τοκογλυφία της ΑΤΕ και στον τόκο στο «άτοκο» δάνειο, αύξηση στον ΕΛΓΑ, στον ΟΓΑ, αύξηση στα κτηνιατρικά φάρμακα και υπηρεσίες, στην υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και στην ένταξη στην περαίωση, αύξηση των αντικειμενικών αξιών γης που σημαίνει αύξηση σε φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών, καθώς και πληρωμής σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, «χαράτσι» για υποχρεωτική ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, «χαράτσι» για τον ΟΣΔΕ, για τα νοσοκομεία, για τα διόδια και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ σύμφωνα με την πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την περίοδο 2014 - 2020 και σε συνδυασμό με τις πολιτικές του μνημονίου και της τρόικας τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει σε επίπεδο πολιτικό και συνδικαλιστικό και σε βάρος των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας.

Οι άμεσες διεκδικήσεις
• Κρατικά σφαγεία στην Σάμο και την Ικαρία με δωρεάν πιστοποίηση των ζωοκομικών προϊόντων.
• Μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος,να δοθεί άδεια σφαγής των ζώων στο μαντρί κάθε κτηνοτρόφου με έλεγχο και πιστοποίηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
• Επιδότηση των ζωοτροφών με αναδρομική ισχύ για τη χειμερινή σαιζόν που τελειώνει.
• Έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους 50 ευρώ το κεφάλι για τα αιγοπρόβατα - 250 για αγελάδες και χοιρομητέρες.
• Διαγραφή χρεών από τόκους στην ΑΤΕ για όλους τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
• Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κτηνοτροφικής μονάδας και της κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ.
• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα, με ταυτόχρονη προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές με την ένταση αξιόπιστων ελέγχων κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων.
• Νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων, την κατάργηση των παρακρατήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας, για τη διαφοροποίηση και την εισφορά στον ΟΣΔΕ.
• Ενισχυμένες δωρεάν κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και καλά φάρμακα.
• Κατάργηση ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα, φτηνά δάνεια.
• Να πάρει πίσω το νόμο για ΕΛΓΑ 100% ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό φορέα. Αποζημίωση των κτηνοτρόφων από ζημιές που προκαλούν διάφορες κρίσεις και διατροφικά σκάνδαλα.
• Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και μείωση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, κατάργηση εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συμμετοχής στα φάρμακα.
• Σύνταξη χηρείας και στους άνδρες.
• Δημόσια δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια.
• Πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.

Καλούμε ως ΠΑΣΥ τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν με κάθε τρόπο και μέσο την αγωνιστική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας, καθώς και των συμβιβασμένων ηγεσιών του Σύνδεσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) καθώς και των Ομοσπονδιών.

Μαζί στους αγώνες με τους εργατοϋπάλληλους και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ, τους νέους των σπουδών και το ΜΑΣ, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και την ΟΓΕ.



Κοινός είναι ο αντίπαλος
, κοινοί πρέπει να είναι οι αγώνες μας και το μέτωπο απέναντι στην πλουτοκρατία, στα κόμματά της, στην ΕΕ, στην τρόικα.

Μαζί με τα αιτήματά μας παλεύουμε για ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ενάντια στα μονοπώλια και υπέρ του λαού και της λαϊκής εξουσίας.

Παλεύουμε για μια αγροτική κτηνοτροφική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες μονάδες. Θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλύτερο εισόδημα σε κτηνοτρόφο και αγρότη, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.


..


Δεν υπάρχουν σχόλια: