Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Την αυγή στις 30 του Μάρτη 1952 έπαψε να χτυπάει η φλογερή καρδιά ενός μεγάλου αγωνιστή του λαού της Ελλάδας και της φιλειρηνικής ανθρωπότητας. Ο Νίκος Μπελογιάννης έπεσε από τις δολοφονικές σφαίρες της κυβέρνησης Πλαστήρα, ύστερα από εντολή των αμερικανικών αφεντικών της. Στις 4:00 το πρωί κρυφά από τον κόσμο, με τρόπο γκαγκστερικό άρπαξαν το Νίκο Μπελογιάννη και κάτω από το φως των προβολέων τον εκτέλεσαν (...)

Η δίκη του Μπελογιάννη και η εκτέλεσή του, ανήκει στη σειρά εκείνη των μεγάλων εγκλημάτων που έχει πραγματοποιήσει ο φασισμός για την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων, για την εφαρμογή της εγκληματικής του πολιτικής  (...)

Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν μια πολύπλευρη συνθετική δυναμική προσωπικότητα αφιερωμένη ολοκληρωτικά στον αγώνα του λαού μας. Ολόκληρη η ζωή του ήταν μια συνεχής μάχη. Και ως μαθητής και όταν ήταν κλεισμένος για πολλά χρόνια στις φυλακές και στα στρατόπεδα του φασισμού και όταν πολεμούσε στο βουνό στις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και όταν καθοδηγούσε και οργάνωνε την παράνομη δουλιά στις πόλεις, και όταν αντιμετώπιζε το φασιστικό στρατοδικείο και όταν αντίκρυζε τις κάνες των τουφεκιών του εκτελεστικού αποσπάσματος.
(...)

Για τη σωτηρία του Μπελογιάννη ξεσηκώθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης που αγκάλιασε εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις χώρες. Για τη σωτηρία του ενώθηκε η φωνή των απλών ανθρώπων και των κορυφαίων της διανόησης (...)

Ο Μπελογιάννης πέθανε αλλά οι ιδέες για τις οποίες πάλεψε και το έργο του ζουν στις καρδιές μας, ζει στις καρδιές των τίμιων ανθρώπων όλης της γης.
"Απ΄όλες τις σπορές που ρίχνονται στη γη - λέει ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας Μπαλζάκ - το αίμα των ηρώων δίνει την πιο πλούσια σοδειά"

Αποσπάσματα από τον πρόλογο του βιβλίου "ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Εθνικός-Λαϊκός  ήρωας της Ελλάδας" Εκδ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Αθήνα 1978



 
«...Εμείς πιστεύουμε στην πιο σωστή θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας. Και η προσπάθειά μας, ο αγώνας μας, είναι να γίνει αυτή η θεωρία πραγματικότητα για την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό, αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι, δικάζοντάς μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα...
(Νίκος Μπελογιάννης, από την απολογία του στο στρατοδικείο).



...

Δεν υπάρχουν σχόλια: